Tabung Masa Depan

Monday, December 27, 2010

Dilanggar Lori Balak, Nyaris-nyaris Menjadi Mangsa Sungguh Mengerikan


Sangat mengerikan apabila melihat kemalangan-kemalangan maut yang terpampang di kaca televisyen dan akhbar. Lebih mengerikan apabila kemalangan melibatkan kenderaan-kenderaan besar dan berat seperti bas, lori balak dan sebagainya. Rasanya kalau kereta kecil menjadi sasarannya, kereta hancur dengan pemandu dan penumpangnya pun hilang nyawa. Apatah lagi kalau yang bermotosikal!


menyeramkan!!


Itulah yang terbayang-bayang di kepala setiap kali memandu kereta di sebelah lori-lori besar. Berderau je rasa, terus terketar-ketar tangan dibuatnya. Yela, kadang-kadang kita yang memandu ini caranya dah betul, salah yang lain tak pasal-pasal dengan kita-kita sekali menjadi mangsa. Tengok pula lori besar, kayu balak bertindih-tindih tinggi, treler panjang, huishh serammm.. Nauzubillah.


Cerita pasal lori balak, Sabtu yang lepas aku dan famili pergilah rumah kahwin di Segamat. Maklumlah cuti sekolah ini, memang banyak kerja kahwin. Nak tak nak ikutkan jela, ambil berkat kot-kot tak lama lagi aku lak terkena tempiasnya huahuahua kecik-kecik lagi dah gatal ea ko.


Nak dijadikan cerita, on the way nak balik tu, traffic light merah kat jalan berbukit. Tiba-tiba je....


BUMM!!!




Lori balak kat belakang entah macam mana brek tak makan ke apa entah, terlajak sekaligus melanggar dua kereta yang berada di depannya. Kereta Wira yang betul-betul kat depan lori tu terbabas masuk parit, terus melanggar kereta yang di depannya, begitu juga kereta yang satu lagi dan seterusnya, rasanya 6 kereta menjadi mangsa. Nasib baiklah belakang kereta aku HILUX, mungkin sebab kereta tu kuat, selamat kereta aku tak dilanggar jugak, kalau tak masalah. Pemandu Exora sebelah kereta aku tu baru keluar nak marah kereta belakang tak jadi nak marah bila tengok lori balak punya angkara.


Kitorang satu famili bersyukur je tak jadi apa-apa. Yela, kalaulah kereta betul-betul depan lori tu, bahaya sungguh! Pesanan Penaja, sebelum memandu bacalah doa naik kenderaan ya, semoga perjalanan ke destinasi selamat balik dan pulang, maklumlah malang tak berbau kan.


dasyat sungguh lembu tu boleh lompat masuk cermin depan kereta grrr~


Hujung Tinta :

Tak lama lagi dah kena balik Terengganu, rasa cuak lak nak naik bas ekspres bila tengok macam-macam kemalangan dah jadi. 


katakan like jika best ya!

34 comments:

Along Tapa said...

tu bontot lembu ke??macam bontot kuda jek..

nasib ko tak kena apa2...kalo tak, maunya sunyi blog kaler purple ni...

Gorengbaek - Ini teknik-teknik penting untuk berjaya...

Hangit habis dah - Aku pantang betul jenis orang cenggini

Zura said...

aish..ngeri tgk lori balak tue...

ainakhani said...

lembu?? macam ekor kuda je !

AISHA INANI said...

doa weh byk2!
inshallaah selamt...

tapi mmg la eksiden tak kira saper, yang pasti try la memasing behave kann? hee.

ARC™ said...

seb baek eka slamat kan?
p/s: aku pernah naik moto antara tayar lori kontena. member aku membonceng dah terketar2 kt blkg hehehe

cik @!en said...

nasib baik ieqa xda pape..

yup! memang takot rase nk nek bas kan? tapi apa boleh buat.. niat kita nak g menuntut ilmu.. semago selamat.. amiinn


bdw, selamat kembali ke terengganu.. hehe.. and i will go back to kl.. sigh~ dislike T__T

♥e'in♥ said...

astarghfirullahalazim..................

NICK IRFAN said...

huh! agak menyeramkan... selamat awk dan kluaga selamat...

d_tieah said...

Alhamdulillah ko x pape ek..
Bc je doa b4 nak gerak tu..
Insya Allah takde pape kot..
Percaya dengan qada dan qadar..
Kalo still rs cuak, ko naik flight je lah blk ganu..

✿....rossa alina....✿ said...

mmg xske lalu sebelah lori..eee..seram!!

maCy said...

adeh. seriau. smpi skg seriau ag. adeh. tc tc tc~

fara said...

alhamdulillah sume slamat kan.
mmg bahye lori ni.
takot nk dekat ngan lori.
dorg susah nak brek...

EpoLღKunang2 said...

Selalu mengucap awal-awal sebelum bertolak Perlis-Johor. Manalah tahu kan.. huhu ^^

p/s : btw, itu kuda bukan lembu. ^^

zuar said...

yark!!!!lembu nmpak bontot je..mengerikan sungguh.pasni kena hati2 bawak kete moto

Affiliate said...

Great blog here.. It’s hard to find quality writing like yours these days. I really appreciate people like you! take care and see you soon. Take a look on my site too, http://simurl.com/kerja.kerajaan

Fitrihadi.com said...

erkk bahaya tu..memang menakutkan ar kalau jadi kat kita sendiri..mintak simpang lah

Lovely Bella said...

huhuhu.. ngeri.. xleh tgk aaa.. nanti mimpi.. kesian lembu tuh ..

Ieqa Swetluv said...

Along Tapa~

aahla kuda aku juling barangkali hoho.. ohh terharu sayang gak ko kat aku ni ek kih3 ;p

Ieqa Swetluv said...

Zura ~

itulah zura ika pun cuak gak grr

Ieqa Swetluv said...

ainakhani~

ok tu kuda erkk

Ieqa Swetluv said...

AISHA INANI ~

betul3 huh~

Ieqa Swetluv said...

ARC™~

uisshh bahaya naseb bek arc selamat kan

Ieqa Swetluv said...

cik @!en~

rase cam tak puas jer cuti huh~

Ieqa Swetluv said...

♥e'in♥~

nauzubillah

Ieqa Swetluv said...

NICK IRFAN~

alhamdulillah nasib baiklah

Ieqa Swetluv said...

d_tieah ~

hahaha adoii pokai weyhh naik flight ke ganu huh

Ieqa Swetluv said...

✿....rossa alina....✿~

ok samelah kite gimme 5 ngeee

Ieqa Swetluv said...

maCy~

hehe okie dokie ngee

Ieqa Swetluv said...

fara ~

yup sebab bawak muatan berat.. bahaya

Ieqa Swetluv said...

EpoLღKunang2~

aah saya salah huh~

Ieqa Swetluv said...

zuar~

haha baikla

Ieqa Swetluv said...

Affiliate ~

erkk apekah?? ok

Ieqa Swetluv said...

Fitrihadi.com ~

harap2 dijauhkan huh~

Ieqa Swetluv said...

Lovely Bella ~

tgk pakai sebelah mata je tau hik2 ;p