Tabung Masa Depan

Thursday, January 7, 2010

teKniK-teKnik naK meNguRat

Biasalah kalau kena usha oleh sesiapa.. yela semua dah makin dewasa.. yang lelaki akan berusaha mendekati si wanita.. dan perempuan pun ada jerk yang cuba merapatkan diri dengan lelaki yang disukai.. Kalau tak ada permulaan ni semua.. macam mana la nak start hubungan yang lebih serius kan kan.. huhuhu..

Jadinya, aku nak membongkarkan teknik seseorang nak mengurat.. entah betul entah tidak.. ni main hentam jela.. tapi selalunya yang aku perasan macam ni lah, bersumberkan daripada pengalaman sendiri dan pengalaman orang lain..hehe.. apa lagi, let's check it out!!



1. Kalau tak kenal maka tak cinta, jadi sebelum nak jatuh cinta, mesti la nak kena kenal2.. permulaan tu ada macam-macam jenis.. ada yang dari mata ke mata(terjumpa/ bertembung), ada lak yang dari mata ke monitor lappy(ala cinta cyber la kununnya..) dan ada gak yang tak tersengaja kenal.. bak kata orang macam-macam gaya la nak starting perhubungan tu.. Jadi nak mengenal lebih rapat, mula la nak minta no. fon, tak kisahla samada secara direct ataupun indirect(underground), taktik-taktik camni  la dibuat supaya boleh keep in touch.. so.. dekatlah di hati hehe..

2. Bila dah dapat no. fon tu.. kalo yang minta direct mula la tanya-tanya khabar.. dah makan ke belum.. memesrakan diri la gayanya.. yang dapat underground lak.. mulalah la konon-konon tersalah call la.. tersalah send mesej la.. dah la dia call kita dulu, lepas tu boleh tanya pulak " Ni siapa ya?".. uik.. dia yang start dulu, ade pula kita yang ditanya.. tak ke pelik macam tu..? haha.. korang mesti pernah kena macam ni juga kan kan??lalala~ ;p

3. Bila hubungan makin mesra, mula-mula mesej wish morning dengan night je.. sekarang da mesej 24H.. kadang-kadang sanggup tak tidur sampai 2-3 pagi.. boleh dikatakan handset ni sokmo kat tangan, nak makan pun tot tet tot tet, nak tidur pun tot tet tot tet.. senang kata nak buat segala mesti handset kat tangan la.. haa.. orang kata waktu ni la nak kenal hati satu sama lain.. dah tu bila feeling mulelah senyum sorang-sorang, ketawa sorang-sorang.. hahaha tok sah la nak ngenceng aku.. paham dah ngeh3.. senang kata, lapar pun boleh kenyang bila tengah mesej dengan dia, ngantuk pun boleh terbeliak lagi mata tu nak mesej ngan dia.. maklumlah orang tengah di ambang asmara..kah kah kah..

4. Dah lama mesej-mesej, dalam hati terdetik lak nak dengar suara si dia, merdu ke.. macho ke.. yela bak kata orang dengan suara la boleh kenal orangnya macam mana.. walaupun kadang-kadang x sama apa yang disangka, tapi suara memang memainkan peranan penting lah.. Mula lah keluar taktik baru, konon-konon call cakaplah tak sempat nak mesej2.. sedangkan nak dengar suara je... time tu la masing-masing control ayu/macho,.. suara terus berubah gaya.. yela kalo x, bila bercakap dengan kawan.. amboi bukan main garang je.. tapi dalam telefon.. aduhai lembutnya.. (bajet baikla tu.. huahua).. mana lah hati tak mula terpikat.. siang malam terbayang-bayang suara si dia.. cewah.. gila jiwang la..

5. Dah lama kenal.. dah kenal suara.. mulela cakap, " I teringin sangat nak tengok wajah u.. mestu u cantikkan".. haha.. dah teringin2 tu.. masing-masing mulalah hantar mms.. bila tengok cun lega hati..tapi kalaulah bila tengok rupa si dia x macam yang diharapkan.. mula lah menghilangkan diri.. senyap jela.. kuang3.. biasalah kalau tak pernah jumpa memanglah terkejut beruk.. ingatkan wajah secantik 'Snow White' se'handsome' Prince Charming' , tapi rupanya mengalahkan Prince/Princess Frog.. orang macam gini memang x boleh dipercayai la.. suka sebab rupa bukan sebab hati budi.. kalaulah aku yang kena gini.. orang macam ni aku bagi tendangan halilintar je kot muahaha..

6. Lepas tu.. bila apa yang diharap memang dapat.. mulalah start nak jumpa-jumpa.. date la konon-kononnya.. waktu ni memang si lelaki kena poket tebal la.. yela first time nak jumpa awek takkan la si gadis yang nak kena support lak.. hilanglah ke'gentleman' nya tu nanti. kui kui kui.. yang tak de kereta.. mulelah pinjam kereta member..  tak pun sewa.. jalan-jalan tengok wayang.. makan-makan.. biasalah tu kanangan lah katakn.. hehe

7. Bila tengok semua taktik dah semakin mencapai matlamatnya.. time ni lah mule approach pada dia.. panggilan pun dah makin mesra.. kiranya masing-masing dah tunjukkna green light la.. yala.. dah segala semua kongsi sama-sama, ada masalah bincang sama-sama, dah mula mesej-mesej nakal (konon-konon nak bermanja la hehe) haa.. apa lagi.. kalo korang rasa semua da ok.. cakap jela kat dia.. jangan nak cover2.. lagi best kalau cari port istimewa, take dinner ke apa-apa ke.. lepas tu luahkanlah perasaan.. cewahh time ni mesti senyum lebar mengalah Mc Donald.. Tapi kalau men'declare' guna handset je pun no hal lah.. kalau da suka.. apa-apa cara pun jalan je..hohoho..



Haa.. apa lagi siapa-siapa yang rasa masih single lagi ke.. try la taktik-taktik ni.. lelaki ke perempuan ke zaman sekarang ni sama je.. siapa-siapa pun boleh start dulu.. hehe.. Tapi tak semua yang diharapkan akan 'happy ending'.. semua ni kan nasib je.. Ada jodoh tak kan ke mana, yang penting sendiri pun kenalah berikhtiar.. Kalau memang si dia betul-betul nak jadikan hubungan ke arah yang lebih serius baguslah.. tapi kalau dah nampak macam dia tu nak mempermainkan hati dan perasaan baik cabut je.. yang penting dalam nak mencari pasangan, berhati-hati lah.. jadi jalan selamat, kenalah dapat restu mak bapak.. barulah berkat!






katakan like jika best ya!

10 comments:

Sendra said...

hehe..takut je lah nk buat semua tu..cinta lepas kawen lagi bagus..hehe

touyakaruma said...

Amboi .. aku tulis cakat nak pikat .. ko pun tulis gak erk ?

Hurmmm boleh gak nie , nak cuba cara nie kat ko .

rama2ungu said...

wahahaha..x bleh blah nyer trik tu kn..

kehkehkeh...so sesape yg bru nk buka langkah tu silakan la guna taktik2 tu..hehehe

SuRayA^i. said...

ieqa, ada bkt jdik doktor cinta ni XD

rizputra7 said...

sekarang nie ramai orang bagi tips2 nak ngorat...aku tak tahu nak ikut yg mana satu nie hehehe

ieQa sWetLuv said...

Sendra ~

haha.. bercinta lepas kahwin tu lah sebaik-baiknya.. =)

ieQa sWetLuv said...

touyakaruma ~

ala yeker?? kebetulan jerk..

mau try kat aku?? meyh la selamat mencuba.. hahaha

ieQa sWetLuv said...

rama2ungu ~

hahaha.. taktik ntah apa2 jela ni kuang3.. ;p

ieQa sWetLuv said...

SuRayA^i. ~

alamak jadi doc cinta?? x grad lagi sebenarnya bab2 ni huahuahua

ieQa sWetLuv said...

rizputra7 ~

layan je mana ko suka kan senang kuang3