Tabung Masa Depan

Friday, January 8, 2010

walaupun busuk tetapi tetap mengancam..

Aku tak tahulah.. sekarang ni tangan aku ni gatal jerk nak post entry.. otak aku macam-macam benda terkeluar tanpa aku sangka.. Biarpun internet aku sekarang ni asyik sangkut-sangkut je.. macam tak ikhlas je nak bagi aku online, dengan kelas yang da bermula.. tapi aku tetap gagahkan diri nak post apa-apa yang aku suka.. terpulang pada anda nak baca ke tidak.. Yang penting aku rasa puas dan harap anda juga begitulah hendaknya.. huhu.. Dan kali ini.. aku nak kongsi beberapa benda yang sebenarnya kalau nak diikutkan, bila masuk je kat lubang hidung.. perghh memang menusuk la baunya.. tapi bila dah di'alter2'... sekali telan memang marvellous la wa cakap sama lu.. huhuhu.. mahu tahu apakah dia... jeng jeng jeng..

@ Belacan~
Kalau korang nak tahu, sambal belacan memang la favourite aku.. Perghh bau dia dari jauh pun dah boleh nak kesan.. tak payah nak guna apa-apa binatang nak kesan.. memang sure2 hidung korang yang biasa-biasa ni pun boleh terangkat.. Lagi-lagi kalau masak nasi goreng belacan ke, sambal tumis+belacan ke.. adoii memangla aku sungguh tak tahan.. Tapi aku lagi suka kalau buat sambal belacan simple-simple je, bakar ke goreng ke belacan tu pastu tumbuk dengan cili api.. then kasi timun cecah ngan ni.. adoii terliurnya.. biarpun menangis lagak tengok cite hindustan part hero kena bunuh..(pedas punya pasal lah haha..) tetapi dek kemaruk dengan belacan aku NGAP la jugak..huahuahua..


makan ulam cicah dengan sambal belacan memang masyuk la..haha

@ Durian~
Aku tak tahulah kat kampung korang semua ini dah ada durian gugur ke tidak.. tapi hari itu ayah aku bawa balik durian.. wahh sedapnya.. waktu tu aku and family(kecuali ayah) tengah syok menonton Wipe Out Australia kat AXN.. tiba-tiba hidung kitorang dapat mengesan bau yang aneh berlegar-legar di setiap pelusuk rumah aku.. sekelip mata semua dah berkumpul kat dapur melantak durian yang ayah aku bawa balik.. Nikmatnya makan durian.. Tetapi ada juga yang anti dengan durian ni kan.. katanya tak tahan dengan bau la.. lagi-lagi durian ni kalau melantak banyak-banyak boleh kasi panas badan kan.. tapi itulah.. bukan nak kata apa lah.. katihan pada mereka-mereka yang tak makan durian.. dah Tuhan tarik satu nikmat daripada korang.. haha.. Tak kisah lah ikut masing-masing punya selera.. Tapi kan..  lagi best kalau buat sambal tempoyak, Ikan patin masak tempoyak.. perghh.. enak kan kan!! huhu..


Ini Asam tempoyak Ikan Baung.. tergoda tak?? haha

@ Pekasam~
Siapa tak pernah makan ikan pekasam ni angkat tangan???!! haha.. sedap tau.. tapi dah lama mak aku tak buat pekasam ini rasa rindu la pulak.. Nak tahu camne leh jadi lauk ikan pekasam ni?? meyh aku cerita sikit.. ikan apa ntah yang selalu diguna aku pun tak pasti tapi setahu aku ikan lampam.. then diperam dengan garam, beras, asam apa lagi ntah aku pun tak tahu..simpan beberapa hari dalam tapawere/balang.. pastu bila da tiba masa korang buka la penutup bekas tu.. wahh baunya menusuk ke lubang hidung masuk tekak terus.. tapi rasa dia memang sedap.. cuma satu benda yang aku leceh sikit.. ikan lampam banyak tulang tu yang selalu wat aku lemah nak makan.. jadi aku pun sebenarnya tak de lah reti sangat nak telan pekasam ni.. eksen je lebih huahuahua


 Macam ini lah rupanya ikan pekasam yang diperam.. 
barulah rasa masam masin dia sebati huhu

@ Petai~
Penangan si petai ni bukan pada mula-mula nak makan.. tapi sesudah makan dan selamat dicernakan.. mulalah dia menunjukkan power nya.. serius memang aku pun tak tahan.. kalau petai ini aku tak berapa gemar sangat lah sebab aku pun tak selera melihat kesan pada bau nya yang amat ketara.. kenapa??? tak percaya???!! haa.. cubalah makan lah nasi dengan petai tengah hari nanti.. tengoklah kesannya selepas setengah jam.. lepas buang air kecil, baunya seharum seenak segalanya.. aku pun tak larat nak bau adoii.. pesing bilik air dengan bau petai je.. Tapi aku tahu dalam kalangan kita ada je yang favourite petai ini.. siapa suka cepat mengaku sekarang angkat tangan cepat!! haha..


 Rindunya nak makan sambal udang dengan petai ini, tapi petai aku taruk tepi lah haha..

Itulah beberapa jenis makanan biarpun kat hidung baunya kurang senang.. tapi rasanya alamak.. terliur tau memang mengancam lah.. kiranya tak kisahlah bila dah suka.. bau busuk macam mana pun semuanya letak tepi terus yang penting kelazatannya terasa sehingga menjilat jari.. haha.. ;p




katakan like jika best ya!

28 comments:

zack zukhairi said...

ikan x best!
sambal udang best! :)

AuraFIza said...

pehhh..telan air liur je la..
dah lama tak makan masakan kampung..

ieQa sWetLuv said...

zack zukhairi ~

kat jepun jumpa x bende2 ni?? haha

ieQa sWetLuv said...

AuraFIza ~

masakan kampung pasti best kan huhu =)

gelarezz said...

pergh..
sambal petai udang..
perghhh...

SuRayA^i. said...

sambal tempoyak~
terliur bley x~

ieQa sWetLuv said...

gelarezz ~

tanda2 org tergoda la tu..haha ;p

ieQa sWetLuv said...

SuRayA^i. ~

hehe.. boleh tapi jgn sampai menitis kat sini tau tau..huhuhu ;p

gelarezz said...

tau takpe..haha
perut pun otomatik dah berbunyi menandakan waktu perlu makan..hahaha

ieQa sWetLuv said...

gelarezz ~

nak makan?? uik makan malam menggemukkan tau hati2 jgn overdose udahle hohoho ;p

gelarezz said...

tu r..
tp da trbiasa r mkn memlm neh..
dah susah lak nak brenti..
mmg slalu lapar jerk..
pastu dah mkn tak bley tido plak..hahaha
(terluah prasaan lak..)
hahahahah

Zuewairy said...

adus,,, tingat sambal belacan nih;)

RaMa2UnGU said...

adduuhhh...suma nye au suka sesangt kecuali la durian tu...satu ketika dulu durian penah menjadi kegemaran, tp ats sebab satu peristiwa aku angkt bndera nak mkn durian..hahaha...

pape pun, yg lain tu ttp aku layaaaaaannn..nyam22..sluurrp...*air liur nak melelh dah* hahahaha

zella said...

xsuka mkn durian!
hehehhe

ali said...

samabl belacan terbaik..bleh masakkan tuk aku tak?

Ema said...

baru lepas makan belacan tadi . hehhe . nakk tunggu durian pulak ni . dah lama takk makan , pokokk durian kat kampung nenek dah tebang pulakk . huhhu T___T

ieQa sWetLuv said...

gelarezz ~

hahaha.. bese;ah tu.. x pe nak luah ape2 pun bole.. sharing2 kan huhu =)

Eyriqazz said...

nyam2,look so yummy...

Great Teacher Onizuka

ieQa sWetLuv said...

Zuewairy ~

teringat sebab ape ya?? hehe

ieQa sWetLuv said...

RaMa2UnGU ~

peristiwa ape la tu ya ekekeke.. jangan menitis kat sini tau lalala ;p

ieQa sWetLuv said...

zella ~

sayangnya..hehe ;p

ieQa sWetLuv said...

ali ~

jemputlah datang uma nanti ku wat kan hohoho ;p

ieQa sWetLuv said...

Ema ~

haha.. kite leyh buat geng la ema.. huhu =)

ieQa sWetLuv said...

Eyriqazz ~

sedap kan kan.. nyum nyum nyum huhu =)

F I T said...

durian busuk ke??manada busuk..wangi laa..nk wat perfume pn bleh hehe

ieQa sWetLuv said...

F I T ~

haha.. tunggu kamu pakai perfume durian luk r baru dipercayai ngee~

F I T said...

dah takde jual camna nk pakai hehe tapi serius durian manada busuk..wangi a..haha petai je busuk..

ザ-sylver-shooter said...

Asam tempoyak Ikan Baung..perghh terbaeK!!

baru igt nk follow, tp bile ade entri pasal makan2, trus tk jd :P