Tabung Masa Depan

Saturday, May 22, 2010

suGar gLider.. comelnya!

Kalau aku cakap tentang kucing, mesti you all semua kenal kan! ye.. kucing memang binatang yang comel.. ada ekor, dua biji mata yang bulat, misai yang lentik, bulu yang cantik memang sering disukai ramai.. Tetapi ada juga yang tak suka kucing.. macam member blog aku sorang  ni sha... actually aku tak rasa dia tak suka cuma dia takut kerana kisah silam.. muahaha (sorry aku TER-ngumpat ko kat sini ekekeke)



Tapi kali ini aku nak berkongsi tentang seekor lagi haiwan peliharaan yang sangat comel.. cute, dan aku rasa kalau you all tengok mesti geram coz dengan mata yang bulat itu ( patutlah orang suka ambil pic mata bulat-bulat ek he3) Nama dia SUGAR GLIDER.. aku pun selama ini tak pernah tengok pun macam mana rupe dia.. lepas member aku kat facebook dok citer pasal member dia yang satu ni bela binatang comel ini, aku pun rasa agak teruja la macam mana rupa la sugar Glider ni..


'
'
'
'
'
'
'
'
'
'

tadaaaa~~~~ comel kan!!!




haa.. pernah tengok tak suGar Glider ini?? comel kan! Dia ini sebenarnya macam adik beradik tupai, kebanyakan bintang ini banyak dekat Australia, Papua New Guinea dan Indonesia.. Uniknya dia pun ada kantung macam kangaroo tau.. saiz dia kecil ada tu saiz tak sampai sebesar tapak tangan pun.. Dia  hidup berfamily.. ada lah dalam 10-15 ekor.. kesian bila aku tengok tak pasal-pasal ada yang diterbangkan ke macam-macam negara untuk dipasarkan jadi pet.. Mesti diorang rindu kat family diorang kan.. kesian~~



kecikkkknyerrr!!!


Ok cerita lain tentang sugar glider ini.. dia cuma makan ulat-ulat kecil and buah-buahan... binatang ini memang manja dan suka dibelai.. kalau tak reti jaga boleh mati kesunyian binatang ini.. Dah lah sensitif, kadang-kadang pun ada gak moody.. tapi rasa dia tak emo macam aku kot muahaha.. Dah yang paling best dia suka berkawan.. Sebab itu better kalau nak bela dia, bela sepasang.. so adalah juga teman sehati sejiwa di kala kesunyian.. yela binatang ini pun perlukan kawan, pasangan, ada perasaan.. sama macam manusia yang beza diorang tak ada akal.... Kalau tak pun kalau nak bela sekor je kenalah bagi cukup kasih sayang dan perhatian... rasa macam jaga anak sendiri pulak..


 alahai geramnya...


Member kepada member aku ini memang sayang gila kat binatang ini..dia panggil bobo.. disebabkan saiz yang kecik dan mudah dibawa ke mana-mana, memang selalu lah diangkut ke hulu ke hilir, sampai ke dewan pekse pun dia bawa masuk letak dalam poket.. sebab itulah dia ini juga dikenali sebagai pocket pet..  tapi yang bestnya binatang ini tak banyak karenah dan tak berbau.. itu yang senang nak jaga kata member kepada member kawan aku ni..


haa ni BoBo.. aku amik pic ni kat Fb dia..muke sepesen je aku tengok



Oklah malas nak cerita panjang.. kalau nak tau apa-apa lagi boleh search kat GooGle.. Aku suka binatang comel-comel ini... bela.. suka tapi malas yang banyak muahahaha.. lagipun bukan apa.. aku ni jenis hati lembut.. tak sampai hati bila tengok dia sakit or mati.. terseksa meronta-ronta dalam cage tu... nanti aku nangis huwaa~~ macam aku bela miot and sitam dulu... bila sitam mati.. sedih tau!!! dah la tu  adik aku paksa baca yasin kat kubur dia.. teruklah adik aku ni... tapi tak pela kan sayang punya pasal...layan kan jela kepala mengom adik aku sorang nih... sebab tu la aku tak mau bela binatang lagi..


 nota hujung dunia~


aku rasa binatang belaan Rizputra lagi comel kot.. tak percaya?? tengokla kat page dia terpampang besar senyuman manis itu serta suara merdunya.. mbeekk mmmbekk.... wakakaka....  Rasa-rasa ada jual tak Sugar Glider ini kat kedai Touya?? kalau ada nak pergi sekodengla egegegege~




katakan like jika best ya!

56 comments:

Nabiel said...

wahhhh~
cumelnye!huhuhu~
xpnah tgk..rase2 dia gigit x?
hehehe
nk bela sekor la!

[[iidyLL_iceneSS]] said...

pnh tgk...pnh tgk..
dkt blog yna..xsilap die pn bela gak..
mmg comey oo

Syafrizal said...

tak pernah tgk plak binatang tu
tapi tak silap dalam Astro ada tunjuk

mOLLie said...

sugar glider...
mahal tu...=)
kalo kat pet shop around rm300++ la paling murah...=)

biasenye org bela dari baby sebab nak senang dia jinak..

sangat mobile, sbb boleh bawak ke mane2..

ade 2 kawan yang bela natang ni..
dia kecik je, kecik dari tapak tangan, comel dan sgt jinak..
tapi kene jage betoi2, sebab mudah gak nak mati..

wohhooo..dah la mahal...tsk..tsk...

uncle said...

mak aih...Rm300, tapi kalau jinak ok lah..uncle biasa beli hamster..perghh liarn nak mampus..pantang je jari nak sentuh kira nak gigit jer..susah betul time nak bersihkan sangkar..last sekali kasi kat bebudak yn mai mengaji kat umah uncle hahahah..dari segi penjagaan nyer cmner? sangkar macam hamster jugak ker?

ema.razali said...

waaaaa comeyy !! ;p

╚► Scya Lollita◄╗ said...

penah tgk kat sini je
eeeee comelnye !

rizputra7 said...

aku tak bela kambinng dah,.,..sekarang bela katak pulak hahaha

Qashilla said...

mahal gler sugar glider...pk2 ari tu nk bli mase g downtown kota damansara...harga die sekor rm350...xsiap kandang..xsiap makanan ag...br baby ag..kalo skt kena hantar ke zoo negara jmp doc haiwan sane...doc tu mmg pakar..kalau klinik haiwan biasa hanya rawat kucing n anjing..upset cuz leceh nk jg..

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

hadiahkan satu kat sumi boley?? kiut sangat.. nk jugakk~

whitedaisy said...

MMG COMEL...cm tikus lak aku tgk....takot..

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

geli geli.rupa macam tikus.hahaha

eyra said...

auchhh,chomelnyeee!

ieQa sWetLuv said...

Nabiel ~

dia baik la x gigit orang..tp dengan biel dia gigit sbb degil muahaha

ieQa sWetLuv said...

[[iidyLL_iceneSS]] ~

yeker?? nty nak tengok la hehe

ieQa sWetLuv said...

Syafrizal~

dekat astro kan MACAM MACAM ADA~~ hehe

ieQa sWetLuv said...

mOLLie~

betul2 memang agak mahal la kawan ika kata dia beli RM250.. tp berbaloi kalo bijak menjaga ngee

ieQa sWetLuv said...

uncle ~

haha.. hamster memang sebab dia nakal cam uncle kot ekeke.. rasanya besar lebih kurang kot.. x pasti gak tu hehe

ieQa sWetLuv said...

ema.razali ~

betul3.. comey cam sys kan ekekeke

ieQa sWetLuv said...

╚► Scya Lollita◄╗ ~

yeker?? wahh leyh la mai sini lagi ya wee~

ieQa sWetLuv said...

rizputra7~

banyak betol ko bela ek muahaha

ieQa sWetLuv said...

Qashilla~

itulah dah sini bukan tempat dia kan tu yang payah.. betul2 kena berkorban kalo nak bela dia..

sebab tu aku x suke bela binatang hehe

ieQa sWetLuv said...

☺[ai][sUmi]☺Chan~

hadiahkan??!! alamak mintak kat bile la nty k ngeh3

ieQa sWetLuv said...

whitedaisy~

aku lagi takut katak muahaha

ieQa sWetLuv said...

Mohd Fakhrurazi Jamaludin~

eleh dengan tikus pun takut.. ika seram je egegege

ieQa sWetLuv said...

eyra~

tu la memang comel ngee

hellioz said...

cute dow...
nak satu!!
eyh, nak dua!!!
eyh, xnak la,

aku ade kucing, t kne baham kucing aku lak...
gyahahahahahahah~

sophie said...

comel giler!ekor dia gebu!!(*_*)

nuriz said...

comelnye, corak bulu dia cntik nak macam chipmunk

uncle said...

waaa cmner hamster boleh nakal sama ngan uncle..?hahahahha

tehr said...

mahalnya..

ieQa sWetLuv said...

hellioz~

itula aku pun rase bek ko jgn la.. mampos teros binatang ni takut dibaham dek ko je wakakakaka

ieQa sWetLuv said...

sophie~


nmpk gaya cm gebu..tp ika pon x pena lg pegang dia ngeh3

ieQa sWetLuv said...

nuriz~

betul kak..binatang cm gini payah nk jumpe sbnarnye

ieQa sWetLuv said...

uncle~


elelele uncle pura2 x mengerti lak ye.. kenangan lama kita x kan dah lupe wakakakakakaka ;p

ieQa sWetLuv said...

tehr~

itulah mahal.. baik tgk jela ek.. egegege

meo188 said...

wah!!!!

matanya mencairkan hatiku....

nak!

Chaoi said...

waaa..geramnye rase cam nak picit je sampai mati,uhuh

ieQa sWetLuv said...

meo188~

amboii... kalo nak kena beli sendiri la muahahaha

ieQa sWetLuv said...

Chaoi ~


erkkk.. giler r lagi kejam dari kucing si hellioz ni.. memang BAHAYA ish3

ullyana zaidy said...

eh..taa pnh tgk la..
tp siyesli cumel....

da la kecik kan..
hikk....
tp cumel ble ieqa ckp pangai die kdg emo..hehe

syahira ariff said...

whoooaaaaaaaaa
mcm koala versi mini
comelnyerr
rasa nk cubit2 pipi diowang tu

NICK IRFAN said...

wah! mmg cute! ni first time tgk haiwan ni!!! comel giler!!! eh! dia garang x? dia gigit x klu pegang dia? nnt nk try cari 1 la... hehe last! nama dia sugar glider kan omputih? bahasa mlyu pnya nama apa?

ieQa sWetLuv said...

ullyana zaidy~

haha.. cumey ea gtu??ngee~

ieQa sWetLuv said...

syahira ariff ~


haha.. tp leyh ke cubit pipi diorg cm x nmpk je hik3

ieQa sWetLuv said...

NICK IRFAN ~

entahla ek x pernah lak tau nama melayu dia apa.. kasi jela nama apa2pun janji maintain cumey hak3

fndrocka said...

walaupun berjiwa rock..tapi menatang tu begitu comel di mata aku lah..hihi..bawa masuk dewan exam?biar betul..benda tu tak rayau2 ka

Latest Entri : Peristiwa Subuh

Sir Marcello said...

sweetnya tuan rumah..mihahaha...sorry..comei lah sugar glider nie...

ASaDa RyutaRo said...

wallaweh!! tersangat kiut!! cam nak je aku carik.. isk.. bape banyak hewan aku nk bela ni? :P

ieQa sWetLuv said...

fndrocka ~

x merayau pun..dia cube bising2 sikit je hehe

ieQa sWetLuv said...

Sir Marcello~

amboii amik kesempatan yerk muahaha.. tq3 ngee

ieQa sWetLuv said...

ASaDa RyutaRo~

ko da ade bape ekor koleksi da now ni??huahaha

fndrocka said...

marcello tu kau jaga-jaga skit..datang nak tengok sugar glider..tapi mata ushar tuan rumah...huhu

Latest Entri : Mendekatkan diri dengan puaka

ieQa sWetLuv said...

fndrocka ~

uishh lain macam je bunyiknyer tu

fatinmmj said...

alahai..cute...dan chomelnya..suke tgk mata die...geli2...tpi chomelnye..huhu

fatinmmj

yu ya said...

so comel lar. hehe tjumpa blog u masa google image SG ni ^ ^ well, slamat bkenalan. will follow u.