Tabung Masa Depan

Thursday, August 21, 2014

Kenapa Tidak Boleh Sebarkan SOFT COPY Laporan Penyelidikan Tindakan??Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Apa khabar kawan-kawan semua? Mudah-mudahan sihat hendaknya. Kali ini Ieqa ingin berkongsi luahan dan pendapat hati Ieqa.


Memandangkan sekarang sudah semakin menghampiri hujung tahun, jadi sudah semestinya bagi adik-adik junior semester akhir di IPG sekarang ini sedang berhempas pulas menyiapkan tugasan Kajian Penyelidikan Tindakan yang perlu diselesaikan bagi memenuhi syarat untuk bergraduasi nanti. Ada sedikit perkongsian dan peringatan yang ingin Ieqa beritahu dan ingatkan.


Mungkin bagi beberapa individu menganggap laporan penulisan penyelidikan tindakan yang anda siapkan sebenarnya tidak penting, hanya sekadar untuk lepas belajar di IPG. Bagi sesiapa yang beranggapan seperti ini, anda sebenarnya SALAH SALAH SALAHHHH!!


Kenapa Ieqa cakap begini ya? Haa meh Ieqa habaq satu satu naa..


Berdasarkan pengalaman Ieqa menyiapkan Penyelidikan Tindakan Ieqa, perkara pertama yang paling penting sekali adalah hasil penyelidikan ini merupakan bukti kajian situasi sebenar pengajaran anda dan paling penting hasil pengalaman pertama anda. Macam mana anda tergamak hendak berkongsi bulat-bulat titik peluh anda yang julung-julung kalinya anda buat kepada orang ramai. Ingat mudah ke nak buat?? Rasanya siapa-siapapun yang berusaha menyiapkan laporan kajian tindakan ini, mesti hampir setahun makan tak kenyang, tidur tak lena, mandi tak basah, otak serabut sepanjang tahun akhir itu semata-mata hanya kerana satu penyelidikan tindakan! Serious Ieqa bagitahu pada awak semua! So, adakah mudah sangat kita nak memberi kepada yang tidak berhak sesuka hati begitu sahaja???

Sebab kedua, jangan pelik jika penyelidikan tindakan yang anda buat macam entah hape-hape je sekarang ini boleh jadi satu bahan rujukan terkemuka untuk seluruh negara malahan mungkin untuk seluruh dunia. Adakah Ieqa berangan terlampau tinggi? Tidak!! Sebab, sepanjang Ieqa menyiapkan tugasan penyelidikan tindakan Ieqa, Ieqa pernah jumpa rujukan/reference kajian yang seperti kajian Ieqa yang dibuat untuk Tesis Master dan Tesis PhD. Haa.. Nampak tak kat situ kepentingan kita menjaga softcopy bahan penyelidikan tindakan kita? Mungkin jika Ieqa, dan awak semua, InshaaAllah diberi kesempatan dan peluang untuk menyambung pelajaran nanti, penyelidikan tindakan semasa ijazah awak semua ini boleh dipanjangkan dan dikaji lebih mendalam untuk Tesis Master dan Tesis Phd awak semua.Malahan, Ieqa siap guna lagi bahan kajian Ieqa ini untuk Pertandingan Inovasi lagi tau. Jadi, penting tak kajian tindakan awak tu???


Sebab ketiga pula, perkara utama yang kita nak elakkan adalah amalan PLAGIAT yang teramat meluas dalam kalangan pelajar-pelajar di mana-mana institusi pendidikan. Jika mudah sangat kita sebarkan soft copy hasil penyelidikan yang kita buat, tidak mustahil orang yang mengambil hasil kerja kita tu guna jalan short cut je nak siapkan kerja diorang.Yela, benda dah depan mata, apa susah-susah, edit apa-apa yang patut pastu tukar nama kata dia yang punya. In case la satu hari nanti dia boleh mendalami kajian itu, dan satu hari awak nak guna balik kajian awak, tiba-tiba ada orang saman awak sebab didakwa memplagiat kajian orang lain sedangkan itu kajian awak sebenarnya. Tapi waktu itu awak tak boleh nak buat apa-apa sebab dia dah branding hasil kerja awak sebagai hak milik terpelihara dia. Haaa jangan-jangan main sekarang ini zaman saman menyaman ya. Maklumlah nak dapat jadi jutawan ekspres kann hehe.


Sebab keempat, penyelidikan tindakan awak semua ini amat penting bila awak dah jadi guru nanti, apatah lagi masa tahun pertama berkhidmat di sekolah. Untuk pengetahuan awak semua, guru-guru baharu mesti mengikuti program PPGB, atau nama panjangnya Program Pembangunan Guru Baharu. Dalam tugasan yang Ieqa peroleh ni, kami cikgi-cikgi baharu ni diminta untuk menyediakan satu laporan penyelidikan tindakan sebagai syarat untuk pengesahan jawatan sebagai guru nanti. Jadi, kalau dah ada bahan untuk penyelidikan tindakan semasa ijazah lepas, dan kebetulan murid kita sekarang ini pun mempunyai masalah yang sama seperti responden kajian dahulu, apa salahnya kita jadikan kajian lepas kita rujukan mahupun susulan untuk kajian bagi program PPGB ini nanti. Haa penting tak itu?


Panjang lebar kan Ieqa dah explen seketoi seketoi kat awak semua. Jadi, jagalah kerahsiaan SOFT COPY penyelidikan tindakan anda. Bagi yang ada mesej Ieqa, komen blog Ieqa siap bagi email lagi untuk send softcopy, Ieqa minta maaf sangat sebab tak dapat nak kongsikan. Jika benar-benar memerlukan, awak semua boleh rujuk LAPORAN PENUH PENULISAN penyelidikan Tindakan Ieqa di IPG Ieqa, IPG Kampus Dato' Razali Ismail, Kuala Terengganu, atau rujukan RINGKASAN LAPORAN atau PROSIDING penyelidikan Ieqa yang Ieqa kongsikan dalam entry sebelum ini. (link)So, please please please jangan kata Ieqa sombong, kedekut atau seumpama dengannya. Kalau bahan untuk assignment biasa, inshaaAllah kalau ada Ieqa akan kongsikan, tapi berbeza jika laporan penyelidikan tindakan, memang berat hati banyak la nak share sory yang amat ya. Harap anda mengerti akan perasanku ini huk3.. Sayonara....katakan like jika best ya!

No comments: