Tabung Masa Depan

Monday, February 8, 2010

kuterima joDoh dengan hati terpaksa

( sambungan entry yang lepas )

Akhirnya hari yang aku tak nanti-nantikan pun tiba.. saudara-mara terdekat pun dah sampai.. semua tak sabar-sabar nak tengok rupa bakal suami aku.. Aku dalam bilik hanya mampu menurut. Diluah mati mak, ditelan mati bapak.. Nak tak nak, aku terpaksa juga ikut apa apa yang mak aku hajatkan.. Waktu itu, dalam hati ini hanya Tuhan je yang tahu.. Macam yang kawan-kawan kata, aku cuba tabahkan hati, terima dengan hati terbuka dengan jodoh yang mak aku dah tentukan. Aku yakinkan diri, aku tahu mak aku takkan jodohkan aku dengan sebarangan orang... Mungkin itulah insan yang terbaik bagi aku..


Setelah selesai didandan ringkas oleh kawan baik aku, Seri.. Aku tunggu dengan sabar, Seri pula tak putus-putus bagi aku kata-kata semangat.. Aku berlagak ok, kena control ayu(terpaksa).. tapi dalam hati ini KO kot.. yela umur baru macam ini dah kena paksa kahwin.. Siapa yang nak kan.. Ya Allah kuatkan lah hati aku, aku tak nak melawan cakap mak aku.. Aku tak nak jadi anak derhaka.. huh

Rombongan pihak lelaki pun sampai.. Hati aku ini memberontak sangat-sangat sebab nak tengok siapa la orang yang TAK BETUL tu, boleh pula nak kan aku.. Adoii dalam hati ini macam-macam sumpah seranah kot aku keluarkan.. geram aku, kalau ye pun bagi la peluang kenal-kenal dulu ke, ni tak... sekeping gambar pun tak bagi.. SAKIT HATI aku.. tapi.. nak marah-marah pun.. tak guna dah .. jantung aku ini dah macam nak terkeluar je.. sabar ika sabar sabar..

Mak aku panggil aku keluar dari bilik.. seluruh badan aku menggeletar, seram sejuk, macam nak menjerit pun ada.. ikut hati nak je aku pura-pura pengsan ke apa-apa ke yang boleh elakkan aku kena jumpa, Tapi bila ingat pesan mak, "Kakak jangan nak buat hal.. Ingat tu!!!" aku cam pasrah jela.. Setibanya aku kat ruang tamu.. tiba-tiba...

" Engkau!!!!!!!!! " 

Serentak aku dan dia menjerit.. Eh, takkan aku nak kahwin dengan dia ini kot... orang ini aku baru je kenal dalam blog... musuh ketat aku dalam cafeworld ini.. GILA LAH!!!! Memang waktu itu, tak semena-mena aku yang penuh keayuan waktu itu, terus berubah ke-MAT ALI-an.. kalau korang tengokla The Hulk.. korang boleh bayangkan betapa berubahnya aku.. hilang terus ciri-ciri wanita Melayu.. Aku apa lagi.. nampak je si $#@&*^ depan mata.. memang dah tak pikir apa dah.. on the spot aku terus angkat kerusi... meluru depan dia.. lari laju-laju nak terkam dia.. nak campak je kerusi tu  kat muka dia.. tapi belum je sempat aku.......

GedeBuKkkkkKK!!! 

Aku: Adoiiii..!!!!

Liza: Eh roomate!! ko dah kenapa ni?? ngigau sampai jatuh katil ni..

Aku: Weyh aku mimpi ngeri weyh.. aku tak nak kahwin lagi.. tolonglah aku tak nak kahwin dengan dia.. ko gi cakap kat mak aku aku tak nak kahwin lagi... adoii sakit pinggang aku oi...

Liza : kah kah kah.. itulah kau ika.. tidur macam katak berenang, kejap kuang lentang kejap kuak kupu-kupu.. tak baca doa pulak tu patotla mimpi bukan-bukan.. lawak gila la la kalo aku boleh snap gambo ko jatuh katil macam nangka busuk tadi, taruk kat blog memang bestla kontroversi terus.. kah kah kah.. lawak-lawak

Aku: ko ni jahat betullah.. malas nak layan huh~

p/s: Jangan berangan nak kawen kalau tak sedia lagi.. Jangan derhaka dengan mak bapak korang, Yang paling penting cerita di atas adalah rekaan semata-mata, penceritaan dan watak-watak dalam ni tiada kaitan antara yang hidup ataupun mati, saje nak test skill nak menulis tengok jadi ke tak.. kalo sudi leyh bagi bintang gak hehe.. siapa-siapa yang sudi membaca dan komen.. thanks sangat n minta maaf la.. kepada watak yang lagi satu tu.. gurau-gurau je ya hehe... aku sangat hargainya.. ngee~




katakan like jika best ya!

29 comments:

TMUkmkd said...

heh ni kaki berangan neh :p

IffaRazak said...

Silent reader ni. Haha.

CEHHH. Ingatkan betul-betul la Ieqa kena paksa kawin. Orang dah kesian2 kat die tau. Mimpi ropanyaaa -___-"

Aini said...

jadi tul2 t baru tau..huhu

farhana ghafar said...

cess! suspender betul lah.. ahaha. tapi hana sama macam iffa dah start kesian. rupanya mimpi ajerr...kuang3x

RaMa2UnGU said...

ceehh..tak bleh blah nyer citer ko ni la ika...bt saspen aku jek..hohoho...

but deep down aku dah hagak dah jugak la..heheheheh

whitedaisy said...

haha....

mimpi ke???last entry kan main lg daisy ni bg moral support..hihihi
igt kn betol kne kawen:)

rizputra7 said...

aduh..ingatkan realiti rupanya fantasi jer..terkena aku nie...apa ler ieqa nie..buat suspen jer

ema.razali said...

sis ieqa ni !!!! hahha ^^

mati mati ema ingat sis ieqa kena paksa kahwin . ceet , test skill menulis konon . 1000 bintang laa ema kasi sis ! hahha .


sumpah macam betul ! :D

touyakaruma said...

1.Baru kenal dalam blog ?
2.Musuh ketat dalam blog ?

Muahahahahaha ko mimpikan aku ? Tak sangka dalam diam-diam ....

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

jom kahwin...keh keh

♥CIK SHA♥ said...

wuuu..mati2 ingatkan betul td..kena tipu rupenye..semangat je baca..siap dh kesian2 dlm hati..rupe2nye mimpi..cett..hahaha..

kai said...

haiyohhhhhhh...
suspensen btol...
kes kes kes...

sayang said...

Ya habib jewel !! mati2 ingat betol !!
ya habibi ~!

org dah kesian2 kat dye ni aww ! shahdu shahdu ... hoho

ieQa sWetLuv said...

TMUkmkd ~

eh.. mane ade kaki berangan la.. ish3

ieQa sWetLuv said...

TMUkmkd ~

eh.. mane ade kaki berangan la.. ish3

ieQa sWetLuv said...

IffaRazak ~

wahh iffa silent reader page ika ye??thanks for sudi bace hehe

ieQa sWetLuv said...

Aini ~

ala aini.. jangan la kate gitu wawawa

ieQa sWetLuv said...

farhana ghafar ~

hehehe..suspen jugak rupenye ya hoho

ieQa sWetLuv said...

RaMa2UnGU ~

haha.. hebat jugak kau mengagak ya rerama..bagus3..ngee

ieQa sWetLuv said...

whitedaisy ~

kalau betul2 kawen ika jemput daisy punya ok! huhu

ieQa sWetLuv said...

rizputra7~

haha sabar riz bertenang3.. ngee

ieQa sWetLuv said...

ema.razali ~

haha.. thanks dear bg sis bintang huhu

ieQa sWetLuv said...

touyakaruma~

cerita jela..bukan betul2 pown hoho

ieQa sWetLuv said...

Mohd Fakhrurazi Jamaludin ~

uik..ade gak yang mare nanty ni hoho

ieQa sWetLuv said...

♥CIK SHA♥ ~

haha..cik sha jgn mare gurau je ni kih kih kih

ieQa sWetLuv said...

kai~

jeng jeng jeng..haha

ieQa sWetLuv said...

sayang ~

haha..sayang jgn nanges k ngee

AJ said...

story yang menarik... :-)

Mati2x ingatkan cerita kisah benar.. mimpi rupa-rupanya..

huhuhu

ieQa sWetLuv said...

AJ ~

thanks sudi baca AJ