Tabung Masa Depan

Saturday, August 20, 2011

Diari Kecil Cikgu - Prolog



Hai korang!!


Mesti ada sebahagian korang tertanya-tertanya, apa maksud aku dengan tajuk entry kat atas tu kan! Sebenarnya, masa bosan-bosan semalam, tiba-tiba je terlintas satu idea  nak tulis semula cerita aku sepanjang aku mula-mula nak jadi cikgu sampailah sekarang aku belajar kat IPG(Institut Pendidikan Guru) atau dulu dikenali sebagai maktab.


So, aku ada gak pos kat kat FB fan page(link).. yang baru aku buat minggu lepas. Atas sokongan my lovely friend Cik QT, jadinya aku pun semakin bersemangat nak merealisasikan penulisan ini.




Yup, bukan senang nak jadi cikgu. Apatah lagi bila kau ada satu minat lain yang lebih ketara berbanding kerjaya nak jadi cikgu. Even semua orang kata beruntungnya ko dapat maktab, tapi bagi aku lepas dah belajar kat sini, ianya tak semudah yang disangka. Apa yang susahnya? hehe nantilah aku cerita, kalau cerita sekarang tak suprisela nanti ngee~~


Apa-apapun, aku nak ucapkan terima kasih yang tak terhingga kat ayah sebab bagi cetusan idea ini. Dan tak sangka gak rupanya emak pun menjadi stalker terhebat blog aku selama ini, tak tahulah mak pernah terbaca ke tak entry tak senyonyeng aku, yela before ni aku punya pos merepek meraban je.. dan kawan-kawan yang setia jadi reader, biarpun silent reader ke, thanks sangat-sangat la ya! Maklumlah sekadar blog picisan je kan, tempat meluahkan rasa hati, membebel dan sebagainya.


Jadinya, insyaAllah dengan coretan 'Diari Kecil Cikgu' ini, harap adalah yang sudi membaca even mungkin tak seberapa. Kalau tak ada pun, sekurang-kurangnya aku harap penulisan 'Diari Kecil Cikgu' ini akan menjadi catatan memori aku sebagai seorang guru sehinggalah akan datang. Jika ada yang terasa mahupun terguris dengan penulisanku ini, harap menerimanya dengan hati terbuka kerana semua hasil nukilan ini adalah sorotan kehidupanku yang sebenar. Mana tau untung-untung nanti anak cucu cicit aku pula yang baca, kan! hehe..

Catatan Diari Kecil Cikgu (DKC)

DKC #1   =   Debaran Menanti Tawaran KPLSPM ( link )
DKC #2   =   Aku tak suka minggu orentasi!!!          ( link )



katakan like jika best ya!

17 comments:

cik QT said...

huhuhu..tayunk kamo..<3

HaLuNa ReTrO said...

huhuhu..na jdi stalker gak lah mcm emak kamoo..=)
jdi cikgu ae..??cayyok2..hee~

eh..bru buat enry baru..jom la usha..http://halunaretro.blogspot.com/2011/08/haziqah-buat-contest-what-reminds-you_19.html..

=)

Alan said...

susah jadi cikgu..nak pulak kalau mengajar sekolah menengah..dulu aku suka buli cikgu baru hehehe.

arboqskii said...

buatlah....pernah wat di blog dulu....mmg syok cerita semula ./...good luck

EpoLღKekunangpelangi said...

Jadi cikgu kena jujur dan ikhlas. Kalau ilmu tak berkat, mengajar kat murid-murid pun tak menjadi. Kan cikgu Ieqa? :)

diba said...

jd ckgu besh benarnya~

merahitujambu said...

salam syawal cikgu....

Miss Sunshine said...

belajar kat maktab susah.. tapi sebenarnya bila kita dah betul2 jadi cikgu.. sangat dan teramat besar dugaannya.... waa.. sekarang tengah rindu2 zaman maktab dulu... sibuk mcmmana pun still enjoy, tapi sekarang...?

Ieqa Swetluv said...

HaLuNa ReTrO~

ok nanti ika usha k =)

Ieqa Swetluv said...

cik QT~

love u too yunk =)

Ieqa Swetluv said...

Alan~

naseb ika jadi cikgu sekolah rendah je.. kalo x, x larat nih haha

Ieqa Swetluv said...

arboqskii~

yeker? ok nanti ika nak cubela

Ieqa Swetluv said...

EpoLღKekunangpelangi ~

betul2.. wah pandai epol leyh jadik cikgu la pasni ngee

Ieqa Swetluv said...

diba~

memang best.. tp ikut org gak hehe

Ieqa Swetluv said...

merahitujambu~

salam syawal juga ya =)

Ieqa Swetluv said...

Miss Sunshine ~

hihi entahla.. tp papepun, sibuk macam mana pun kita, selagi kita ikhlas insyaAllah ada kepuasannya =)

arboqskii said...

tq follow....