Tabung Masa Depan

Monday, September 6, 2010

Dilamar Anak Murid untuk Bapaknya


Salam sayang buat semua.. Adoii sakit pinggang duduk lama-lama mengadap oven menyiapkan kuih raya. Macam-macam rupa ada yang comei, yang tak berapa nak masak, yang hangus, yang hitam legam pun ada jugak. Setakat hari ini dah berjaya menyiapkan 4 jenis kuih raya (sila tepuk kuat-kuat untuk aku sebab dapat siapkan sekaligus dalam satu masa huhu)


Sebenarnya aku x sempat nak conclude lagi kisah aku ber-pbs kat SKL. Sebelum ini aku dah post entry ini, dan ini ( baca dulu baru tahu kisahnya ) Macam-macam ragam budak aku jumpa pening kepala dibuatnya. Tapi bagi aku ini kenangan yang terbaik dah aku lalui, orang kata senang nak jadi cikgu. SENANG KE?? meyh aku citer sikit senang tak senang jadik cikgu ni sebenarnya.


Hari first aku masuk kelas Tahun Satu dah macam-macam kes parah aku dengar dari cikgunya, yang putus telinga lain, yang meragam tak nak belajar lain, entah macam-macam lagi la. Yang Tahun 6 lain pulak ragamnya. Masuk Tahun 3, aku diberi peluang untuk menggantikan kelas Bahasa Melayu selama satu jam. Habis satu jam masa maka budak-budak ini pun mengerumuni aku bertanya itu ini.

Cikgu duduk mana??
Cikgu belajar kat mana??
Cikgu dah kahwin ke belum??
Cikgu ada pakwe tak??
Cikgu nak nombor tepon cikgu buleh?? 
Cikgu Nak datang raya ye nanti!!


haaaa macam-macam soalan yang ditanya mengalahkan detektif lagaknya, nak tak nak terpaksalah layankan je. Tiba-tiba datang soalan killer dari seorang murid, namanya Khairunnisa...


Nisa   : Cikgu, kalau saya nak kenalkan cikgu dengan ayah saya, boleh tak??
Aku    : Kenapa pulak nak kenalkan cikgu dengan ayah awak?? ( menjawab dengan cool even dalam hati aku dah macam-macam pikir dibuatnya )
Nisa   : Yela, saya dah tak ada mak. Ayah saya pesan, kalau ada cikgu baru yang belum kahwin nanti kenalkan la dengan dia.
Aku   : Errkkkkkk!! Eh tak mahu lah cikgu awak jangan la camtu ishh ishh tak boleh tak boleh tak boleh (mak oii tersedak aku dengar budak ni punya ayat mati aku huwaaa~)


Yela niat pi sekolah nak rapat ngan anak murid, kang bila dah kes macam ini tak pasal-pasal terkenan pulak dengan bapak budak tak memasal terus jadik bini orang tambah pulak dapat anak express..,  

huwaaa sungguh aku tak rela!!!!!


Adoii budak-budak, budak-budak. Cikgu ini belajao pon tak abes lagi tau, nak menuntut ilmu rumah tangga pun tak khatam-khatam lagi, inikan pulak mahu dikenalkan dengan bapak dia la pulak adeyhh macam-macam hal pagal aku dibuatnya. Sabow jela... Tapi dalam ramai-ramai murid, aku paling suka melayan karenah budak darjah satu. Bila aku tengok muka diorang satu-satu nampak tulus je, jujur je, sejuk je hati ini melihat (cewahh ada macam jiwa keibuan tak huk huk) dengan melayan ragam diorang yang manja tu (naseb baik tak tumbang dipeluk diorang beramai-ramai adeyhh) Mak aihh payah gak ini nak jadik cikgu kan!


Apa-apapun memang banyak sangat yang diperoleh  biarpun hanya seminggu je tapi pengalamannya memang tak ternilai. Bak kata Mat Salleh, : Experience is the Best Teacher. So, nak tutup kisah PBS ni dengan gambar-gambar sepanjang aku di sana.


Ada gaya cikgu tak aku ni??huhu


Alahai chumelnya diorang ini haha


Bergambar ngan murid Pendidikan Khas, Hasif dan Siti. Diorang ni shy-shy cat tapi kalo bab amik gambar memang suka sangat haha


Inilah rakan-rakan guru pelatih lain. Even datang dari IPG yang berbeza tapi visi dan misi kami tetap sama ngee~ Ada siapa-siapa nak berkenalan ke ngeh ngeh ngeh


Inilah gambar kelas Tahun 1 Arif, bergambar dengan guru kelas mereka Cikgu Siti. Kawan aku cakap budak yang duduk depan sekali muka macam gothik, erkk ade ke??



Okies, kalau nak tengok pic lain lagi leyh la sekodeng facebook aku ya. Tapi aku nak tanya sikitla kat korang, macam mana ye nak buat muka garang?? Sampai sekarang still tak berjaya lagi mengGARANGkan diri depan budak-budak. Bila nak kontrol wajah garang je tiba-tiba mesti cam nak tergelak je adoyaii payah gak ni. Memang susah nak jadi cikgu yang betul-betul cikgu sebenarnya. Bak kata Guru Besar, Nak kerja cikgu semua boleh buat, tapi nak jadi pendidik tak semua mampu menggalas tanggungjawab yang sebenar.



katakan like jika best ya!

51 comments:

Along Tapa said...

ko buat muka garang aku rasa tak laak..tapi kalo buat muka nak nangis mungkin ada bakat besor kot~~~

takleh jadik bapak budak tu nak risik ko dulu....aku kena masuk line cepat2 ni...hahaha~~~

Gorengbaek - Penyelesaian yang agak bijak

NICK IRFAN said...

wah! bdk2 skrg ni smua bnda yg org besar je thu dorg pun dh pandai? hehe

✿ emaxoxo ✿ said...

HAHA sis , dapat anak express lah jawabnye . ngeh ngeh . sungguh tak rela youu ;)

apik pehe said...

best tu dapat jadi cikgu..
jasamu akn dikenang..

black_mel said...

wah...bgus la tu..bkn sng anak lamar untuk bapak..hehe..

Hellioz said...

gwa tgh bygkan komen student lu kalau dorang tau lu ade blog...

gyahahahahah~

nas said...

erk..
tataw la kalo aku jd cm ko camne la kann...
ntah2 kne kawen ngan orang yang lebih berusia..tapi mungkin bapak budak itu masih muda lagi kot...30-35 cam2..
huhuhu
pst-terase best la plak jd cikgu nih :P

nas said...
This comment has been removed by the author.
b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

cikgu kirim salam sama itu budak jangan potong line gua... err selamat hari raya

Anonymous said...

ahahaha.. agk lolz ah dic2. maju tol dak2 skang nyeh. haha:P ~zulsid~

fara said...

wah. dilamar bg pihak tu.
mesti ieqa ni mmg baek sgt.
tu yg budak tu berkenan nk jadikan mak die tu.
hehe

kata kila said...

semoga berjaya ye mendidik murid murid.
ABCDEFG

sampai tu je ekekek

ザ-sylver-shooter said...

@Hellioz: ko bayangkan budak , aku bayangkan bapak dia..jenuh gakla pk ayat2 pancing si Ieqa nih... nk cover ke nk continue..

intanurulfateha said...

bestnye jd cekgu
dlu pun i pnh jd cekgu ganti kejap ;)

Ery Farieha said...

aiyoyoyoy!

sungguh jujur itu budak
>_______<

hamzah ian said...

hahaha.. kebanyakan laki nak bini dia seorang cikgu..

cikgu isza said...

lain kali ika tanyalah.. ayah dia kaya tak?
ada banglo tak.. kereta berapa biji.. tak kerja boleh bagi kat cikgu ribu2 e sebulan? hehehe..

soffea said...

hehe.. budak2 skolah rendah mmg cmtu. kite pakai cincin pon sebok tanye.. paling tak tahan, penah budak year 1 tanye, "suami cikgu hensem tak?".. haha. straight je. tanye la dulu cikgu dh kawen ke blom. hehe.

AISHA SAAD said...

alamakk jeleshh!
aku br dua jenis bahh,.
esok yg ke-3! chayokkkk.

Aidi-Safuan said...

ala, entah-entah bapak dier brad pitt ke. rugi jer nanti reject. :P

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

ish2.. budak2 sekarang... melepas kalau tak ..hehe

maCy said...

seronok kan? maCy pun dah rindu sekolah..huhu

@ien_R@z said...

haha... nasib baik la my ank murid tak reti lagi ckp psl kawen2 nieh.. ngeh3...


cg plak yg tye ada abg ensem tak.. kih3.. joking!

beLLa said...

comeynyer budak2 neh..
teringat mse jd cikgu ganti dulu..boley plak dak2 pggl akak. cess~

syahira ariff said...

comel betul muka muka budak tu cikgu
maklumlah muka suci takde dosa lagi
=]

ieQa sWetLuv said...

Along Tapa~

haha aiseyman nampk mukeku ni kememe bebeno ke hak2..


uishh masuk line?? kang terbabas i x jamin tau huahua

ieQa sWetLuv said...

NICK IRFAN~

maklumla..budak2 skang x cam kita muda2 luk tau kih3 (gaya cm da tua ja haha)

ieQa sWetLuv said...

✿ emaxoxo ✿~

x mo la dear..sys x de bakat jadi mak express lor haha

ieQa sWetLuv said...

apik pehe~

alhamdulillah la hihi

ieQa sWetLuv said...

black_mel~

tau x pe..cam x sangka pon ade haha

ieQa sWetLuv said...

Hellioz ~

uishh dok bayang mende la tu haishh haishh

ieQa sWetLuv said...

nas~

haha itu ika pon x taula bape umo bapak ea.. best sgt best jd cikgi hihi

ieQa sWetLuv said...

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o~

haha adeyhh x jumpe dia lg lor.. salam aidilfitri juga ya hihi =)

ieQa sWetLuv said...

Anonymous~

~zulsid~ haha ko zul.. suke ek ko ketawekan aku haha..

ieQa sWetLuv said...

fara~

baek?? haha adeyhh bese2 je kot hihi

ieQa sWetLuv said...

kata kila~

haha..harapnye lebih dr tu la kila x mo smpi G je huhu

ieQa sWetLuv said...

ザ-sylver-shooter~

erkk erkk apakah~~~

ieQa sWetLuv said...

intanurulfateha~

pengalaman tu mmg bermakna kan hihi

ieQa sWetLuv said...

Ery Farieha ~

tau x pe..shy shy cat aku dibuatnye huk3

ieQa sWetLuv said...

hamzah ian~

ikut kajian lebih kurg cm gitu la hehe

ieQa sWetLuv said...

cikgu isza ~

haha kak adeii x sampai ati lak nk tnye gtu nmpk demand bebeno lak kih3 ;p

ieQa sWetLuv said...

soffea~

itulah..kalo layan budak darjah 1 lagi lurus diorg.. tnye je apa yg terlintas kdg2 x sangka depa wat gtu haha

ieQa sWetLuv said...

AISHA SAAD~

x pe buleyh punye teruskanlah berjuang huhu

ieQa sWetLuv said...

Aidi-Safuan ~

haha adeii yg pasti itu amatla mustahil okies hik3

ieQa sWetLuv said...

Zikr the Jalanan Sepi Perantau~

haha adoiii~

ieQa sWetLuv said...

maCy ~

tau x pe..rs cm ulang balik je hehe

ieQa sWetLuv said...

@ien_R@z ~

haha x pe ain faham sgt da tu maklum la sambil menyelam minum air skali kan haha.. uishh uishh pose x leyh minum batal kang hoho

ieQa sWetLuv said...

beLLa~

haha adoii x boleh jadik kalo budak pnggil akak parah da tu haha

ieQa sWetLuv said...

syahira ariff~

tau x pe..jujur sgt kan hihi

Ullyana zaidy said...

ehem..salam cikgu ieqa :)
wahh....cumel la..da mcm student plak..hihi....

cikgu pelatih ke dear?
ngaja leklok eh...heee

azureEn said...

bapaknye hensem tak..? XP