Tabung Masa Depan

Tuesday, August 10, 2010

Kisah puasa Ieqa Swetluv di Bulan Ramadhan


Pejam celik pejam celik, akhirnya bertemu lagi aku dengan bulan suci Ramadhan. Alhamdulillah, syukur aku masih diberi peluang untuk menikmati bulan mulia ini. Waktu ini lah Umat Islam akan berusaha memperlipat gandakan amalan mereka demi mengejar kasih sayang dan rahmat dari-Nya. Tiba-tiba aku sebak, kali ini seperti yang lepas-lepas juga, tak dapatla aku nak sambut first day puasa dengan family. Apakan daya, mak kita jauh, ayah kita jauh.. camne nak balik huwaaa~


Kalau kat rumah, bangun sahur best best. Ada nasi, ada lauk-lauk even simple tapi bolehlah diisi dalam perut ini. Mak sediakan atas meja kita tinggal makan je ( ape punya anak lah ini haishh ). Kadang-kadang mak goreng pemakan-pemakan sikit macam nugget ke, sosej ke buat penambah selera. Makan ramai-ramai dengan family, even sambil  tersengguk sengguk tapi nikmatnya bersahur dengan family memang x dapat disangkal lagi.


Tapi bila kat sini, bangun sahur sorang-sorang. Kalau roomate larat bangun, kita sahur sama-sama. Kalau dia tak mau bangun, terpaksalah sahur sorang-sorang, kadang-kadang dengan aku aku sekali tak bangun sebab malas punya pasal. Sahur pun ala kadar, kalau advance sikit adalah nasi kosong dengan ayam goreng seketul. Takpun makan maggi time sahur pun dah kira agak hebatla. Tapi di saat kemalasan meRAJA LELA ditambah kepokaian yang tak dapat dinyatakan dengan kata-kata, nak tak nak sahur air masak jela plus kurma nak dapat sunat sahur. Kesiannnya aku sob sob~


Bila berbuka kat rumah, pergi bazaar ayah tanya nak makan apa, boleh ambil apa-apa sahaja sangat tersengih gembira. Yelah bukan kita bayar kan hak hak.. Seronak berbuka bersama keluarga. Mak mesti tanya selera aku nak berbuka apa, mulalah aku mencadangkan menu menu terhebat sebagai juadah berbuka yang penuh menyelerakan. Yela tengok je aku badan kecik tapi kuat makan tau huahaha. Mewah sungguh bila berbuka kat rumah penuh meja makan.


Tapi bila berbuka kat sini, berbuka pun seadanya jela. Cukup-cukup dapat isi perut tu pun jadilah. Menu wajib untuk aku makan mesti mau nasi dengan satu lauk ringkas. Nak masak-masak ini payah beb sebab duduk hostel, jadi semua borong kat bazaar jela. Pergi bazaar mula nafsu makan meningkat rasa macam nak beli semua tapi tak boleh beli . Kawan pesan, " ika jangan beli ikut nafsu karang tak habis membazir " terngiang-ngiang je kat cuping telinga ini. Adeii besar bebeno dugaan berpuasa ini haishh~


Nampaknya macam ginilah gayanya aku berpuasa kat hostel ini. Tapi setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya, sebab puasa ini lah yang mengajar kita untuk bersederhana dalam melakukan amalan kepada-Nya. Biarpun Iblis dan syaitan dirantai, tetapi jika kita tak mampu mengawal diri, maka nafsu akan mengawal kita sehingga kita sendiri tidak dapat menikmati kemanisan Syahru Ramadhan. Aku harap puasa kali ini akan lebih menambahkan keimanan dan ketaqwaan kita kepada Maha Pencipta, merapatkan hubungan kekeluargaan serta mengeratkan lagi persaudaraan dan persahabatan sesama kita. InsyaAllah~




Bicara hujung Tinta :

Mesti penghuni-penghuni Barzakh sedang bergembira kerana pada Bulan Ramadhan ini lah pintu-pintu neraka akan ditutup. Pesanan dari penaja, selamat berpuasa ya semua, jangan pose yang yok tau huahuahua =)


katakan like jika best ya!

43 comments:

Hamzah Ian said...

lame dah tak tengok iklan petronas.. raye ni petronas buat iklan ape eyh..

fndrocka said...

Masa kat hostel dulu.mlas nak bangun sahur...makanan pun susah nak cari..tapi takpe sebab tdo pun kul 2pagi...jadi leh mkn apa yg ada time tu...roti ke...biskut ke..kalau ada nasi lemak memg superb..

˙·•♥ QaSeH ♥•·˙ said...

emmm..
terigt tyme blaja dlu..
best2...
sahur ramai2..
even mam kurma ngn minum susu je...
rindu~~~~~

SuRayA^i. said...

slmt berpose beb!

esok sahur tu ingt2 ak sket~
ak maybe mkn roti jek T_T

@ien_R@z said...

selamat berpuasa...


rindu rumah... sob3 T__T

Along Tapa said...

selamat berpuasa orang segamat..

kalo ko dapat puasa penuh aku belanja ko makan kat muor...haha

p/s: nakal tak aku??rajin-rajin turun la muor ek beraya~~

Aku termenung

Aidi-Safuan said...

dah2. nak gi imamkan terawikh nih. jom follow~

fara said...

camat poce! :)

mmg poce kat umah lg best kan...
frh pon nak cpt2 balek ujong mgu ni :)

zella y said...

selamat menjalani ibadah puasa... ;)

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

aku sahur hisap rokok jer masa kat kolej dulu.lagi sedih.oh oh

Syafrizal said...

hehe biasa la zaman belajar..
tapi semua tu akan jadi kenangan bagi awak :)

Zura said...

teringat masa kolej dulu...rindu sgt nk sahur n berbuka ngan famili...tp bile famili depan mata,mase tue mcm di campak2 je...hehehe..tp alhamdulillah dh 2 ramadhan nie dptlah berbuka ngan famili..

black_mel said...

bln puasa ni mmg banyak dugaan...dulu masa sek asrama,masa sahur sempat lagi cuci mata tgk awek x mandi pagi..hehe..

rezKY p-RA-tama said...

selamat berpuasa
heheh
semoga lancar

rezKY p-RA-tama said...

selamat berpuasa
heheh
semoga lancar

AISHA SAAD said...

weh selamat berposerr!
sama jugakk sedih jek kat sini, nak balik! HOH.

AeMan.. said...

jom buke same2..ngahaha

AeMan.. said...

jom buke same2..ngahaha

Mohd Alimie said...

lebih kurang la citenya kat afzan ni..tp stakat ni tak miss lagi sahur :)

ps: selamat ber'PBS

zella y said...

salam ramadhan ieqa... ;)

Pusher Aries said...

yang pentin makanan sedap mesti selera...klu xslere gak jemput saya...huhu

SweetyMui2 said...

betul2..bukak puasa and sahur ngan family is the best! huhuhuu..nak balikkkkk :(

ieQa sWetLuv said...

Hamzah Ian ~

itulah tengok2 gak tapi macam x ada jerk..x de bajet kot huk3

ieQa sWetLuv said...

fndrocka~

wahh ika pas terawikh da tumbang da lor..hoho

ieQa sWetLuv said...

˙·•♥ QaSeH ♥•·˙~

itu yang bagi kita kental dalaman tu.. bersyukur apa yg ada hehe

ieQa sWetLuv said...

SuRayA^i. ~

aku rasa cm ko sahur lg advance kot..lagi2 kat korea huahua

ieQa sWetLuv said...

@ien_R@z~

same kita rindu uma jugak wawawa

ieQa sWetLuv said...

Along Tapa ~

haha how come ea kata gtu dush dush dush..


rajin2 gak turun segamat ye nty org muo..kih3 ;p

ieQa sWetLuv said...

Aidi-Safuan~

kat masjid mana ni??jom jom jom hoho

ieQa sWetLuv said...

fara~

best betul tiap ujung minggu bole balik uma jelesh2 huk

ieQa sWetLuv said...

zella y~

camat berpose gak untuk zella hehe

ieQa sWetLuv said...

Mohd Fakhrurazi Jamaludin~

haishh sungguh x sihat

ieQa sWetLuv said...

Syafrizal~

betul tu awk..kenangan terindah hihi

ieQa sWetLuv said...

Zura~

itulah namanya ikut2 kan perasaan je zura.. tapi apa2 pun mesty nak dengan family jugak.. suasana tu sangat berbeza kan hehe

ieQa sWetLuv said...

black_mel ~

sangat x bagus x bagus x bagus haishh haishh~

ieQa sWetLuv said...

rezKY p-RA-tama~

makasih ya..selamat berpose gak ea hehe

ieQa sWetLuv said...

AISHA SAAD ~

nak berlagak ngan ko..aku dah ada kat uma ni huahuahua

ieQa sWetLuv said...

AeMan..~

bila bila jom jom jom huhu

ieQa sWetLuv said...

Mohd Alimie~

wahh kat afzan ke?? selamat ber-pbs gak ye hihi

ieQa sWetLuv said...

zella y ~

salam ramadhan gak dearie =)

ieQa sWetLuv said...

Pusher Aries~

haha.. okies nty ika try jemput awk k..tp cmne tu??huk3

ieQa sWetLuv said...

SweetyMui2 ~

nak berlagak ni ika da kat uma lor hoho

Muhammad Izzul Faizie said...

salam ramadhan... heheheh..

jom ushar ni pulak
Lepas digoda, kene petir..