Tabung Masa Depan

Wednesday, April 28, 2010

bila saya stress

Hari ini saya nak berkongsi tentang cara-cara bagaimana saya menangkis stress.. Saya seorang yang tak boleh nak pendam lama-lama, kalau tension mesti nak luahkan. Kalo marah mesti nak lepaskan. Kalau sakit hati mesti nak bagi sebijik je.. tapi saya masih lagi dapat mengawal diri dengan mengamalkan beberapa tips berikut.. Mudah, cepat dan selamat.. bagi saya la huhu~


Bila saya stress..

Mula-mula saya akan lihat stok makanan yang ada.. almaklumlah hidup merantau , dan selalunya saya akan menyediakan beberapa jenis makanan hanya untuk dimakan ketika stress.. makanan-makanan tak sihat itu la.. Jajan-jajan, dan paling saya suka sumi.. orang London panggil jelly.. dan saya akan makan dengan rakusnya mengalahkan dinasour kelaparan.. sebab waktu itu saya bayangkan makanan itu ibarat benda atau orang yang saya tension... saya tak peduli apa orang kata.. saya makan banyak atau apa-apa.. tapi bagi saya bila makan saya rasa lagi bersemangat.. wahh, puas betul dapat kunyah sdengan bergaya krak kruk krokk~

Bila makan pun tak boleh jalan..

Saya akan bertindak seperti orang separa gila.. main game sampai tak ingat dunia.. layan facebook.. duduk mengadap lappy 24 hours.. memang bila dah kembali normal, saya akan terfikir, dasyatnya saya.. hanya berhenti untuk solat dan makan, assignment tak buat-buat.. saya tak peduli kalau time tu orang nasihat saya suruh siapkan kerja atau apa-apa.. apa yang saya fikir janji saya bahagia dengan dunia saya.. ini adalah cara untuk saya menunjukkan tanda protes kononnya, tapi last minit baru lintang pukang nak settle semua.. saya takkan pedulikan apa yang berlakuy di keliling saya sampai otak saya kemabli pulih wee~

Bila game dan online tak mampu merawat..

Saya akan melalak dengan sepenuh hati.. apa lagi ajak member sewa kereta dan keluar together-gether, meng'karaok'kan diri sampai lepaskan segala tensi.. waktu ini saya akan menjerit dan melalak mengalahkan kambing yang bersuara.. (kambing ada suara ke??) lagu pilihan.. LAGENDA ROCK KAPAK.. lagu feveret, cinta kain putih, mahligai dari air mataku, , bunga angkasa, cinta pantai merdeka.. fuiyoo memang TERBAIK dari ladang.. tangkap lentok punyala huhu.. biarpun vokal tak berapa nak mantap.. sumbang pulak tu.. tapi saya tak kisah orang nak kata apa janjia daya bahagia huhu... saya akan syok syok melalak sampailah bila saya nak pilih next song, alamak dah habislah.. barulah saya keluar dengan lapang dada ngeeee~



Jadi, ada sesiapa nak karaok ngan saya??wink wink *_*


katakan like jika best ya!

28 comments:

ema.razali said...

HAHA :D ema suka tips numb 2 tu . hehhe ^^

ageeba said...

kalau saya.. saya suka cakap sorg diri. pastu maki2 org yg sy marah sgt tu. hehe

isha said...

kalau sha akan tumbuk2 bantal
entah la dh jd tabiat
anggap bantal tu org tu

Nadya ©™ said...

Adehh..macam bahaya jek cara num 1 tu..hehehe

s h a f i q h a s h i m _____ said...

jom karaok jom :P mesti , bilik sebelah terganggu gila.hahaha

ieQa sWetLuv said...

ema.razali ~

haha kita serupa..lalalala~

ieQa sWetLuv said...

ageeba~

owh.. saya lak x puas kalo ckp sorg2 sebab x lepas kat org yg saya marah jd cm x puas je ngee

ieQa sWetLuv said...

isha ~

ika bukan setakat tmbuk bantal je tau sha..smackdown pun ade gak kih3

ieQa sWetLuv said...

Nadya ©™ ~

haha.. itula ramai P takut.. tp ika kalo da tension x pk ape da wee~

ieQa sWetLuv said...

s h a f i q h a s h i m _____ ~

haha x pe biar kita kasi gegar sama diorg muahaha

ohh wany ! said...

saya sukaa makan kuaci time stress , takde kuaci kunci diri dalam bilik then cakap sorang sorang . tapi tapi karok pon bole jalannn :DD

i loikeeee karok , hahaa

Hana Picca said...

hana suka makan banyak time stress.. pastu akan jogging berkilo2 jauh2nya sebagai tnda geram..hehehe.. ok la tu kan,balance..hihi

tunbegia said...

sungguh bosan kanns,

salamm,

Linglung said...

mkn sumi? choki-choki lg sedap derr..

soffya cik bulan said...

ye..bila stress, kita perlu ada cara utk menghadapinya..
thnks tips ni ok...:)

ieQa sWetLuv said...

ohh wany ! ~

waahh sys da jumpe geng la nty leyh r kite karok same2 wee~

ieQa sWetLuv said...

Hana Picca ~

bagusnye hanna..lain lak ika ni da le mkn byk..pastu malas nk buang lemak..haishh x sihat langsung hohoho

ieQa sWetLuv said...

tunbegia~

tu la agak buhsan.. lg buhsan kalo x dapat respon sape2 tq for dropping by your comment hehe

ieQa sWetLuv said...

Linglung ~

coki coki susah nk mkn ngan rakus muahaha

ieQa sWetLuv said...

soffya cik bulan ~

yup.. tp ni tips jgn ikut bulat2 kang sesat x tau la haha ;p

Oh Malaysia said...

bila saya stress, saya akan dengar lagu atau baring2. lupakan segala masalah.

rizputra7 said...

rock kapak tue..ok..jom karaoke...

ARC™ said...

saye suke maen game!!banyak game xbermain dalam lappy sbb bz ni haha hehehe

sophie said...

Jerit sepuas hati.. xpun nanesh..Hahha

ieQa sWetLuv said...

Oh Malaysia~

salah satu cara yang bagus gak tu.. *thumbs up

ieQa sWetLuv said...

rizputra7 ~

jom jom huhu

ieQa sWetLuv said...

ARC™~

samela kite arc..bz sokmo haha

ieQa sWetLuv said...

sophie~

yela kadang2 pun ika cm gtu gak hehe