Tabung Masa Depan

Saturday, August 7, 2010

Macam mana Nak jadi Blogger Tegar Kalau Macam ini


Salam senyum sokmo buat semua yang menatap chentamaneesku. Hari ini hari happy bagi aku, jadi aku nak senyum sokmo sepanjang hari supaya aku lebih besemangat lagi nak melangkah untuk esok lusa dan hari seterus seterusnya. Sejak kebelakangan ini aku pun tak tahu entah macam mana boleh jadi tersangat aktif, join game itu, join pertandingan ini, sampai nak parking berblogging pun tak ada kesempatan.


Hari Sabtu 2 minggu yang lepas, kelas aku, Unit Pengajian Melayu bergabung dengan Unit Pengajian Agama Islam terlibat dengan Bina Insan Guru. Seperti BIG yang sebelumnya kami camping di Pantai Merang Terengganu, kali ini kitorang terlibat dengan aktiviti kemasyarakatan dimana di melaksanakan program bergotong royong dan memebersihkan surau dan kawasan perkuburan Kampung Alur Guntung Mak Kemas, Bukit Payung, Kuala Terengganu. Bagi aku memang sweet moment coz selain daripada dapat berkenalan, merapatkan siratul rahim dan membantu masyarakat, secara tidak dirancang antara ramai-ramai itu aku dan 4 orang rakan lagi dapat keluarga angkat.




Kemudian aku mulai sibuk dengan Minggu Apresiasi Wanita yang dianjurkan oleh biro HELWANI di maktab aku. Yang ini memang best, aku join Pertandingan Tarian. Seronok bila segala aktiviti yang diadakan hanya untuk wanita dan lelaki NO ENTRY.. so bila buat apa-apa tak adalah nak rasa segan sangat kan, yela kaum Adam tak ada, bebas sikit..hahaha.. Even tak berapa nak menang la, at least group aku tak kalah la hehe..menyesal sungguh tak buat abracadabra ke,  girl generation dance ke, .. Bukan x mau buat tapi ada lecturer, kenalah menjaga adab, tatasusila dan ethos seorang guru cewahh~  Now ni aku lebih berinspirasi nak buat group dance sambil bersenam untuk menyihatkan tubuh yeay.. Tunggu cik sifu on memang aku join sebab aku kan suka joget joget, untuk sendiri-sendiri jela ye hehe.. Then aku nak ucapkan tahniah kat class mate aku yang join Pertandingan Ratu Mawar dan berjaya menyandang First Runner-Up.. Ala-ala Ratu Cantik gak, tapi itulah just for girl ngee..


Geng Tarian aku.. yang bunga merah la cik sifu kita ngee~


Best pose from us.. tak cukup lagi sorang ler wawawa


 my classmate with our Ratu Mawar, Diela, as Puteri Lavender


Cak~~~!!


Dan moment paling best, setelah 3 tahun lebih aku tak berjumpa dengan best friend aku, at last mungkin Tuhan sayangkan friendship kitorang ini, dapat juga bertemu dalam keadaan yang tidak di sangka-sangka. Memang sedih sangat plus terharu cam nak nangis guling-guling bila jumpa dia, Cik Haziyah Zaidi. Rindu gila kat ko beb... huwaa~ Tapi itulah dia kata pasni memang payah la nak jumpa, dia kata tunggu aku nak kahwin baru dia mai.. adeyhh kahwin?? huwaa~ 


Kau lah sahabat baik aku dunia akhirat InsyaAllah =)


Cerita pasal kahwin, ade story yang aku rasa memang tak patut.. Okies macam ini ceritanya, aku ada seorang sepupu yang kahwin dengan foreigner dari Mesir.. Memang diorang bahagia.. One day adalah salah seorang mak cik aku mai rumah coz nak jemput aku dan family ke majlis pertunangan anak dia lepas raya nanti. (Ape pasal la ramai pulak sepupu aku nak kahwin muda baru 22 tahun dah nak kahwin stress aku huwaa~ ) Nak dijadikan cerita, mak cik aku ini tak de angin tak ada ribut tanya la kat mak aku, aku ini ada orang ke belum. Maka degan jujur mak aku cakap lah memang aku belum ada siapa-siapa. Yang tak menaham boleh pulak dia mencadangkan aku untuk berkenal-kenalan dengan adik suami sepupu aku itu. Mak aihh~ macam dah tak ada orang lain pulok doh. Tak mau aku diganding-gandingkan cam gitu  lagi cuak sungguh grrr~~~ Nasib baik mak aku jawab tunjuk lampu merah.. Kalau tak memanglah.. memangla haishh susah nak cakap adeyhh~



Bicara Hujung Tinta:

Enjoy gak bila busy-busy macam ini, even penat tapi tak adalah aku dok mengaruk je kat dalam bilik ini. huahuahua... Haa persoalannya.. "macam mana lah aku nak jadi blogger tegar ni, sokmo ade je program nak join pertandingan itulah inilah, memang tak dan lah jawabnya huk huk..." Lagipun aku pulak jenis suka join gini sebab banyak pengalaman yang dapat ditimba.  Tapi itulah, walau sibuk macam mana pun, chentamaneesku tetap di hati  aku rindu dia tau acecece~


katakan like jika best ya!

47 comments:

Frodo Baggins said...

ehkekekkeke
terimalah cadangan makcik tu
weeeeeeeeeeee


>>___<<


((jd ler blogger x tegar. lg best.))

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

takpela..mana2 yang penting je didahulukan...

ieQa sWetLuv said...

Frodo Baggins ~

hahaha x mau.. x rela i huk3~

ieQa sWetLuv said...

Zikr the Jalanan Sepi Perantau ~

betul2.. better utamakan yang real luk..

Yuni Aisyah said...

bestnyer dpt jumpe kwn lame...hope persahabatan kalian akn berkekalan..=)

xyah la jd blogger tegar sgt..nnti len jd lak..
dahulukan mana yg perlu..

p/s: lame x singgh sini..exam dah slesai..bestnyer..hehe..pasnie leh singgh blog cik ieqa sll..;D

nas said...

aku nie pon tak tahu la bile aku nk jd blogger tegar...
da la asyk bz ngan stdy...
ak asyk on9..
stdy ditinggal2kan..
huhu..tensesn2...hehehhe

AISHA SAAD said...

macam dah terbau2 jek nasik minyak ko!
hahaha.

newayy best jadik ko join progrm itu ini.
aku???
tak berbakat! PLUS, malas gilaaa. haha.

˙·•♥ QaSeH ♥•·˙ said...

miss you la yunk..
ahaks..
tak pe...
jadi blogger tegar bile balik umah yea..
tyme stdy..kite stdy okay.. :)

ZihNuN FaTiN said...

wah seronok tgk ieqa involve mcm2 program...akak ms dk uia dulu pn pnh masuk prtndingan Miss Khadijah..utk kolej nye..tp mmg sume pmpn la...sbb 2 akk msuk..igt2 skali mmg kelakar..haha..ms 2 dok matrik uia..tp x dpt miss pn..haha..

@ien_R@z said...

waaa.. kamu sangat sibuk ya..hehe

i like tarian too... tp skrg dh bersara.. T__T


memang tak mampu la nk jd blogger tegar.. keje banyak dowh... hahaha

maCy said...

baru lepas big jugak.. bru j td..huhu

ahmad endo said...

mana pun ok apa...hehehe

hellioz said...

better off that way meyh....

Along Tapa said...

hoh??!!hampir2 putus harapan..nasib mak ko bagi lampu merah.. :p

pasni kalo jadik lagi ko cakap jek dah ada...sambil tunjuk2 gambo anuar zain ke...gambo bob ku2 ke..kompiden tak kena kaco cenggitu lagik...haha

Blog nostalgia budak Muor - Satu dibalas tiga

NICK IRFAN said...

wa! bestnyer byk btol aktivti...

Nabiel said...

erk..
byk yea aktvt..ptt la lme xnmpk~
hehehe..npe xde vc dorang joget?

nway, ika xleh jdi blogger tegar, selagi biel xjdi lagi~hahaha

Teena in Toronto said...

Happy blogoversary :)

Hamzah Ian said...

wa~~ awek kat sini cun2..

syahira ariff said...

bestnyer jumpa kwn lama,mcm wat reunion plak.
=]
sis biler pulak nk kawen?
hahaha

Pinky Pixie said...

kalo xnk kat calon yg d cadangkan, boleh pas kt sy.. kuikui

zella y said...

wah...dh ade yg carikan tu...boleh la test2 tgk..mana tau bkenan kan hik3....

oo...msti badan lembut ni..pandai menari.... ;)

fara said...

best oh pandi menari.
ske sgt tgk org menari.
sendri nak menari dh terlmbt plak.
org kate, bdn dh keras.
huhu~

arifadela said...

nice la sis

¶A.K.I¶ said...

eceh2~~
ok la ni..
skrg ni picisan nanti sampai laa tegar~ hahahaha

miss lolly a.k.a luvfareda said...

bg l0lly xyah tegar sgt. T xenjOy :)

Pusher Aries said...

sepupu semua dah kwin???ape lagi,follow le dieorg...huhu

ieQa sWetLuv said...

Yuni Aisyah~

wahh jeles tgk dia da abes exam.. tp ika jarang2 nak update now ni masalah dalaman byk sgt hoho

ieQa sWetLuv said...

nas~

ape2pun kena pandai balance.. yg pling pnting fokus study luk okies =)

ieQa sWetLuv said...

AISHA SAAD~

haha.. itu bezanya ko ngan aku.. aku rajin lor wakakaka

ieQa sWetLuv said...

˙·•♥ QaSeH ♥•·˙~

okies cyunk naseb baik u memahami ngee

ieQa sWetLuv said...

@ien_R@z ~

nak wat guane dah cikgu kan sabow jela ye kih3

ieQa sWetLuv said...

maCy~

best x??hehe

ieQa sWetLuv said...

ahmad endo~

mana apa?

ieQa sWetLuv said...

hellioz~

way what?? highway ka??kih3

ieQa sWetLuv said...

Along Tapa~

ayoo aku pun x larat single lama2 weyhh.. x mo la nty jadi andartu lak huk3

ieQa sWetLuv said...

NICK IRFAN~

salah satu cara mengisi masa lapang hehe

ieQa sWetLuv said...

Nabiel ~

x leyh biel..ni xtvt tertutup..juz for girl okies ngee


ele yola kita bagi laluan kat veteran luk r hoho

ieQa sWetLuv said...

Teena in Toronto~

thanks =)

ieQa sWetLuv said...

Hamzah Ian~

amboii terbeliak bijik mata dia ish3

ieQa sWetLuv said...

syahira ariff~

adoii killer punye Q.. tunggu cukup harta baru pk kawen kies kikiki

ieQa sWetLuv said...

Pinky Pixie~

haaa betul ke mau?? nanti ika tolong ejaskan k huahuahua

ieQa sWetLuv said...

zella y ~

badan lembut??hahaha terbayangkan sotong paul lak tetibe kui3 ;p

ieQa sWetLuv said...

fara~

haha..setiap org de bakat tersndri kan ngee

ieQa sWetLuv said...

arifadela~

thanks dear

ieQa sWetLuv said...

¶A.K.I¶~

haha..ye cuba selagi terdaya kih3

ieQa sWetLuv said...

miss lolly a.k.a luvfareda~

u right dear ngee

ieQa sWetLuv said...

Pusher Aries ~

x mo la byk lagi mende nak kene pk lor huk3