Tabung Masa Depan

Saturday, January 2, 2010

HanGatkan RuanGaN bLog anDa..

" Selalu je blogwalking.. da join GB.. tapi blog ku masih sunyi je.. kenapa ya?? camne nak selesaikan masalah ni ek?? hurmm~ "




Ada sebahagian daripada blogger yang selalu menghadapi masalah ni.. ada juga yang marah jika dikatakan sombong.. dan sebagainya.. Selalunya masalah seperti ini dihadapi oleh new blogger.. x kisahla siapa-siapa pun yang kena camni.. jadi hari ni aku nak beri serba sedikit pendapat dan cadangan berdasarkan pemerhatian aku selama 1 bulan lebih turut serta dalam dunia blogger ni..

@ Jika anda mahu penulisan anda mendapat respon dari sahabat-sahabat blogger lain.. Rajin-rajinkan lah diri anda untuk singgah menyinggah ke blog-blog lain.. baca entry mereka.. tinggalkan komen.. Cara ini mudah saja.. dengan menyokong mereka.. pasti mereka akan menyokong anda juga.

@ Jalinkan persahabatan antara satu sama lain.. Hubungan mesra akan memudahkan lagi komunikasi antara anda dan rakan-rakan blogger lain.. Saling bertanya khabar.. berkongsi pendapat.. biarpun hanya dalam blog.. itu bukan masalahnya.. walaupun x saling mengenali, tapi jika kita menghargai hubungan yang dibina.. pasti dunia blog anda lebih berseri..

@ Antara yang penting adalah tinggalkan jejak anda.. dah seronok jalan-jalan dari satu blog ke blog lain.. x salah jika anda tuliskan sedikit kata-kata di chatbox blogger yang anda kunjungi.. macam pengalaman aku, alhamdulillah jika aku tinggalkan jejak, tuan empunya blog akan datang menyinggah semula ke page.. sambil mengunjung.. bantulah klik nuff mereka.. kan bagus tu.. kau tolong aku..aku tolong kau juga.. Tapi yang menjadi masalah jika blogger tersebut x letakkan chatbox di muka blog mereka.. Jadi saranan aku letakla.. dari taruk benda yang serabut2 tu.. baik letak 1 chatbox yang simple.. senang sikit nak kenal2 ke..

@ follow?? bagi aku ikutlah masing-masing.. ada yang tinggalkan jejak dengan menyatakan.. "saya da follow kamu, follow saya juga ya..".. Sebahagian blogger tidak gemar jejak yang sebegini.. jadinya diorang pun wat derk jela.. Bagi aku, senang je.. kalo aku rasa dia senang dan mudah mesra ngan aku..aku akan follow.. kalo x aku pun diam jela.. bukan ape.. jangan ingat ramai follower anda rasa sudah bangga.. kalo sekadar follow jer tapi x pernah nak tegur, komen post.. atau ape2 pun susah gak.. so.. fikir2lah sendiri k..

@ post entry.. ini adalah perkara yang paling penting.. lain orang, lain cara penulisannya.. x kisahla camne pun entry yang korang letak.. tapi apa yang aku lihat.. selalunya entry yang berunsur humor, kritik-mengkritik, blog tutorial, 'ala-ala lucah'.. hurmm selalunya entry2 camni selalu la hot org nak bace.. macam aku kata, x kisahla terpulang pada daya imaginasi masing2.. selera orang kan masing-masing berbeza.. tp kalo penulisan yang lebih kepada pangalaman sendiri macam.. kuar jalan2 ngan kawan-kawan.. bergambar cam gtu cam gini.. susah sikit la orang nak mengkomen.. better jika menulis tu.. wat la entry yang menyeluruh.. jadi adalah sambutan entry kamu.. tapi x kisahlah terpulang pada anda dan tema blog anda ya =)

@ Rakan klik nuff.... yang ni aku pon x de lagi.. jadi aku hanya bantu kawan-kawan yang cloz ngan aku.. n jika aku berkesempatan menyinggah, jadi sambil2 tu cocok la nuff diorang.. Tapi kalo korang ade geng.. buatla sendiri-sendiri rakan klik nuff anda.. n aku pun harap kalo one day aku pun ade gak Rakan Klik Nuff ni.. tengok orang len sekali income dapat wahh banyaknya.. apa salahnya jika da kawan-kawan.. tolong-tolong la kawan tu gak kan kan hhehe.. so sambil berblogging ni..ade gak faedah lain yang diperoleh.. hidup ni kena pandai2 la.. sape la yang x suke duit kan hehe..(lepas wet broadband aku pon orait da ngee~)
( mungkin yang ni jangan ikut ea..kak ujie kate x bole.. nak tau kenapa tgk kat komen k.. thanks kak sudi tegur =) )

@ Dah ramai kenalan.. seronok gak kalo anda merajinkan diri buat contest tanda penghargaan kepada visitor n kawan-kawan blogger.. tapi aku masih di awal arena blogging ni.. so tengok2la contest yang kawan2 buat.. niat di hati memang nak join tapi disebabkan now ni aku da sibuk sikit jadi x berkesempatan la.. jadi sape yang ade peluang join la contest yang dibuat..support la katekan hehe.. so di sini ade dua contest yang kawan2 aku buat.. kalo nak join, join la.. kot dapat hadiah ke nanty korang pon untung gak tau..



okla.. no idea da.. kalo sape2 yang ade idea lain nak kasi hangatkan blog.. leyh la rajin2 taruk kat komen.. sharing is caring right!.. huhu..






katakan like jika best ya!

35 comments:

miera said...

salam menziarah..
thanx atas perkongsiAn=D

pak long said...

salam...
apapun yang kita rasa...
janji bahagia...
buat tuan empunya blog...
appy selalu

Jard The Great said...

ehehe.. da sebulan ek? cam otai je.. tp mmg benar ar tips yg kamu bg neh..

salam singgah dari ku.. =)

ieQa sWetLuv said...

miera ~

sama2 juga ya =)

ieQa sWetLuv said...

pak long ~

blog kite.. terpulang pada kita.. lagi epi ikut apa yang kite suke kan =)

ieQa sWetLuv said...

Jard The Great ~

yup baru je sebulan.. x caye tgk kat sidebar ade my bloggy age..

salam perkenalan juga =)

HAZWAN17 said...

tolong meriahkan blog ni
weee.....hehe

ZihNuN FaTiN said...

akak pn pnh jgk camtu..hehe

setiap org punya minat dan cara msg2..terpulang..hehe

=)

ieQa sWetLuv said...

HAZWAN17 ~

haha.. meriahkan blog kamu jugak la ni ngee~ =)

ieQa sWetLuv said...

ZihNuN FaTiN ~

betul kak.. kalo sume org sama so x de la kelainan dan keistimewaanye kan kan hihi =)

angah iza said...

blog kite pon kadang2 sunyi gak :)
anyway salam perkenalan :)

Kujie said...

dalam semua yg diliskan tu , kak jie nak sentuh satu je

Rakan klik nuff - Menyalahi "terms and conditiosn" Nuffnang kerana ianya "click fraud".

Kita bolek klik, tetapi tak boleh buat group atau suruh orang klik ads


baca kt sini http://imjustfunsized.blogspot.com/2010/01/click-on-ads.html

Kujie said...

atau baca lagi kat sini


http://fitrihadi.blogspot.com/2009/12/say-no-to-click-fraud.html

flycandle said...

memang betul ader gak bloggeryang macam paksa2 follow...tak best la part tuh..hehe papepun, thanks for sharing!

ieQa sWetLuv said...

angah iza ~

salam perkenalan iza =)

ieQa sWetLuv said...

Kujie ~

oo.. yeker kak.. baru kite tau.. thanks for gtau =)

ieQa sWetLuv said...

flycandle ~

sama2.. terpulang pd kite kalo dia paksa wat2 x tau da ler ye =)

Mad About Everthing said...

Salam ziarah,

thks for the info, menarik.
Keep it up!

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

bagaimana kalo blog hnya untuk luahkan apa yang terpendam?ecece...macam la banyak aku luahkan kat blog jer.

SuRayA^i. said...

yeah, tips yg sumenye sy akn agkt tgn tnde stuju~

o/ <--org agkt tgn

touyakaruma said...

sip promo lagi tu ... thanks !

Eh ! ko tak wat gi kan ?

Nescafe ais said...

Terima kasih di atas tips nya.

acap de souza said...

menarik...boleh catat jadi buku rujukan untuk blogger baru ni...

icy said...

suma yg t'sebut d ats mmg betulll..hihi

ieQa sWetLuv said...

Mad About Everthing ~

makasih.. juz berkongsi ja huhu =)

ieQa sWetLuv said...

Mad About Everthing ~

makasih.. juz berkongsi ja huhu =)

ieQa sWetLuv said...

Mohd Fakhrurazi Jamaludin ~

terpulanglah pada empunya blogger.. ini hanyalah pendapat saya huhu

ieQa sWetLuv said...

SuRayA^i. ~

flying kiss untuk kamu..maceyh =)

ieQa sWetLuv said...

touyakaruma ~

haha.. sapot member la..huhu.. dah buat pon lalala =)

ieQa sWetLuv said...

Nescafe ais ~

sama2 nes ais.. dapat free minum x nanty??hohoho~

ieQa sWetLuv said...

acap de souza ~

hehe.. saling bantu kan sharing is caring right!! huhu =)

ieQa sWetLuv said...

icy ~

thanks.. hanya berkongsi apa yang tahu.. huhu =)

Puan Hafidamolisa Binti Ngah said...

info yg menarik..terpulang lah pada niat masing2..ada yang buat blog suke2..=)

ape2 pon sharing is caring..=)

Puan Hafidamolisa Binti Ngah said...

info yg menarik..terpulang lah pada niat masing2..ada yang buat blog suke2..=)

ape2 pon sharing is caring..=)

LoNeLy iN GoRgEoUs said...

tenkiu 4 sharing...sgt usefull especially utk blogger baru =)