Tabung Masa Depan

Friday, December 11, 2009

keGiLaan paDa duNia ekstRim..

Bile dapat wat sumthing yang x pena dibuat..memang sangat syok la..lg2 kalo tu first experience dalam hidup.. Pertama kali ika telah berjaya menawan Gunung Tebu, kat Besut, Terengganu.. memang pengalaman yang x kan dapat ika lupekan la.. bukan senang nak daki2 gunung ni.. itupun sebab da salah satu tugasan yang perlu di wat jika sesiapa amik major/minor Pendidikan Jasmani.. huhu.. Gunung Tebu yang gah berdiri pada ketinggian kira-kira 1,037 meter dari aras laut dikatakan sarat kisah lagenda dan misteri.. Apa yang best kat sini.. di samping kawasannya yang indah dengan panaroma menarik dan kaya dengan flora dan fauna nya.. Secara tak langsung dapat menguji ketahanan mental dan fizikal.. Lec ika kata.. kalo Gunung Ledang tempat berkumpulnya geng2 diorg di selatan.. Gunung Tebu ni lak pusat diorang kat area Pantai Timur lak.. siapa diorang tu ek?? jeng3..haha..

 gambar kenangan.. GT09


Meskipun gunung ini sarat dengan kisah misterinya ; kisah pendaki sesat, ghaib, disengat tebuan dan tidak kurang yang menemui ajal di gunung ini..[jd jgn ckp celupar kat sini].. Ramai gak pengunjung dari kalangan pelajar atau sape2 je yg x kan melepaskan peluang ber'hiking' di sini.. Kawan ika kate.. puncak gunung ni merupakan salah satu tempat Ayah Pin bertapa luk.. sejauh mana kebenarannya.. Allahu'alam.. Ape yang mencabar sgt2 masa ika naik gunung.. macam2 hal nk cite.. salah satu yg utama sebab x de air.. adoii..seksanya.. bayangkanlah nk dapatkan sumber air kne turun ke curam sejauh 120m [tgk mcm dekat..tapi da naik gunung korunk taula betapa jauhnya nak sampi dgn curamnye..ish3..].. sumber air memang sgt jao dr trek daki gunung tu.. da le nak cari sumber air..susah amat.. dengan berbekal sorang dua botol air kecik.. itula nak wat minum..itula nak wat masak.. itula nak wat buang tangki... kalo bawak byk2..x larat lak nak bawak..berat.. haha.. memang darurat gile.. Keadaan jalan yang curam n membahayakan.. haishh memang menguji kesabaran tol la.. da le kebulur giler bile kat sana.. ape lagi sebat je la pe yang ade.. makanan ko..makanan aku.. makanan aku.. makanan akula..muahaha.. [ika x gtu ea..ika baik..ahakzss].. yang paling best.. malam tu ika tdo atas puncak..sambil berenang dalam air.. coz ujan lebat giler..dengan angin kuat..basah segala harta.. air masuk khemah.. da le sejuk.. memang mengecut la malam tu huhu..



 Pemandangan petang ketika sampai di puncak
"Tempat ini dikatakan mendapat namanya kerana adanya batu besar yang seakan terhampar luas dengan permukaan yang agak rata. Menariknya, tidak berapa jauh dari kawasan ini, kitorang dapat tgk kubur yang tidak bertanda dan masih menjadi misteri terutama kepada penduduk tempatan. Ada yang menganggap kubur ini tempat bersemadi orang halus yang pernah menghuni kawasan gunung ini. Memang agak menyeramkan di cni grrr~"


 
Tika subuh melayarkan tirainya


Tapi saat yang paling best la kan.. bile berjaya kat puncak.. perghh cantik giler pemandangan.. nampak Bandar Besut.. nampak Pulau Redang.. Nampak Pulau Perhentian.. matahari terbit.. macam x caye jerk... pastu yang paling syok..kabus2 kat bawah kaki kite tau.. Yela selalu tgk dlm tv jerk.. ni da depan mata.. rase sndri lagi.. [sape x pena rs mmg rugi r kalo x cuba..] Bagi ika ni pengalaman yang byk ertinya la.. byk yg ika belajo dr sume tu.. tapi kesannya.. seminggu kaki ika kejang coz org 1st tyme naik gunung...da le pemaleh nak senam n jog.. .. menangisla sorang2 kat atas katil tahan sakit..[kesian tol haha]  tapi kalo diberi peluang lg dpt cmni.. ika nk join lg r sbb best amat .. x de sape ke nak bikin hiking2 kat sini lak ek?? huhu~



 berposing sakan.. lepas ni ntah bile lg r nak naik sana huhu









katakan like jika best ya!

6 comments:

..nOj.. said...

peri2? wahhh... manisan...
sgt jeles tgk ektibiti camni... makk dh tua, tinggal dh ektibiti2 ekstrem camgini... huwaaa jeles jeles

ieQa sWetLuv said...

..noj..~

hehe.. x pe.. byk lg aktiviti ekstrim lain yg leyh di join bukan ni ja.. yang pnting di mn ade kemahuan & smangat.. msty leyh join ahakzss..

zella said...

mmg kurang semangat dengan aktiviti lasak...

p/s: diriku mmg malas@ ;p

ieQa sWetLuv said...

zella~

haha.. semua ni depend pd dri sdri..len org len minatnya..huhu~~

cah porjo said...

hae ku lagi projek ni blog http://kujang88.blogspot.com mohon masukan temen2

ieQa sWetLuv said...

cah porjo~

nntu ku mampir ke sana ya huhu