Tabung Masa Depan

Tuesday, February 18, 2014

Happy Trip ke Tempat-tempat Menarik di Pulau Pinang | Padang Kota LamaAssalamualaikum dan salam sejahtera..


Seronok kan bila cuti sekola tiba. Masa ini lah kita boleh spend school break dengan family dan Cuti-cuti Malaysia! hehehe.. Kali ini Ieqa nak share dengan semua moments ika bercuti tiga hari dua malam di Pulau Pinang.


Pulau Pinang adalah salah satu destinasi percutian yang menarik berjalan-jalan bersama keluarga. Apatah lagi macam Ieqa ni tinggal di Johor, agak sukar nak ke Pulau Pinang memandang perjalanan ke sana pun agak jauh. Jadi, memandangkan adik Ieqa, angah dah beria-ria nak berjalan ke sana, kebetulan juga nak menghantar adik Ieqa yang ketiga, Syera balik ke asramanya di Perak, maka kitorang satu family pun bersepakat nak berjalan di sana. Maklumlah setahun sekali je kan nak jalan sakan camni hehehe.


Perkara yang paling penting sebelum kita ke satu-satu tempat yang agak jauh untuk brcuti, sepatutnya perlulah merancang tempat-tempat yang bersesuaian sepanjang berada di sana.


***

Pagi-pagi lagi Ieqa dan family bergerak ke Pulau Pinang dari rumah Paksu di Nilai. Ambil masa dalam 4-5jam juga lah untuk sampai maklumlah kitorang ni suka menyinggah. First time lalu Jambatan Pulau, wahh memang kagum. Macam mana lah boleh bina jambatan semacam ini di tengah-tengah laut yang luas ni. Ada time tu terbayang gak citer final destination lalu jambatan, seram kejap haha. Tapi memang kagum and excited gile-gile, siap berhenti tepi jalan snap pic kat situ. Mesti pelik je orang lalu lalang tengok kitorang bergambo kat tepi jalan haha.
Sampai-sampai di Pulau Pinang, of course tempat pertama yang kitorang serang semestinya Padang Kota Lama. Duduk tepi pantai, dengan angin yang kuat, best je rasa hihi. Kat sini kitorang sempat melawat
Melawat tempat bersejarah Fort Cornwallis. Ingat lagi sejarah Pejanjian Francis Light dengan Sultan Abdullah untuk dapatkan Pulau Pinang??? Haa tak ingat ler tu kan haha.. SO kat sini bolelah remind balik Sejarah sekolah menengah dulu ya heee...Letih jalan-jalan melawat tempat bersejarah ni, kitorang pun rilek-rilek ambil angin tepi pantai, peut pun dah kruk kruk krukkk, apa lagi pergi makanla dulu heee.. Okla lapar lak tiba-tiba. Sambung lagi di entry seterusnya ya hee...

Baca lagi travelog Ieqa di sini ( link )


katakan like jika best ya!

No comments: