Tabung Masa Depan

Saturday, April 3, 2010

DuGaaN B. I .G . .. memang betul-betul..~

Bukan mudah nak capai impian, cita-cita.. bak kata orang bukan senang nak jadi senang tau..huhu


Beberapa abad minggu yang lalu aku bukan sengaja tau mahu nak update baby bloggy aku ni, tapi itu lah aku rasa nak duduk blogwalking memang  tak sempat langsung, dekat sebulan kot aku mempasifkan diri huhu.. almaklumlah cabaran dunia realiti, assignment, program belajar what so ever la.. membuatkan aku terpaksa tinggalkan dunia blog untuk sementara..hehe


ok guys kali ini aku nak share pengalaman aku menjadi hitam, bergelumang dalam lumpur a.k.a paya, mandi guna air laut.. euuuwww sangat x MEnYeLerakan!! tapi itu yang mahal sebenarnya huhu..


kalo u all nak tau, B.I.G is standing for Bina Insan Guru.. ala macam adik-beradik dengan biro tatanegara.. cuma yang ini khusus kepada bakal-bakal cikgu macam aku ini.. Ini first time aku pergi.. ade 3 kali lagi for next next semester la pulak.. Ingat senang nak jadi cikgu?? Tak de nye tau.. BIG ini fokusnya nak bagi kekuatan fizikal dan mental pada bakal-bakal cikgu.. yela mana la tau kot kot nanti nak posting tercampak ke pedalaman ke.. yang kena naik bot itu segala.. tapi jangan doakan aku kena pergi situ lak tau aku tak mau!! wawawa~


Apa yang paling best bila dapat merakit kat tengah laut tau.. even macam nak patah tulang pinggang aku kot dok kayuh-kayuh dayung tu.. dengan melalak-lalak lagi.. kayuh!! kayuhh!! kiri!! kanan!! haha.. rasa macam aku hilang terus gaya KEWANITAAN SEJATI ku waktu tu... buruk benor kalo dengar perempuan jerit-jerit ini kan.. arghh pedulikan itu semua.. cam lawak bila ingat balik kitorang nyaris-nyaris nak tenggelam sebab berat sangat, ramai beno atas rakit tu sampai 20 orang mana la x tenggelam.. haha


turun naik bukit, pastu jalan kat tengah panas macam nak terbakar tapak kaki aku.. yang betul-betul tak boleh nak lupa betapa survive nya kitorang nak makan tengahari, makan atas daun & plastik je.. kesian cam anak terbiar lak aku tengok..hehe.. Yang paling mahal terpaksa bergelumang dalam lumpur, meredah paya.. air pasang lak tu.. tengah syok-syok kitorang meredah tu, tiba-tiba slunber je ada seekor anak buaya lalu sebelah kitorang.. mungkin sebab kitorang BUSUK GILER time tu sampai anak buaya tu pun tak selera nak melahap kitorang kot.. nasib baikla kalau tak dah selamat aku jadi arwah bahaya betul ish ish ish..

Oklah.. korang tengokla gambar-gambar kat bawah ni kalo rajinla ye..actually aku sangat enjoy dapat join semua ni.. pengalaman yang akan mengajar manusia untuk hidup lebih matang..




Inilah yang aku kata tadi program BIG.. hitam kan aku kih3..


Yang ini time before bertolak ke Pantai Merang, K. Terengganu.. masing2 cerah belaka hehe..


Waktu makan malam... masing-masing muka kesian sungguh kih3..


waktu time panjat bukit.. curam tau sampai ada kawan aku terkopek kulit kat tangan.. tapi memang MENCABAR huhu


Gaya excited aku n budak kelas aku..


Kesian kan kitorang.. makan atas plastik beralaskan kain batik jah tau huahuahua


Sebelum meredah paya, sempat posing dulu  huhu...


Yang ini paras cetek je baru.. boleh arh nak amik gambar.. yang time air pasang paras dada , memang tak DAN la nak snap




** psst psst.. please abaikan muka aku yang tak berapa nak cerah itu k hohoho.. thanks to my sweet little sis  ema  coz ajar buat scroll box ni ya hehe..




katakan like jika best ya!

16 comments:

Jard The Great said...

hi cikgu.. ehehee..

ema.razali said...

pergi pedalaman pon okayy gak sys . hahha :D dpt pengalaman :) hehhe

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

peh.ok tak jadi la nak jadi cikgu.tukar profesion.wakaka.

ieQa sWetLuv said...

Jard The Great~

hai Jard ngee~

ieQa sWetLuv said...

ema.razali~

arghh jgn ema x kawen la sys nty yunk oi wawawa

ieQa sWetLuv said...

Mohd Fakhrurazi Jamaludin ~

uik bole plak men tukaq2 ya hihi

DaHLia said...

BIG?? besh!!!
walaupun penat tapi sangat enjoy!!

sis dulu pun KPLI kat Batu Rakit...dah tukar nama rupanya ek

cikgu isza said...

mmemang memenatkan.. tapi bila dah jadi cikgu ni.. kenangan itu pasti drindui.. :)

ieQa sWetLuv said...

DaHLia~

wahh kirenye sis ni senior ika la ek.. cm x sangka je hehe

ieQa sWetLuv said...

cikgu isza~

betul tu kak.. kenangan time belajar x kn dpt dilupakan hihi =)

AISHYA SAAD said...

ouuchh, mcm besh jep!
nape education kat sini takde pon...


tapi.... huaaa, tak nak hitam!! geez~

JMR said...

selamat menjadi guru yang berkualiti ya..

ARC™ said...

hohooh nak menuju ke matlamat kene r korban sket...xpe bole puteh balek

ieQa sWetLuv said...

AISHYA SAAD ~

education kat ner?? hitam itu kan menawan kih3 ;p

ieQa sWetLuv said...

JMR ~

InsyaAllah.. maceyh ya ngee

ieQa sWetLuv said...

ARC™ ~

hehe.. da bese da gini ok ja nnty hik3