Tabung Masa Depan

Sunday, July 4, 2010

Orang berbudi kita berbahasa, orang dah bagi faham-faham bahasa ler


Situasi SATU.. 



Budak A : Kau nak gi kampus ea?? Jomlah beb naik kereta aku sekali!

Budak B : Wahh best arh ko dah bawak kereta, boleh la aku menumpang lepas ini..

Budak A : Boleh je no hal la kawan mesti la kena tolong kawan kan.


Selepas 3 bulan..


Budak A : Mak aih dah masuk tiga bulan naik free je, hari-hari numpang takkan sikit pun tak reti-reti hulur duit minyak. ( bila dalam hati bengkek mulut pun start laser )

Budak B : Eh, kena ea?? lor, ingat kan kau kasi free je aku numpang selama ni hehe..

Budak A : Sendiri mau paham la.. nak masuk jamban pon kena bayar 20 sen ape daa~



Situasi DUA..



Budak C : Weyh ade kedai makan baru bukak arh. Siap ada skrin BESOW lagi, best la pasni kalo lepak makan sambil-sambil tengok bola. Amacam kita try makan situ nak??!

Budak D : Boleh tahan jugak. Tapi itulah sekarang ini aku tengah pokai la beb gaji pun tak masyuk lagi. Nak makan kedai pun kena pikir banyak haishh~

Budak C : Rilek arh, tak pe malam ini aku belanja kau makan ok. Esok lusa bila kau dah senang jangan la lupa aku pulak!

Budak D : Thanks la bro kau la kawan aku dunia akhirat.


setahun berlalu..


Budak D : Eh malam ini kau bayar ea aku tertinggal duit la pulak!

Budak C : Banyak cantik muke kau!! dah dekat setahun tiap kali makan aku bayor.. kawan, kawan jugak tapi kalo macam ini lah gayanya, mana boleh tahan!!( gunung berapi pendam meletus )

Budak D : Errkk bro, rilek arh ok ok aku bayarkan ye hehe..



pesanan penaja

Itulah manusia, pantang buat baik sikit mula lah nak naik kepala, ambil kesempatan atas kebaikan yang diberi. Tak ada apa yang percuma sekarang ini even dengan adik beradik sendiri. Tapi pandai-pandailah balas kebajikan orang dengan sewajarnya. Yela kawan tu diamkan je sebab nak jaga hati kita, tapi janganlah melampau sangat. Sepatutnya bila umur dah meningkat, bila dah tua bangka ni, pandai-pandai la gunakan akal untuk berfikir, bak kata pepatah, orang berbudi kita berbahasa, orang dah bagi faham-faham bahasa ler!!


psst psstt.. korang pernah kena camni tak?? ;p


katakan like jika best ya!

56 comments:

LL said...

tue la pasai...paham paham ler kan.. tue pon x paham.. xkn la free je memanjang. x de common sense langsung. cuba la pikir sikit...hahhaaa emo jup. bukn ap mmng bengang ker ngn mereka g wat2 x phm neyh

Hamzah Ian said...

nice.. member ape camtu

Linglung said...

huhu..tu la..org berbudi..kita kena2 la jugak paham-paham bahasa.. ye dak???

@juera said...

org zmn skrg ni ske amik kesempatan ats kebaikan yg kita berikan..tp alhamdulillah kbykn org d skliling ak ni reti base..hehe

si dia said...

hahahah..mcm member ak..wat sadin je tumpg motor ak..xpena nak hulur duwet myk..sengal

˙·•♥ QaSeH ♥•·˙ said...

alhamdulillah la aku ni jenis berigt..
kiter ni penumpang je..
at least hulur la duit ckit..
huh..
klu dpt member mcm tu mmg pokai la..

rizputra7 said...

haha sendiri mahu ingat la...

donnyien said...

Selalu sangat..kalau tak tegur depa buat x bodoh je..

AISHA SAAD said...

betol3!
mcm cilakak!
sebab tuh kdg2 aku takot nak buat baikk. (Alasannn!!)

¶A.K.I¶ said...

haha!
kes 1 2 mmg dem sgguh!
naik free aje...
at least share la myk...
ingt bawak kete pkai air??
bongek!

kes 2??
lagi bongek!!
adoii manusia..
susah la mmg klu spesis x phm bahasa ni!

✿ emazwan ✿ said...

sisssss ;) setakat ni ema belum kena lagi . huhu . tapi betul cakap sis . dengan adik beradik sekarang pun takde yang free hehe ;)

syahira ariff said...

semoga dijauhkan dri member mcm nie
ameeeen ya rabbal ala meeeenn

oReNdeViL'89 said...

hahaha.lol..agak straight to the point! waakakaka..

can ili be akmal? said...

orang bagi betis nak paha ya

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

pernah jugak kena macam tuh... grrr..

NICK IRFAN said...

eh! smua situasi ni mcm pnh sy rasai jer... hehehhehehehehehehhehe

SweetyMui2 said...

hahaha..padan muka kena balas cmtu balik..heheh

Mohd Alimie said...

Yup, kdg2 org lupa tp ada jugak yg paham..tp saya dan kawan2 senang je, kalau kwn buat2 taktau, sy snyap pastu trus tak tlg..buat2 sibuk..haha

SuRayA^i. said...

bese la..kalo da d buat baek kdg2 org akn nek lemak~

fndrocka said...

yang menolong tu pun tiada keikhlasan..semua ingin dibalas.

Kontest Hanis & Mira terlambat pergi Exam

ASaDa RyutaRo said...

hahahahaha.. membe baeeeek punya camtu.. hahaha..

tak pernah kena lagi.. tp klu kena tegur je terus, tak yah nk simpan2.. =)

Em Jay Reen said...

Hahaha...kadang-kadang buat-buat tak paham je..ekekeke

Kie-yu said...

hahaha
ini memang realiti
selalu je kena
kalo kena ckp terus trg je
org berbudi kite berbahasa lah kn?

miss lolly a.k.a luvfareda said...

tumpang kesenangna je tau. haih

touya said...

touya < - - - sebijik cam perangai budak nie

ieQa sWetLuv said...

LL ~

sabo bertenang2.. pk kan cmne nak atasi depa2 ni dgn berhemah okies hehe

ieQa sWetLuv said...

Hamzah Ian~

itulah x tau jenis apa ini olang ;p

ieQa sWetLuv said...

Linglung~

tau x pe hehe

ieQa sWetLuv said...

@juera~

itulah juera.. harap2 kita yg nmpk ni paham2 base la ye hehe

ieQa sWetLuv said...

si dia ~

haha itu kes bese reti naik tp x reti buat baik.. paling koman pun isikanla minyak moto ke..ye dak?? hehe

ieQa sWetLuv said...

˙·•♥ QaSeH ♥•·˙~

tau x pe qaseh.. kesimpulannya, berhati2 di jalan raya okies huk2

ieQa sWetLuv said...

rizputra7 ~

ingat apa itu??ekeke

ieQa sWetLuv said...

donnyien~

itula kena sabar tp sabar pun ade had jugak ye dak??hhehe

ieQa sWetLuv said...

AISHA SAAD~

haha ko sha.. x leyh gak gtu yg penting wat baik berpada2 wat jahat jgn sesekali ngee

ieQa sWetLuv said...

¶A.K.I¶ ~

hahaha hakikatnya cmtu kih3

ieQa sWetLuv said...

✿ emazwan ✿~

besela namapun adik beradik kan ekeke

ieQa sWetLuv said...

syahira ariff~

insyaAllah aminn~ =)

ieQa sWetLuv said...

oReNdeViL'89~

haha zaman skang ni kene ckp straight je senang x boleh belok2 depa payah nak paham ekeke

ieQa sWetLuv said...

can ili be akmal?~

haha lebih kurang ler tu hik2

ieQa sWetLuv said...

Zikr the Jalanan Sepi Perantau ~

dah nama pun berkawan kan besela tu hehe

ieQa sWetLuv said...

NICK IRFAN~

x pe asam garam kehidupan la katekan hehe

ieQa sWetLuv said...

SweetyMui2 ~

setiap org ade tahap sabarnye kan!

ieQa sWetLuv said...

Mohd Alimie ~

itulah time suke ramai kawan time duka sorang kawan pon x dak haishh

ieQa sWetLuv said...

SuRayA^i.~

itu sbb kena berpada2 kan ngee

ieQa sWetLuv said...

fndrocka~

niat yang ikhlas pada mulanya tp akhirnya disalah ertikan/amik kesempatan..boleh ke terus ikhlas kalo gtu gayanye?? haa cmne tu??

ieQa sWetLuv said...

ASaDa RyutaRo~

ya itu lah yang terbaik sebelum jadi makin parah~

ieQa sWetLuv said...

Em Jay Reen~

tau x pe..payah la gtu huk2

ieQa sWetLuv said...

Kie-yu~

haha tau x pe..4* untuk anda ngee

ieQa sWetLuv said...

miss lolly a.k.a luvfareda~

tau x pe tempe x mau ye egege

ieQa sWetLuv said...

touya~

erkk touya gini ke??ish3

Siti Noor Afiq Idris said...

Manusia...macm tu lah...tak suka betul dgn orang2 yang begini rupa.

kenwooi said...

not all people are like that.. well.. some =)

ieQa sWetLuv said...

Siti Noor Afiq Idris ~

tak suke cmnepun kawan kita jugak kan =)

ieQa sWetLuv said...

kenwooi~

yeah u right =)

ザ-sylver-shooter said...

haa..
siku je orang cm ni...

Wan Perlis said...

sesama la tolong masa susah