Tabung Masa Depan

Monday, January 18, 2010

Isu Wanita terpedaya..Salah siapa??

Hari ini kelas petang dibatalkan.. Yeay happy sungguh haha.. (nampak tak senyuman dah macam pakcik McDonald ni ngee~)

Lega dapat lelap kejap..Sesungguhnya tidur itu tersangatlah nikmat.. Disebabkan mood aku baik hari ini.. aku pun merajinkan diri menyelak Metro Online dan Kosmo Online [walaupun selama ni tak de rajin mana pun..hehe].... Ini adalah salah satu inisiatif nak berjimat cermat sekarang ni.. tak payah la susah-susah nak kuar duit.. tangan aku ni pun da menggigil ala parkinson je bila nak keluar duit.. hahaha.. Jadi tak yah pening-pening juz klik klik je.. almaklumla now ni teknologi pun da maju.. nak apa-apa semua di hujung jari belaka..

Mata aku tertancap pada satu artikel di myMetro..

Kasanova Tua Hati Kering


(klik sini untuk lebih jelas)

Bila baca artikel ini.. anda nak salahkan siapa.. lelaki itu ataupun perempuan-perempuan tersebut???

Sebelum anda nak komen.. bagi aku komen dulu.. 

*** Lelaki Tua Tak Sedar Diri

~ Dah tahu umur dah makin lanjut.. banyak-banyakkan amalan.. Jangan fikir sebab kau punya harta kekayaan, karier yang bagus dan kehidupan yang stabil..  Boleh la nak buat apa-apa yang suka.. sampai buat benda tuttt... Tak takut Tuhan ke??
~ Kalau Tuhan nak tarik nyawa  kejap je bila-bila boleh.. Bak kata orang.. rumah kata pergi kubur kata mari.. Dah rasa cukup amal ke nak buat bekalan??? 
~ Bila dah lepas syok kau sedap-sedap lak nak ugut orang kata nak sebar-sebarkan.... kau ini spesies apa ek?? 

*** Wanita Terpedaya

~ Yang kau  pun satu.. Pantang nampak lelaki poket tebal.. mule lah mata terbeliak.. Lepas tu mudah je nak ikut dia.. dia sogok barang kemas.. kau suke.. dia sogok harta benda kau leka.. last-last maruah kau yang tergadai.. berbaloi ke??!!
~ Dah tu barulah nak menyesal bila dia da start nak ugut-ugut sebar gambar b***l kau.. baru rasa malu.. baru rasa menyesal.. berguna ke waktu tu??  Kau nak nangis air mata darah pun tak guna dah.. masa kau syok melayan dia.. ada tak kau rasa malu???!!
~ Masakan pohon bergoyang kalau tak de angin.. kalau kau pupuk ilmu di minda.. kuatkan iman di dada.. terapkan nilai dan akhlak mulia.. Kau mungkin da terselamat dari tipu daya manusia berhati syaitan tu.. Tapi nak wat camne.. benda dah berlaku nak tak nak tanggungla akibatnya.. 

p/s~ 
Tak ada yang lebih berharga dalam diri seorang wanita kecuali maruahnya.. Janganlah mudah terpedaya dengan godaan dunia.. Jagalah diri sebaiknya semoga kita sama-sama dijauhkan daripada perbuatan sebegini.. Nauzubillahi min zalik..





katakan like jika best ya!

32 comments:

SuRayA^i. said...

org tua x seda dri dan pmpuan mate duitan. mmg sesuai la tu~
xleh nk slhkn sesape ah kn..msg2 slh huhu~

ZihNuN FaTiN said...

ieqa:

waktu mrk tgh lakukan perkara terlarang 2,Allah dah cabut iman diorg masa 2..sbb tulah dh xde perasaan malu ms 2..bila ns dh jd bubur, baru dia rasional blk..

betul kata suraya,msg2 salah..benda xkn terjadi klu tpuk sblh tgn..huhu

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

zaman sekarang~ huuuuuuuuu~

PeJuAnG HiDup said...

dunia sekarang memang teruk. hmmm...

ARC said...

ish..mcm2 r...sume demi dwet..bestnye kalo saye ade dwet eh, silap hak3



Kisah Profesor Yang Ujub

Kisah Profesor Yang Ujub

Harapan seorang wanita

touyakaruma said...

(nampak tak senyuman dah macam pakcik McDonald ni ngee~)

Bukan macam McDonald tapi macam Joker dalam The Dark Knight .

ARC said...

So Eka gne software ape?SnagIt?
Kisah Profesor Yang Ujub

Harapan seorang wanita

Independent Queen said...

Women nowadays shld be more individualistic and self centered. Tak mengharapkan org..dan jgn biarkan org menhgarapkan kita. When this well applied, selamat dari segala tektik kotor makhluk yg bernama lelaki itu...

ema.razali said...

gatal betul ATOK tuh . yg pompan pulak , mata duitan . sanggup gadai maruah . dah kena ugut tahu pulak nak heboh . muda lagi tuh ! hmmm ~

bspotgurl said...

Early this morning God gave me 3 baskets of fruits
- LOVE + HAPPINESS + PEACE OF MIND
and told me 2 share them with people.. I’m sharing all with u, my dear friend

ieQa sWetLuv said...

SuRayA^i. ~

betul cakap kamu.. =)

ieQa sWetLuv said...

ZihNuN FaTiN ~

yeker kak baru kite tahu.. thanks for share tu ya =)

ieQa sWetLuv said...

☺[ai][sUmi]☺Chan ~

tu lah sumi.. huh~

ieQa sWetLuv said...

PeJuAnG HiDup ~

teruk teruk ish3..

ieQa sWetLuv said...

ARC ~

haa arc niat da x elok da tu no no no haha

ieQa sWetLuv said...

touyakaruma ~

erkk.. ku x dela la sehuduh itu touya..hehe

ieQa sWetLuv said...

ARC ~

a'ah ika gune snagit tp trial je now ni

ieQa sWetLuv said...

Independent Queen ~

amat bersetuju dengan pendapat kamu 5 bintang utk kamu huhu

ieQa sWetLuv said...

ema.razali~

itu lah.. takpe kite same2 kena jaga diri k =)

ieQa sWetLuv said...

bspotgurl ~

thanks dear i really appreciate it =)

..::Elm3 Ak3M::.. said...

manusia d akhir zaman..
taubat taubat

Love Says it All~ said...

BRIDAL MAKEUP CLASS (2-DAYS CLASS)!!

WHEN: 27th & 28th February 2010
WHERE: EYRA RIZAL MINI STUDIO, SHAH ALAM
HOW MUCH: RM500

**CLASS INCLUDING HAIR + SHAWL STYLING
**LUNCH, MAKEUP TOOLS & PRODUCTS WILL BE GIVEN
**GOODIE GIFT SUCH AS M.A.C EYESHADOWS/LIPSTICK WILL BE GIVEN(DIFFERENT GIFTS WILL BE GIVEN TO EACH AND EVERYONE OF U.)
**CERTIFICATE OF ATTENDANCE WILL BE GIVEN.

LIMITED SEATS UP TO ONLY 10PAX!!
REGISTER LATEST BY 20TH JANUARY 2010 @ 9PM

WWW.EYRARIZAL.COM
0162128740
FB: EYRA RIZAL @ EYRA RIZAL TOUCH

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

manusia mmg nak cepat senang dan lupa diri bila senang.hmm...

maisyara pot! pot! said...

due2 salah.. pmpuan tu gak buduh.. g kt laki tua wtpe? cari ar yg mude n kachak ke?? hahah.. kawen jela.. da tlanjur pown.. sengal! wt malu kaum jep..

laki tua uh agk2 yea sangap na bbini kowt?! xD

Ajey Mahat said...

manusia.. manusia.. jihad terbesar dlm diri kite adalah melawan nafsu..

A person on Earth said...

masih sempat lg nk taubat.....tp bab taubat ni yg ssh lak....hak3

ieQa sWetLuv said...

..::Elm3 Ak3M::.. ~

taubat jangan tak taubat ye =)

ieQa sWetLuv said...

Mohd Fakhrurazi Jamaludin ~

sgt setuju dgn anda =)

ieQa sWetLuv said...

maisyara pot! pot!~

haha.. x knal bini dia x tau nak kate ape hehe

ieQa sWetLuv said...

Ajey Mahat ~

setuju =)

ieQa sWetLuv said...

A person on Earth ~

itulah masalahnya..hehe

Kulanz Salleh said...

baru juga tau pasal ni..
jadi aku x tau siapa salah sebenarnya... apapun moga kisah ni akan jadi tauladan kepada org lain..