Tabung Masa Depan

Thursday, December 24, 2009

biLe ku keTEMPE-an.. pasTi ku keSEDAP-an

Perghh.. sedapnye.. krak kruk krak kruk.. aku betul-betul rasa tak puas.. nak lagi nak lagi.. aduii nikmatnya.. bila bibirku menyentuhmu.. dan ku mengigit-gigit mu.. memang betul-betul buat ku terliur... rasa lagi mencabar bila ada kepedasannya.. biarpun muka naik merah.. tapi kerana terlalu teruja.. aku jadi bahagia... walaupun asalnye kau x de rupa.. tapi bila da dicampur.. digolek-golek dengan tepung dan biarkan panas minyak mengelilingimu.. itu yang buat ku lagi teruja tu.. keindahan dirimu bila diselimuti kuning keemasan buatku semakin ingin mendampingi dan mendekatimu....wahhh.. aku bahagia...ini memang benar-benar buat aku jatuh cinta..



hah.. jatuh cinta?? jatuh cinta pada sape lak ni?? yang penting dia bukan manusia.. dia bukan binatang.. dan dia bukan benda.. tapi dia adalah makanan.. makanan kesukaan ku.. TEMPE.. muahahaha.. kenapa? pelik ke tengok orang suke makan tempe??

Tempe sebenarnya dipercayai berasal dari Pulau Jawa beberapa abad dulu..Lepas naik bot.. sampaila tempe kat Tanah Melayu/Malaysia kini..  Selalunya orang jawe la yang hebat bab2 nak buat tempe ni.. well ika pun orang jawe gak..tapi selepas da bercampur aduk.. maka da x jadi jawe sgtla.. haha



Khas buat adik ain n oren.. actually.. entry ni bersumber idea kan dari mereka sbenarnya time sibuk2 berdagang buah-buahan kat FB tu.. memandangkan pasemboq ain da keluar.. tebaloi oren da terpampang.. jadi ika pon nk perkenalkan tempe pulak.. Apa yang best dengan tempe ya?? hahaha..tempe memang sangat bestla.. da la kaya dengan pelbagai nutrisi.. (yela tempe ni kan dari kacang soya sebenarnya)..  malah sure x kan menggemukkan.. Jadi ain jangan risau tau..x gemuk la kalo makan tempe.. hihi.. Bile rupe tempe ni mentah.. memang cam x de feel sangat la.. putih je..pucat je.. tapi kalo da buat macam2.. memang terliur jadinya.. Tempe ni leyh buat ape je ek??

Macam-macam bole wat.. antaranya.. tempe ni dipotong nipis2.. pastu gaulkan dengan tepung then goreng sampai nak2 garing tu.. perghh memang sedap la..tengah panas-panas tu.. pekena lagi dengan sambal kicap sambil minum teh/kopi waktu petang2.. adoii aku pulak yang terliur dibuatnya.. Rangup tau.. Ni la antara fav ika.. Tempe goreng..


keemasan kan warna dia..hehe


bile cicah ngan sambal kicap memang kaw kaw la huhu

Bila time raye lak.. dah syok-syok nak siap ketupat rendang.. tiba-tiba kuah lodeh nya sume bahan da cukup kecuali tempe.. bagi family ika.. memang jadi x lengkap la.. So.. sure2 mak ika mesti nak masukkan tempe sekali.. barula marvellous.. haha..


Sedapnya bila tengok ni..lapo lak uhuk uhuk..

Dulu time sekolah selalu je minta mak buatkan serunding ataupun sambal goreng coz nak bawak balik hostel.. leyh r wat tambah lauk bila makan kat dewan makan nnty.. Dalam sambal goreng ni la mak ika akan masukkan ikan bilis, kacang, dan bahan utamanya tempe pastu goreng kering2 dengan sambal.. sedap tau.. ada satu lagi sambal goreng tapi ni digoreng basah.. jadi selalunya buat lauk jela coz x tahan lama..jadi x leyh r nak bawak balik skola..


Ni la rupe sambal goreng versi kering


Yang ni sambal goreng versi basah..

haa..amacam korang... sedap x?? huhuhu..




katakan like jika best ya!

40 comments:

HAZWAN17 said...

orang johor ke?
suke mkn tempe hehe

Aidi-Safuan said...

huhu..minat tempe rupanyer

ieQa sWetLuv said...

HAZWAN17 ~

hehe.. a'ah orang johor.. ngee~

ieQa sWetLuv said...

Aidi-Safuan~

haha.. tahu x pe.. tempe mahu jugak..hoho

oReNd3ViL'89 said...

owhhhhhhhhhh tempeeeeeeeeeeeeee...sedapppp nya bauuuuuuuuuuu~
weii.ak lapar niiii
T______________T

..nOj.. said...

akak x ske mkn tempe... tp tgk2 tempe kt cni, tetiba terliur sgt plak... hadoiii jahatnye... harus g beli tempe blk ni kang... nantikan

ieQa sWetLuv said...

oReNd3ViL'89 ~

haha.. aku pon da jadi lapo ni.. da lame x makan kepingin la waaaa

ieQa sWetLuv said...

..nOj.. ~

kak.. pos kat ika sikit gak tau.. mau jugak wawawa

zella said...

terliur tgk tempe...
sedap!

ieQa sWetLuv said...

zella ~

hehe..terliur jugak waa

HAZWAN17 said...

same la kite ieqa....
patut la suke tempe hehe

..::Elm3 Ak3M::.. said...

adehhh...baca jer entri ni dh teliur tgk..dh bepa kali menelan..tp smbal tempe mmg sedap da 1..napa la ptg2 wat entri mknan...tegugat iman..hikhik

Hang TuARC said...

errr
yucks?

ieQa sWetLuv said...

HAZWAN17 ~

wahh patotla.. bole join the gang ni kan kan kan huhuhu~

ieQa sWetLuv said...

..::Elm3 Ak3M::.. ~

haha.. da tergugatkah?? sabo2 kawal iman tu huhu

ieQa sWetLuv said...

Hang TuARC ~

apakah???!! ;p

rama2ungu said...

waaaa.sedapnye tempe goreng.....i likeeee!! feveret tu...walopon xde darah johor...kahkahkahkah.....

balik ni nak carik tempe la..lalalaal~~!!

..::Elm3 Ak3M::.. said...

leh d kawal..mn nk cari tempe skrg ni hoho

ieQa sWetLuv said...

rama2ungu ~

haha..rerama ungu carik jgn x carik tau huhu.. ika pon da lame x mkn tu sbnarnye isk isk

ieQa sWetLuv said...

..::Elm3 Ak3M::.. ~

dapatkan di gerai2 berhampiran anda ya huahuahua

nurain rodze said...

yaw ! cheq lapaq bonar dah nie.
pergghhh ! pucat lesi si tempe tu eh?
bila wat sambal , dia jadi sangat cute plak ea . hahaha

antara tebaloi,tempe,pasemboq ?
agak2 mana lagi murah ?
lagi sedap?
lagi mahal?
lagi berkualiti?
kegemaran ramai ?

hahahaha .
nnti nak p tesco p beli tempe la.
insyaallah , nnti bertemu jodoh dgn tempe kot . hehe. .
tak ponah eden makan lg tempe nie .

anyway , thx yaw fer dis entry !

aiSyah said...

sedapnye tempe~!!!
hehe

sje nyeb0k dcni..hehe

Qismina said...

tempe... tempe. sedapppppppppp!!!!... hmm... sdap2..

nk gi beli arr.. uhuhu.. tempe dikau mmg sedap... chup.. chup.. muahh tuk ko tempe..

baik layan ko tempe.. sedap pon sedap..

ieQa sWetLuv said...

nurain rodze ~

haha ape lagi try la rase tempe tu x rugi tau ain muahahaha.. smestinya berbaloi2..

ieQa sWetLuv said...

aiSyah ~

memang sgt sedap..huhu.. x pe selalu nyibuk2 pun dialu2kan la huhu =)

ieQa sWetLuv said...

Qismina ~

nak layan ajak orang sini gak qis mau jugak wawawa

nurain rodze said...

hahaha . kak oren dah baca blom nie ?

ieQa sWetLuv said...

nurain rodze~

haha.. da baca da.. tu atas tu dia da komen mengomen lagi tau muahahaha

Hang TuARC said...

xske tempe =(

ieQa sWetLuv said...

Hang TuARC ~

satu nikmat da ditarik dari ang la arc.. nikmat tempe.. muahahaha

touyakaruma said...

Kenapalah aku tak suka tempe ? adakah aku manusia normal ?

nurain rodze said...

kenape la ain tak pernah rasa tempe ?

YuSeNzE - KniGhT said...

aku suker tempe~~~ nyum! nyum!

ieQa sWetLuv said...

touyakaruma ~

ko still normal lg cumaa ko kurang 1 nikmat je sbnarnye..hoho

ieQa sWetLuv said...

nurain rodze ~

apa lagi ain.. ni la masanya nak merasa tempe huhu

ieQa sWetLuv said...

YuSeNzE - KniGhT ~

yea..kite segeng la yus muahahaha

yuyuEyuliAnayusOf said...

i laike tempe! :)) hehe

ieQa sWetLuv said...

yuyuEyuliAnayusOf ~

wahh.. jumpe peminat tempe di sini huhu

Mario said...

aku suka tempe ....smlm baru makan tempe goreng ngan kacang pjg...yes.... mggu depan nk makan lg.. huhu

z4mr said...

fuh...x tahan tengok...rase nak g lunch skang gak :P