Tabung Masa Depan

Monday, May 31, 2010

berkuasanya si anak sulung


salam sayang buat kengkawan yang sudi parking kat belog aku.. dalam pukul 4 pagi  bersamaan 30 Mei 2010 aku telah selamat tiba ke Terminal Bas Segamat dalam keadaan yang terpinga-pinga dan lalok yang teramat dasyat.. nasib baik sampai-sampai je terus tersentak nak bangun.. gosok-gosok mata tengok kereta bapaku tercongok kat tempat parking.. WHX ----... lalu dengan sepantas kilat aku pon blah dari perut MARA LINER tuh.. uish nyaris-nyaris nak terlepas.. kalau tak memang dah  sampai Melaka la aku...  naye mak bapak aku nak kena jemput lagi kat sana pulak..  ni semua mesti sebab mamat handsome yang dok sebelah kerusi aku ni.. dah  aku  separa mengong dok cam tak betol je last-last tidor tak sedar diri.. tengok apa dah jadi, kan aku da tangkap lentok dah kat situ waa.. (maklumlah first time dok sebelah laki dalam bas.. kebetulan lak tuh egegege)


berbalik kepada tajuk.. sesungguhnya aku teramatlah berbangga menjadi anak sulung kat rumah ni.. biarpun orang kata jadi anak first tanggungjawab berat.. memang tak boleh dinafikan tapi still ada untungnya.. kepada anak-anak sulung, anda sepatutnya berbangga coz secara tak langsung telah dapat membuktikan dan menggilakan kuasa-kuasa anda sebagai ketua dalam adik beradik.. Kenapa, tak percaya anak sulung pun banyak untung??apa lagi jom roger~


>>>>><<<<<


Scene 1


Mak : Along, tolong mak kemas uma ye mak nak pegi pasar ni

Aku : Ok mak jap lagi along buat



beberapa minit kemudian...



Along : Angah.. ko basuh bilik air, achik kemas uma, fatihah sapu luar, yun sidai kain.. tutup TV sekarang along ada kerja kat dapo ni.. siapkan SEKARANG jugak!! (dengan suara garang )

adik-adik semua : ok, baik along..

Aku : (melantak nasi goreng kat dapur dengan bergaya) ....kan mudah, settle keje aku hahaha.. cara express punya~



Scene 2


Aku : laporla.. angah, gorengkan kentang ke, sosej ke, nugget ke..

Angah : Alaa ko buat la sendiri..

Aku : Along dah sakit perut ni.. gastrik dah ni.. ko goreng kan sedap along buat tak best.. ko kata ko sayangkan along kan kan kan.. rindula nak rasa ko masak.. (dengan muka kesian sambil memegang perut..kasi feel sikit )

Angah : hish ko ni pemalas betollah! kaco orang tengok tv la dia ni.. yela-yela angah buatkan!! (dengan muka tension )

Aku : hehe baiknya adik along patotlah handsome je along tengok.. ini lah dikatakan lelaki sejati.. bertuah la awek ko nanti kih kih kih (sedikit pujian penambah semangat..aku kan teror bodek orang haha)




Scene 3


Aku : haaa.. saper yang buat sepah ni... baik kemas cepat sebelum along pelangkung kepala sorang-sorang.. cepat!! (garang nih jangan main-main)

yun : tu barang fatihah la bukan barang yun pun..

fatihah : eh ini barang ko ea yun suke hati je tuduh aku..

Aku : haa itulah dia masing-masing tak mo ngaku! dah, sekarang ni dua-dua cepat kemas..  along nak tempat ni clean and clear dalam masa 15 minit.. kalo tak siapla korang berdua along setongkol sekor-sekor..

Fatihah : kat sini buku along pun ada la.. haa.. along pon kenalah kemas jugak!

Aku : Eh ko berani ea cakap gitu... dah nampak ada kemaskan jela sekali apa susah.. ko jangan nak melawan along ni ea kan jadi ADIK DERHAKA baru tau.. dah kemas cepat!

Fatihah n yun : ele dia pun sama cakap orang je hish~ (merungut slow-slow je)

Aku : (blah dari situ sambil menjeling..amboi.. beranila melawan aku memang sengaja cari pasal la tu.. aku kan ada kuasa veto muahaha )



>>>>><<<<<



Begitulah untungnya jadi anak sulung.... apa lagi kan bukan selalu pun amik kesempatan camni.. lagipun segala kuasa di tanganku.. siapa yang berani melawan memang sengaja tempah bencana la.. hahaha... padan muka diorang sekali sekala kenakan macam best jugak.. tak pela kira adil la kan.. dulu time diorang kecik-kecik teruk aku kena cebok kencing berak diorang luk.. so, apa salahnya diorang balas balik jasa kakakmu tercinta ni.. haha.. sori ye dik raya nanti along minta maaf wokeyh ngee~



pesanan penaja :

ada sesiapa KE nak jadi adik aku lagi ni??wink wink wink



katakan like jika best ya!

39 comments:

kasih said...

ieqa. ko kakak kejam, tau?
haha.

Anonymous said...

i like2...
haha..
mcm sme jek ngn ak..
even ak ni ktgri ank sulung p0mpuan..
hahaha..

syahira ariff said...

yes!!ini adalah betol!
saya pun anak sulung
hehehehehehhe
^______________^

Shuk said...

hidup along! heheh..saya pun along jugak~

sarah shafie said...

gunakan kuasa veto anda..hehe

DiNa-DiaNa said...

along selalunya bagus kalo digandingkan ngan adk tau...

nk cari pasangan nnt cari yg adik ok???bhagia...org ckp r...

touyakaruma said...

eh ? saya Angah pun selalu buli adik

ieQa sWetLuv said...

kasih~

sekali sekala nak kejamkan diri x pela haha

ieQa sWetLuv said...

Anonymous~

hahaha.. kite gengla nampaknye kih3

ieQa sWetLuv said...

syahira ariff~

give me five dear ngeee~

ieQa sWetLuv said...

Shuk~


ya hidup hidup muahaha

ieQa sWetLuv said...

sarah shafie ~

itu sudah semestinya kih3

ieQa sWetLuv said...

DiNa-DiaNa~

alamak dina, ika x jumpa lagi r dina r tolong carikkann wokeyh kih3 ;p

ieQa sWetLuv said...

touyakaruma~

angah pon tetap kene buli dengan along gak muahahahha

kenwooi said...

haha.. eldest got power eh? =P

ween said...

wah. penyalahgunaan kuasa ni! HAHA. sy bongsu, tp ada kakak pun best. sbb kaklong sy suka belanja adik2 :D

rizputra7 said...

bravo2....hebat betul kuasa ieqa hahhaa

Sky Before Pinky said...

ceh.. along memg camtu..saya tengok abg saya pon camtu..habis sume kiterg adek2 nie kene kerah tenaga.. hehe..tp oklah tu.. tulun menulun.. ngehh

maCy said...

tbe2 trngt..

"aku kan abang"
huhu

ieQa sWetLuv said...

kenwooi ~

most of them la.. haha

ieQa sWetLuv said...

ween~

itulah malangnya nasib jadi anak sulung..asik kena pow je waa~

ieQa sWetLuv said...

rizputra7~

haha..dalam uma je berkuasa ngee

ieQa sWetLuv said...

Sky Before Pinky ~

betol3..kan amalan mulia tu ekekekeke

ieQa sWetLuv said...

maCy ~

haha.. ayat keramat tu macy kih3 ;p

zella y said...

hahahha...
zella pon mcm tu...
lg2 klu time raya...
xlarat nak wat keje umah...
mesti ckp tegas2 sket supaya adik2 wat keje kemas2 umah hehehhe

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

memang best jadik akk sulong.. iqa boleh la nk arah2 adik.. adik ramai.. sumi skrg dh jadi ank tunggal.. huhu~ sume sndri..

Nabiel said...

huhuhu~
along yg myalah guna kuase!hahaha~

p/s : sbb aku kan abg~lalala

Aidi-Safuan said...

one word. KEJAM! hahaha... :P

✿ emazwan ✿ said...

HAHA :D yang scene 2 tu , kakak ema selalu buat kat ema . huuu :'(

ieQa sWetLuv said...

zella y ~

gitulah gayanya kalo dah nama kakak or abang kan..memang adik2 kena fahamla hik3

ieQa sWetLuv said...

☺[ai][sUmi]☺Chan ~

x pela sumi arahla diri sndiri juga ye kikiki

ieQa sWetLuv said...

Nabiel ~

ele biel pon same gak hak3

ieQa sWetLuv said...

Aidi-Safuan~

erkkkk~ haha sekali sekala x pela ngee

ieQa sWetLuv said...

✿ emazwan ✿ ~

alolo ciannye ema.. nak sys buatkan jugak x tuk ema??ekekekeke

tiqaa said...

baiknya kakak nih! haha. adoiyay. kesian adik2 tu tau. ;p

fndrocka said...

kalau kau kakak aku.dah lama aku hentak kat dinding.kekeke

ieQa sWetLuv said...

tiqaa~

abestu nak buli sape lg la kalo bukan diorg kan haha

ieQa sWetLuv said...

fndrocka~

naseb baik ko bukan adik aku kalo tak dah lame aku wrestling ko tau muahahahhaa

Anonymous said...

Benar-benar posting blog informatif di sini teman saya. Aku hanya ingin memberikan komentar & mengatakan terus bekerja dengan kualitas. Saya sudah bookmark blog Anda hanya sekarang dan aku akan kembali untuk membaca lebih lanjut di masa depan teman saya! Juga baik dipilih warna pada tema itu berjalan lancar dengan blog menurut pendapat sederhana saya:)