Tabung Masa Depan

Sunday, June 20, 2010

Aku ini anak siapa??!!


Suatu malam yang agak cool, sewaktu aku dan family aku tengah syok-syok melayan cerita Tamil di channel Vanathil ( VT ) -channel favourite ayahku , entah macam mana tiba-tiba terkeluarlah daripada mulut emak aku. Kata emak aku, adik aku yang angah dan fatihah ikut muka ayah aku. Achik dan adik aku yang kecik, yun ikut muka emak aku. Cuma aku je entah ikut muka siapa pun tak tahu. Apa lagi aku ini dengan bangganya telah diper'bahan'kan oleh adik-adik aku sesuka hati sesedap rasa je cakap aku ini dulu mak aku kutip dari belakang rumah la apa lah..


Waktu tu memang aku sentap. Mana tak nya, reputasi aku sebagai anak sulung dalam family diperkotak-ketikkan sedemikian rupa. Ceh, ini boleh mendatangkan kemarahan. Lantas aku pun membalas dengan ayat 'makan dalam' berbunyi begini, " yela, along sedar along ini dah lah tak cantik, mata dah la kecik, bibir pulak tu besow(ala-ala angelina jolie la katekan ), entah anak siapa tah tak ada ikut langsung muka emak atau ayah kan, tak apa along sedar siapalah kita ini kan"


Perghh begitu sadis pengakuan aku disambut dengan gelak guling-guling adik aku. Suka betul korang kenakan along ea. Aku buat derk jek *sebab malas nak layan diorang, tiba-tiba menyala mentol kat kepala aku menandakan idea muncul, tercetuslah persoalan mengong dari otak bijakku ini...


************


Aku : Emak, mak rasakan, along ini betul-betul anak emak ke? yela.. dah lah muka lain tak ada yang sama.. agaknya masa emak lepas lahirkan along tu, tiba-tiba ada nurse jahat tertukar baby dengan anak orang lain. Haa siapa tahu kan! ( terpengaruh dengan cerita indon yang tukar-tukar anak kat TV3 tu )


Emak : Uishh tak ada lah. Kan lepas lahir je mesti doktor terus pakaikan tag gelang yang sama kat tangan ibu dan baby .


Aku : Betullah along kata. Yela dah kata muka along lainlah apa lah, mana la tahu kot kot memang betul mak tertukar baby dengan anak orang lain ke. Lagipun muka time baby-baby kan lebih kurang sama je. Apa kata, cuba kita try buat ujian DNA. Entah-entah memang along ni sah bukan anak emak ngan ayah, haa macam mana! ( nak jugak tu bertahan kata bukan anak emak aku.. maklumlah sentap )


Emak : Eh along ini takkan berlaku la macamtu. Dah emak tahulah along ini anak emak. Susah-susah mak lahirkan along nak ngaku anak orang lain pulak!! Dah.. cukup-cukup lah itu. ( yes emak aku dah kalah )


Aku : Haa tengok! sayang jugak emak kat along rupanya. Korang jangan nak kata along ini kutip belakang rumah ea aku sekeh kan sekoq-sekoq kang.. emak dah kata along ini anak emak tau. Betulkan ayah kan kan kan ngee~ ( Terdiam korang haha... )


Ayah : Ye semua ini anak ayahla.. ( buat derk je tengok tv malas nak layankan kitorang punya kepala yang simpang siur kih3 )



***************


Korang pernah terfikir tak macam kepala otak aku tadi?? Haha.. actually saja je cakap gitu nak back up diri la katakan, nasib baik otak aku geliga dapat 'zip'kan mulut adik aku tu muahaha.. terbukti jugak sebenarnya sayang gak mak bapak aku ni kat aku yerk ;p



sayang mak sayang ayah.. selamat hari bapa ayah.. happy belated birthday emak..
love u both muah muah =)



katakan like jika best ya!

59 comments:

helmi said...

sapa tak syg ank kan...
kucing pun syg kan ank2 dia..ni plk manusia..hihihi

syuQ said...

anak manje ayah upenye ieQa ni eyh (^^,)
gamba tu..nmpak manje betul *sweet*

KID LEARNS TO FLY™ said...

hahahahah..sempat lg ber monologue dlman hahaha..ape punya along daaa

@ien_R@z said...

hehe.. biasa la tu kan..
i'm the last one pon slalu kena usik ngn akak2 ms kecik.. depa ckp my mom kutip dlm tong sampah.. ciap ckp ank org india lgi.. huwaa.. mang seyes terasa. ciap nagis n rsa nk lari dr umah jer.. ngeee~

tup2 da org dtg nk amek jd ank angkat. bru la sume2 tak nak kasi.. syg jugak kt adik tong smpah depa nih. hehehe =P

Nabiel said...

sabo jelah ank cmni~hahaha
nme jek along~
tp mnje!!lalalala

✿ emazwan ✿ said...

HAHA :D apelahh sis ni . hee ~ muka ema dgn family ema ponn lain jugakk . huhu tapi ema tak kisah lah sbb ibu cakap family kitorang mmg byk campur . duhh T__________T

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

heheee.. sama mcm sumi.. masa kecik2 org slalu ckp sumi ank angkat.. sbb muke mcm cina.. xsama mcm mami n ayah.. event smpai dah besar nih pun kekadang terpikir jugak.. pengaruh org2 keliling n tv punyer pasal.. hahaa..

zella y said...

hehheheh...
zella pon prnah ty kat fmly mcm tu...
tetibe je papa zella wat lawak ckp zella ni anak angkat...meraung la!! heheheh....

Wan Perlis said...

saya syang family saya

Yuni Aisyah said...

sweetnye...hope sentiasa bahagia disisi keluarga tercinta..

slmt hari bapa buat ayah kamu..=)

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

hapa tak samanya.sebijik.mata ikut ayah.idung ikut ayah.bentuk muka ikut mak.mulut ikut ayah.ha! apa tak sama?

nie perangai 'sentap' ikut siapa nie?hahaha

rizputra7 said...

iya ler...ieqa nie anak sapa hehehehe....selamat hari ayah untuk pakcik..

hellioz said...

lu anak orang2 kowt

gyahahaahahah~

hudhud said...

u ikut muka ayah u la ! hehe :)

AISHA SAAD said...

HEYYY, ADE LAK ANAK ORANG LAIN, HANG NIH SENSITIPP NAA!
NEWAY, DAHH JGN CENGENG2. MAK MANA TAK SYG ANAK CEKKK!

YuSeNzE - KniGhT said...

err... selamat hari bapa ayah.. happy belated birthday emak.. hahhah.. =P

ieQa sWetLuv said...

helmi~

haha tau.. saje je wat gtu kih3

ieQa sWetLuv said...

syuQ~

alor syuq jgn ckp gtu malu meow2 la kite huahua

ieQa sWetLuv said...

KID LEARNS TO FLY™~

haha luahan perasaan la katekan muahaha

ieQa sWetLuv said...

@ien_R@z ~

itulah.. tp beselah tu gurau2 dalam family br happy ngee

ieQa sWetLuv said...

Nabiel~

manje ngan mak n ayah x pela biel.. yela nak manje ngan suami x ada lgi ekeke

ieQa sWetLuv said...

✿ emazwan ✿~

serupela kita dear.. sys pon bayk cmpur itu pasal jadi gini ngeh3

ieQa sWetLuv said...

☺[ai][sUmi]☺Chan ~

haha.. x pe janji kita tau parents kita syg kita kan kan kan wee~

ieQa sWetLuv said...

zella y ~

yola sensetip oo sebut angkat2 ni mana x meraung nye kih3

ieQa sWetLuv said...

Wan Perlis~

saye jugak hik3 ;p

ieQa sWetLuv said...

Yuni Aisyah~

thanks dear hehe

ieQa sWetLuv said...

Mohd Fakhrurazi Jamaludin ~

hahaha perangai sentap ikut err err.. semula jadi kowt ekeke

ieQa sWetLuv said...

rizputra7~

anak ayah n emak wee..

ieQa sWetLuv said...

hellioz~

uishh anak orang2?? tegar ya kamoo hoho

ieQa sWetLuv said...

hudhud ~

yeker?? hurmm

ieQa sWetLuv said...

AISHA SAAD~

erkk aku x cengeng woo

ieQa sWetLuv said...

YuSeNzE - KniGhT~

uishh lain macam je bunyiknyer tu

syahira ariff said...

hak hak hak
pandai plak sis kenakan mak sis balik yer!
lawakla citer nie
ngeh ngeh ngeh
=D

syahira ariff said...

tp kan anak sulung memang ego kan?
hee~
sama la dgn syahira
ta buleh kalau diperkotak katikkan oleh adik2
=]

¶A.K.I¶ said...

ehh!! mke kmo sme la dengn ur mom...
ad cetakkan nye 2.. hahaha

NICK IRFAN said...

hish! dorg sj je tu kak sy tgk gmbr ni? gmbr akak kan? eh! sapa kata xde iras2.. muka akak ada jgk iras2 muka ayah akak... tgk sekejab xdelah sama tgk lama2 bru nmpk! ada sama la...

fndrocka said...

skali pandang..muka kau ni dah mcam muka mak aku la...cepat buat ujian DNA..untung2 aku boleh dapat adik perempuan baru.ekekek

Terbaru : Dilemma Wanita Gorjes

Zura said...

erm...ieqa ikut ayah ieqalah kan...

joegrimjow said...

hehe
sweet

dah besar ni
yakin je btol2 anak mak ayah

helena's said...

selalau jadi camtu..sebab cikhel tak sama ngan adi badik lain isk isk

ieQa sWetLuv said...

syahira ariff~

itulah dear.. mana bole biar adik naik kepala.. marabahaya tau huahua

ieQa sWetLuv said...

¶A.K.I¶ ~

haha rase cam x muke mak ika bulatla hehe

ieQa sWetLuv said...

NICK IRFAN ~

ada sama ea?? tp family ika kate ika yang lain sebenarnya wawawa

ieQa sWetLuv said...

fndrocka ~

ade ke yang kempunan nak kena cepuk ni haha

ieQa sWetLuv said...

Zura~

yeker??hurmmm~

ieQa sWetLuv said...

joegrimjow ~

haha okies.. saje je buat drama tu kih3 ;p

ieQa sWetLuv said...

helena's~

yeker?? wahh kiranya mesti cik hel ni unik sebab tu lain dar yang lain..mcm ika la ni egegege

rean said...

conclusion---> kaum bapa takkan layan benda2 yang remeh ini lagi2 waktu tgk tv

ARC™ said...

ni ialah cerita hari bapa yg agak unik..hehe aku suke yg ni

SuRayA^i. said...

nseb bek mak ko x mnanges weyh -.-"

NICK IRFAN said...

dorg sj je nk gurau... ada sama la.... :)

maCy said...

ouh u look so sweet in there! :D

ieQa sWetLuv said...

rean ~

ya itu tepat sekali wee~

ieQa sWetLuv said...

ARC™~

waduh suka apa pulak tuh

ieQa sWetLuv said...

SuRayA^i.~

haha mak aku kuatlah cam aku egegeege

ieQa sWetLuv said...

NICK IRFAN ~

hahha family akak memang camnila suke2 je kenakan satu sama lain tapi untuk hepi2 je ngee

ieQa sWetLuv said...

maCy~

thanks dear ngee

liyana aziz said...

abg dgn akak yana selalu ckp yana anak naidu *seorang bangsa india memerangkap jiran lama*... huwaaaaaaaaaaaaaa.... muka sis macam ayah la... =)

ieQa sWetLuv said...

liyana aziz~

haha ika lak suka cakap gitu kat adik ika.. tQ dear ngee~