Tabung Masa Depan

Tuesday, November 29, 2011

Apa Nak buat bila blog terkena MALWARE ?


Malam kelmarin aku risau je tengok blog aku ini. Mana taknya tengah-tengah syok menulis post, tiba-tiba je keluar warning ini..


Warning - visiting this web site may harm your computer!





Memandangkan aku ni manusia yang hanya tau tulis entry then post je, so benda-benda berkaitan dalaman, setting bog ini memanglah terus terang aku cakap KO.

Cari kat google, kat blog segala, semua ada mention cara nak buang malware ni, tapi satu habuk aku tak faham dan tak reti.


Sedih punya pasal, aku pun pos la status kat FB aku, tanya orang camnela nak settle benda camni. Mujur ada dua orang kawan fb aku, Ila Queila dan Qaseh Atie bagi respon.


Diorang cakap, blog aku ada link ILUVISLAM, dan blog tu now ni kena serangan MALWARE. So secara tak langsung blog aku pun terkena gak sebab aku letak link ILUVISLAM kat sidebar aku ni. So cara nak buang malware detection tu, aku kena buang link tu dari blog aku.


Alhamdulillah tadi lepas dah remove, blog aku dah kembali normal. Nampaknya banyak perkara lagi yang aku perlu belajar tentang blog ini. Tapi itulah, aku asyik pending je benda2 macam ini, aduhh  tak faham tak faham, last last surrender, malass.. huhh..~ T_T


Apa-apapun, thanks kepada kawan-kawan yang banyak membantu aku belajar tentang dunia blog ini.. Jasa korang kan kukenang selalu ^_^.




katakan like jika best ya!

2 comments:

ahsfantasy24 said...

Huhu..
blog kite pun penah kena,
tapi wt xthu jep.. adehhh

Ieqa Swetluv said...

erk? x ikhtiar pape ke? abes tu da ok x now ni?