Tabung Masa Depan

Sunday, March 14, 2010

baHana denDam JiN

Salam sayang dari aku buat korang.. wahh da berhabuk berkapuk blog aku ni haiyooo.. lama gila tak buka haishh.. sorry guys now ni i'm quiet busy with assignment, teaching and camping.. sibuk bangat deyh.. nak ngadap lappy kesayangan pown dok sempat.. sedey giler waaa~

ok back to our topic.. tentang dendam jin.. camne ek aku ada idea nak cakap tentang ini.. mmmm.. actually aku baru je balik dari camping... and banyak benda yang aku dapat dan harap sangat dapat dikongsikan bersama dengan korang semua..

Waktu itu, aku dan kawan-kawan lain tengah syok dengar ceramah(actually aku tidoq hehe).. entah tiba-tiba.. aku dengar suara orang tengah menjerit dan menangis.. then .... dari mata kuyu ditarik magnet terus terbeliak.. ada seorang kawan aku diserang benda tu... alah benda tu.. hurmm..

Akhirnya aku dapat tau cerita sebenar tentang kawan aku itu.. Ana (bukan nama sebenar).. kasihan sangat pada dia.. semuanya bermula selepas dia habis exam SPM 2007,  kegembiraan selepas SPM yang dia lalui hanya sekejap sahaja..

Dia dah terpijak perut anak jin dulu.. entah macam mana silapnya itupun tak pasti la.. selepas itu je.. hidup dia dah tak bahagia lagi sampaila sekarang.. 3 tahun dia menderita gara-gara dendam jin tersebut yang terlalu marah dengan Ana..biarpun da 21 kali dirawat oleh orang-orang pakar termasuklah 3 kali rawatan dengan Ustaz Harun Din.. tapi dia still camtu.. nak buat apa2 semua terbatas.. kasihan Ana..

Kalau korang semua nak tahu.. Jin ni kalau dah berdendam dengan manusia... memang sangat dasyat.. 10 kali ganda dari dendam manusia.. contohnya.. kalau korang terluka kan jari kerabat dia.. dia akan berdendam ngan korang sampai nak patahkan tangan korang terus baru puas hati.. apatah lagi kalo korang buat lebih teruk dari itu..

Lagi satu macam kes member kawan aku ini.. entah cam mane la dia tengah jalan-jalan itu.. tiba-tiba terpijak nasi kunyit (makanan si jin) .. kesian dia teruk dikerjakan .. sampai mati budak itu.. mudah2an ruhnya dirahmati..

Bukan apa.. kat sini aku nak ingatkan diri aku and semua kawan.. kita kena ingat dalam dunia ini bukan kita sahaja yang menghuni.. ada juga benda-benda yang tak nampak di mata kita.. Jadi kenalah berhati-hati bila nak wat apa-apa.. Entah-entah tengah korang syok online ke.. tengah buang air ke mandi ke.. tengah duduk2 layan tv... benda tu semua ada di sekeliling kita tau.. Kalau manusia boleh nampak golongan jin, syaitan, iblis ni semua.. nescaya kita takkan mampu menghadapinya dan terus pengsan.. sebab kejelekan rupa dan bentuk benda-benda ni yang teramatlah DASYAT.. memang menakutkan.. grrrr~

Kalau korang nak tahu.. bila tiba hari kebangkitan semula manusia nanti di Padang Masyar.. semua yang terjadi di dunia ni akan terbalik.. kalau kat dunia ni Jin leh nampak kita tapi kita tak leyh nampak diorang.. kat sana.. kita yang leyh nampak diorang tapi diorang tak boleh nampak kita.. cubalah korang bayangkan macam mana lak keadaanya nanti.. takutnya hurmm...

Apa yang paling penting sebagai hamba Allah.. jangan sesekali kita jauh dari mengingati-Nya.. sentiasalah berdoa dan memhon pertolongan dan perlindungan dari Nya.. banyakkan membaca ayat kursi.. semua itu adalah sebagai pendinding bagi kita.. Sebab kita tak tahu dan tak nampak apalah mende tu wat.. da le kaum kerabat diorang ni melambak.. kalo umur manusia dikira mengikut tahun.. umur kerabat diorang ni dikira mengikut abad.. cubalah bayangkan betapa ramainya diorang kat dunia ni hurmm...

Semoga kita sama-sama dijauhkan dari semua perkara yang sebegini.. Nau'zubillahi min zalik... aminn~



katakan like jika best ya!

28 comments:

nawal said...

tkotnye..

ni yg tanak gi camping msok utan nih..

sbb nnti terpijak kaum kerabat depa...

tpi kalo tepijak bukan slh kitekan.. sbb diorg tu kite x nmpak..

jin kene blaja utk memaafkan..hehe :)

nawal said...
This comment has been removed by the author.
nawal said...
This comment has been removed by the author.
nawal said...
This comment has been removed by the author.
Aidi-Safuan said...

setuju ngan nawal. patotnyer kena ada skolah untuk jin nih supaya mentaliti diorang dipertingkatkan supaya ianya selari ngan matlamat dan halatuju gagasan 1 malaysia anjuran yang amat berhormat Perdana menteri kita. :p

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

yang penting kena kuat.jangan tinggal solat.jangan lupa baca ayat kursi.jangan lupa mulakan sesuatu dengan bismillah.jin nie sebenarnya lemah.takde apa pun.kita lagi kuat.sebab tue kita dilantik sebagai khalifah dibumiNYA.

SuRayA^i. said...

ksian nye kwn kamu tu..dasat btul dndam jin tu..

ema.razali said...

ishhh sampai macam tuh sekali dendam nyee . tak sangka .

izzad b* said...

esh, takut2..
pe2 hal pon kene beringat~

Atan Athen said...

sebaik2 jin adalah sejahat2 manusia

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
nice entry..ser0nok membaca pengalaman yG terselit ilmu pengetahuan.. =)
lindungi diri dGn berada dlm penjagaan-Nya..

ParkAir said...

ni mesti jin superpower ni, member aku penah kena ludah ngan jin, bengkak abis tangan dia..

zella y said...

btul tu...

sebaik2 jin adalah sejahat2 manusia...

tetibe tringat plak cerita ceplos kat tv9 tu hehehhe

nursarah said...

one of my frend pun baru kena masa raya cina aritu, tersepak batu, mula2 kaki sakit, minggu lepas terus tak boleh jalan. dokter pun taktau nak buat ape sebab bila chek up semua ok. rasanya sebab jin jugak. kesian dia dah dekat sebulan sakit kaki..

zamfadliez said...

salam ukhwah..
sebenarnya semua yg berlaku ktentua ilahi,bukan jin tuh yg berkuasa dalam menentukan ajal seseorang...
wallahualam..ceh,gua da cam ustaz da..ape2 pun,yg baik kita kongsi bersama,yg tak baik kite campak jaohw..
adiooss...~!

ieQa sWetLuv said...

nawal ~

itula nawal patutnya golongan jin ni kena dihantar je sekolah untuk belajar nilai moral.. tapi sape yg nk tolong ajar diorh nty?? x sanggup3..huhu

ieQa sWetLuv said...

Aidi-Safuan ~

haha.. nanty ika cadangkan awk jd pengetua sekolah tu ya senang sikit nk urus hoho

ieQa sWetLuv said...

Mohd Fakhrurazi Jamaludin ~

setuju dengan pendapat anda huhu

ieQa sWetLuv said...

SuRayA^i.~

tu lah suraya.. bahaya kalo dia dah berdendam..kena jaga diri hurmm

ieQa sWetLuv said...

ema.razali ~

kadang2 ada yg lebih dasyat dari tu tau.. be careful k =)

ieQa sWetLuv said...

izzad b* ~

betul3..

ieQa sWetLuv said...

Atan Athen ~

yup.. jahatnya..huh~

ieQa sWetLuv said...

Azrai Ahmad Zamri ~

thanks awak.. niat sekadar berkongsi =)

ieQa sWetLuv said...

ParkAir ~

dia leyh nampak kita jadi mcm2 la dia leyh wat.. mesty dasat bengkaknya kan!

ieQa sWetLuv said...

zella y ~

haha citer ceplos tu?? memang sgt merepek cite tu huhu

ieQa sWetLuv said...

nursarah ~

katihannya... entah2 batu tu umah dia kowt.. haishh~

ieQa sWetLuv said...

zamfadliez ~

haha thanks for sharing.. x pe ade ilmu lebey kita share2 ok huhu =)

Anonymous said...

cool..

Try out this link;

www.fdausamad.blogspot.com

Read few entries, you'll find it very funny and interesting.

Seriously!