Tabung Masa Depan

Monday, May 10, 2010

paKsa diri untuk caPai misi


" we become what we think about, 
  If we don't think.. we become nothing "

Apabila saya menghayati bait kata-kata ini, timbul satu inspirasi dalam diri supaya terus berfikir, melangkah dan berani melangkah menempuhi cabaran dalam menggapai mimpi..

Kebelakangan ini, kesibukan yang menggamit membuatkan masa tidak dapat diluangkan untuk bermanja-manja dengan taman chentamanees ini.. apatah lagi masalah berukBAND yang sangat menyakitkan jiwa.. barangkali ada baiknya.. dia jeles ngan aku la kot nak suruh tumpu study je.. haishhh~

Lega sangat-sangat coz semalam akhirnya beban dah dapat diringankan.. Malam semalam, 9 Mei 2010.. tarikh yang penuh bermakna dalam perjalanan hidupku.. dapat juga la aku tempuhi satu cabaran, yang aku sendiri pada mulanya rasa gementar yang teramat.. bak bahasa pasar aku.. cuak kebebe..  tak sangka la pula aku boleh bikin ayat-ayat spontan untuk pertandingan pidato yang dianjurkan oleh JPP Kolaj Kediaman IPG aku.. bila ingat balik macam sengal gila.. hancuss je apa yang dihapal satu mende pun tak terkeluar dek mulut.. tak tahulah apa aku dok pk time tu haishh..


Nasib baik aku ini peserta keenam.. boleh gak bikin ayat nak goreng-goreng.. aku try la jugak nak menghafal teks yang aku dah buat.. tapi macam biasa otak aku ini memang gear satu kalau tang-tang nak menghafal.. letih je aku dok memikir ayat POWER punya tapi last-last bahasa kampung gak aku cakap.. bila ingat balik macam mana aku dok berpidato malam semalam.. memalukan sungguh waaa...


tapi apa-apa pun alhamdulillah aku bersyukur sangat coz dengan penuh kekuatan.. aku cabar diri aku untuk join pertandingan ini.. bukan senang tau nak berdiri dan berhadapan public.. then kena berpidato.. apatah lagi time part pidato spontan.. tapi aku rasa dua-dua pidato aku main layan spontan je kot.. hak hak hak..

memang semua tu pengalaman yang cukup bermakna bagi aku... happy sangat bila kawan-kawan aku.. budak-budak kelas aku pyza, liza, izzah, dila, fira, fuad, nizam, rosa, aidil n all.. touya and others.. yang sudi datang duduk kat belakang tu tengok aku... sudi bagi kata-kata semangat and sokongan untuk aku.. terima kasih sangat-sangat kat korang semua.. Aku bersyukur sangat even tak menang tapi still dapat hadiah untuk tempat keempat.. sukanya bawa balik piala tu yeay!!  (kecil je tapinya hehe)


haha.. bajet sumer hadiah aku la ni kih3..


with my junior BM student.. juara pidato malam tu =)



Sebenarnya untuk menjadi seorang yang berjaya.. kadang-kadang kita kena paksa diri kita untuk melakukan sesuatu yang kadang-kadang menyebabkan kita stress.. kena kuatkan azam dan teguhkan niat untuk capai impian kita.. sebab rasa semua yang berjaya pada hari ini tidak akan dapat kecapi semua itu selagi mereka tidak berani untuk menghadapi risiko dan menyelesaikan masalah dengan berfikir waras.. memang kadang-kadang benda-benda macam ini.. kita kena paksa diri.. kalau tidak sampai bila-bila kita tak mampu berubah.. tak berani untuk melakukan ajakan paradigma dalam diri... sebab apa.. sebab kita takut nak cabar diri kita untuk melakukan semua tu...


Alhamdulillah even semalam aku pakai hentam keromo je kot.. tapi at least aku rasa lebih yakin lepas ini untuk berdiri lagi berhadapan dengan public... lepas ni kena fokus exam pulak chaiyok ika chaiyok chaiyok chaiyok huhu~~



katakan like jika best ya!

6 comments:

sophie said...

Wow..Berpidato..Kalau sophie takut nak ckap kat depan..=)

YuSeNzE - KniGhT said...

Tahniah222... (^_^)
*perkh sure kuat bebel CM ni* ahaha
berukband prob ea... seme org pon mengalami masalah yang sama...

rizputra7 said...

tahniah CM....nanti aku belanja makan roti canai hehhe

ieQa sWetLuv said...

sophie~

ika pun mula2 cm takut..tp kuatkan semangat jela hehe

ieQa sWetLuv said...

YuSeNzE - KniGhT~

thanks yusenze...
itula..ika bnci berukband prob waa~

ieQa sWetLuv said...

rizputra7~

ala riz ni.. aritu kata nk blanje pun hutang lagi.. ntah bile la tu huhu