Tabung Masa Depan

Tuesday, May 18, 2010

prepare di saat akhir!!


untuk makluman semua.. bermulanya tanggal 20 Mei 2010(khamis) sehingga 26 Mei 2010 (Rabu), kemungkinan besar segala proses perjalanan, berjogging dari blog ke blog dan update entry akan sedikit tergendala disebabkan gadis emo ini akan menghadapi satu peperangan BESAR punya di abad ini..


Yup, peperiksaan pun umpama satu peperangan yang mencabar jiwa raga tau.. biarpun tak perlu pedang, pistol, senapang mahupun meriam.. tapi dengan hanya sebatang pena, anda boleh menentukan sejauh mana kejayaan dan tahap pencapaian anda dalam perjuangan yang anda dah mulakan setakat ini..



Itulah.. macam yang anda semua tahu (kalau tak tahu buat buat tahu sudah lah), aku ini spesies yang suka study..study la apa-apa aku memang boleh layan.. tapi bila part nak exam ini lah yang paling aku lemah lagi melemahkan.. mana tak nya, waktu ini ala aku kena paksa otak aku untuk telan, cerna dan hadam segala maklumat yang aku dah belajar.. stress kot..


untuk yang spesies prepare last minute ini..(*macam akulah hehe) mesti time ini lah lintang pukang baru nak cari nota, belek semua khazanah yang ada, entah mana benda-benda buku nota semua itu pun tak tahulah..hehe.. tak pe.. aku nak share sedikit tips nak prepare exam di saat-saat akhir.. version aku.. haa ingat ini version aku.. mana yang baik kalau nak ikut boleh ja.. yang tak boleh pakai jangan pulak pi join sekaki okeyh!!



1) Sediakan carta/note/ringkasan

untuk memudahkan cara menghafal atau mengingat nota.. rasanya kalau nak baca semua mesti dah tak sempat kan.. so kalau ikut cara aku.. buat nota/ ringkasan atau chart satu bab dalam satu muka A4.. dimana dalam note tu.. letakkan segala isi penting atau keyword sahaja.. You all scan je maklumat dalam buku.. then jot down.. dalam masa yang singkat je..  so.. bila nak reverse balik, senang lah.. buat apa susah-susah nak baca semua benda memang sure takkan ingat apa sebab dah last minit.. ingat point pun jadila.. yang lain-lain, explaination tu  goreng je sudah.. at least tak adalah blur sangat nak jawab nanti




2) soal jawab dengan member


cari member kamceng.. sorang tanya sorang jawab.. time ini lah bergunanya kawan.. barulah you all boleh faham sampai tahap mana you all dah baca.. kalau setakat duduk menongok je depan buku tapi tak masuk apa pun tak boleh juga..tak laku juga if masuk exam pending sebab sumbat banyak sangat.. last-last blank kan susah..time ini korang pandai-pandai la rancang buat akronim.. ringkasan untuk mudah mengingat..pasti senang lekat hehe..




3) jumpa cikgu/lecturer yang mengajar


waktu ini lah You all pergilah jumpa lecturer or cikgu you all.. minta restu.. sambil-sambil tu bolehla buat muka kesian sikit..mana la tau kot-kot dia tanda kertas korang tiba-tiba terbayang muka kesian tu.. sejuk hati dia nak right..(betul ke aku eja ni??) entah-entah time korang sibuk tanya itu ini kot-kot dia terlepas dua tiga soalan exam.. bergolek la durian korang... haa.. sebab itulah penting nya.. kap ba ra kap ta nun..  hehe




4) tingkatkan amalan, banyakkan doa.. taubat taubat!!

Ingat kita ni sebagai manusia tak lari dengan dosa dengan Tuhan dan manusia.. jadinya.. perbanyakkan la amalan.. semoga dipermudahkan untuk menjawab.. mengingat.. kalau ada buat salah itu minta maaf la cepat.. banyakkan doa.. bukan sebelum exam je kena buat..lepas exam pun kena juga buat sama tau.. pengakuan jujur daripada aku.. berbeza jika kita berjaya dalam exam dengan banyakkan amalan daripada study hard then result gempak.. sebab ada satu nikmat yang Tuhan beri itu membuatkan kita lebih bersyukur dan peroleh keredhaanNya.. Ingat minta restu ibu bapa itu yang penting juga ye =)




5) soalan spot

memang betul soalan spot ini mana boleh dipercayai sangat, tapi sekurang-kurang  tahulah juga benda apa yang nak dibaca.. jadi.. spot tu boleh jadi guide line untuk you all nak study.. tapi ingat.. baca la juga yang lain-lain.. karang satu apa tak masuk kan ternganga nak jawab.. bila tak tahu nak jawab mula la start lakar peta time exam.. you all cam tu kan!! ;p





6) di saat nak masuk exam..

sebaik-baiknya.. pergi lah jawab exam dalam keadaan berwuduk dan try lah jaga sampai habis exam..tapi jangan ditahan-tahan pula bila nak kentut..senak perut nanti dah biru muka kesian.. haha.. masuk dewan exam itu dengan kaki kanan, selawat 3 kali, baca 4 Qul dan bertawakallah.. InsyaAllah ada rezeki korang takkan ke mana.. yang penting korang dah usaha, ikhtiar dan tawakal..




tips nakal aku..

kalau dah agak blur sangat dalam dewan itu.. pandai-pandai la nyorokkan tanduk yang nak terkeluar tu (ish tak berkat kau jawab exam ika!!) haha.. aiyoo aku ni pun bukan baik sangat... kata lecturer aku.. tak baik meniru, tanya tak pe.. haa.. apa lagi jangan tiru woo berdose tu.. baik korang tanya je kalau tak tahu ok!!


perghh fokus gila aku study macam hampess je aku tengok!!






katakan like jika best ya!

39 comments:

syahira ariff said...

gud luck sys
jgn wat kuar tanduk
nanti kantoii
hehehe

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

jadi cikgu ker?nametag macam cikgu.hahaha

AISHA SAAD said...

wow!!
nice siap ade tips stady last minit nihhh.
aku ponn org yang mcm nih.
selagi tak exam selagi tu tak stady2!!
aku ponn ta pahamm knp. heh.

btw, wish u luckk okk??

NICK IRFAN said...

akak de exam ke? wah! skrg musim exam je smua exam? ape2pun sbb x tentu kdg2 study last minit boleh score gak? hehe ape2pun smoga berjaya kak!!! :)

zella y said...

gud luck!!
jgn bw toyol di dewan nanti heheheh

ieQa sWetLuv said...

syahira ariff ~

haha..tQ dear nty sys try tahan tanduk tu dr kuar k egege

ieQa sWetLuv said...

Mohd Fakhrurazi Jamaludin ~

lor yola den ni cikgu.. aiyoo br tau ke ish3

ieQa sWetLuv said...

AISHA SAAD~

haha penyakit M teruk sgt tu yg x gerak2 ngee.. thanks cyunk ngeh3

ieQa sWetLuv said...

NICK IRFAN~

betul ckp awk study last minit mmg susah nk score..apa2pun kne prepare hehe..

tQ dear ngee

ieQa sWetLuv said...

zella y ~

uish x la zella pantang ika bw toyol..sangat kejam di situ hehe

ema.razali said...

sis , gudluck ^^ ema pon duk senyap je ni . ade exam jegak :'(

gadis kaca said...

hahahhaha....study ka!!
study~~~

ullyana zaidy said...

gd luck ieqa~~
wat btol2 tao..hikk..~~
pic tuh ala2 tgh rajen eh?hikk
cumel pic tuh..ske

naMie said...

xkn la xigt kt dier.... :P
for sure la igt...hehehe... hmm..nyway, cmne skang? sihat? huhuu...

meo188 said...

all the best...

lyn lagu industan lepas abis xam.. best!

ASaDa RyutaRo said...

hahaha.. gud luck exam!!

hoOo.. time sesak2 nak carik nota baru nak carik kwn ea.. hahahaha..

apa-apapun.. gud luck utk exam.. buat yang terbaik! semoga beroleh kejayaan yang cemerlang =)

QieFLy si Dolce said...

apa pown gud luck yerrr,,,,

[[iidyLL_iceneSS]] said...

suke study last min gak..
sll mnt tips dr lecturer..
n sllnyer akn call parents b4 msk dewan exam..
mnt doa restu mereka..
doa seorg ibu sllnyer akn tmkbul..
huhuhuhuhu

kahak cair said...

best gak kalo stadi kan.. gud2..

rizputra7 said...

hehehe...gudluck....nak pinjam toyol tak?

fatin azizan said...

gudluck ya cik emo.. =p

SuRayA^i. said...

haha, pape pun, gudluck weyh!!!
=D

Syafrizal said...

Semoga berjaya dan selamat berjuang :)

ieQa sWetLuv said...

ema.razali ~

lor yeker??!! gudluck dear =)

ieQa sWetLuv said...

gadis kaca ~

study bagai nak rak tapi tang awang saleh aku x bace pulak waa

ieQa sWetLuv said...

ullyana zaidy ~

maceyh yana..hihi pic tu eksen je lebey ngee

ieQa sWetLuv said...

naMie ~

alhamdulillah sihat juz quiet bz right now..exam je hehe

ieQa sWetLuv said...

meo188 ~

wow cam besh layan lagu industan i like~~~ hak3

ieQa sWetLuv said...

ASaDa RyutaRo ~

wahh panjangnye wish cam terharu lak tetibe ekekeke

ieQa sWetLuv said...

QieFLy si Dolce~

thanks qief ngee~

ieQa sWetLuv said...

[[iidyLL_iceneSS]]~

ya betul ckp kamoo setuju3 ngee~

ieQa sWetLuv said...

kahak cair ~

best best best wee~

ieQa sWetLuv said...

rizputra7 ~

toyol x mainla x menarik la hak3

ieQa sWetLuv said...

fatin azizan~

maceyh cyunk hehe

ieQa sWetLuv said...

SuRayA^i.~

wokeyh wokeyh huhu

ieQa sWetLuv said...

Syafrizal ~

makaceyh makaceyh ngee~

kembatolo™ said...

last minit study tape kot..otak kasi pecah2 sikit..haha..sentalan tahap gaban la nanti..haha

ieQa sWetLuv said...

kembatolo™~

dah habis sental nasib baik tak botak hak3 ;p

Syafrizal said...

dah abis exam je layan hindustan eh hehe