Tabung Masa Depan

Wednesday, October 27, 2010

Pelik tak Kalau Orang Perempuan Ngurat Lelaki??


Soalan ini selalu benar berpusing pusing kat kepala otak aku. Dah menjadi kelaziman bila dikatakan frasa 'mengurat', itu sudah menjadi hak milik lelaki. Sebab lelaki je yang selalu tak berapa nak malu dalam teknik ngurat mengurat ni, kalau tak percaya boleh tanya kepada orang yang paling pakar bab-bab ini, encik touya karuma huhu..




Kalau ikut pendapat aku sendiri pun, mungkin bila aku tengok orang perempuan yang dok usha bikin ayat, pakai seksa seksi nak mancing si 'jejaka idaman', aku rasa, urmm lantak lah dia janji bahagia. Tapi kalau aku sendiri nak buat macam itu, minta maaflah saya bukan jenis begitu. Sebab di kotak pemikiran aku, rasa macam perempuan itu desperate gila sampai terpaksa bersusah payah mengambil hati si lelaki supaya terjatuh hati pada si perempuan. Sedangkan entah betul entahkan tidak lelaki tu sebenarnya suka atau sebaliknya, yela, orang lelaki ni jugak kaya dengan muslihatnya, TAK BEGITU TUAN PUAN??


Lagipun, yang paling dirisaukan sekali jika tersalah memilih orang, kan merana badan. Tak percaya tengok kat paper, macam-macam kes tentang perempuan terpedaya, diseksa suami. Nauzubillah. Sebab itulah apabila perempuan ini dia 'jual mahal' sikit, jadi, once lelaki dapat dia, so dia akan lebih menghargai apa yang dia ada. Walau macam manapun, bak kata mak aku, " Along, dapat suami ini nasib, yela, belum kahwin lain, lepas kahwin lain pulak caranya.." Hakikatnya lebih kurang macam itulah agaknya kowt. Kena tunggu aku kahwin dulu baru leyh confirm huhu.


Sekarang ini nak cari yang cantik/kacak ada di mana-mana sahaja, di pasar, di shopping complex, di kedai makan, waima di tandas awam pun ada, cuma itulah jodoh pertemuan kan di tangan Tuhan. Sebab pada pendapat aku, semua manusia ciptaan Allah ini memang cantik-cantik belaka dan punya kelebihan tersendiri, cuma lelaki yang istimewa sahaja yang akan nampak kelebihan istimewa pada si perempuan, begitu juga sebaliknya.


Bukannya aku memandang rendah pada si perempuan yang dok mengusha si lelaki, sebenarnya tak ada salahpun lagi-lagi dalam zaman millenium yang penuh materialistik dan pemikiran terbuka ini. Sebab dah terbukti perempuan juga mampu melakukan pelbagai perkara sama seperti mana lelaki. Perempuan juga punya hak untuk memilih yang terbaik sama juga seperti lelaki. Walau bagaimanapun, bagi aku, kena berbalik pada asal, cara sebenar yang Islam anjurkan. Dalam membina hubungan, penggunaan orang tengah sangat penting untuk memelihara dan menjaga nama baik kedua pihak.


Ke salah PENDAPAT AKU INI???



katakan like jika best ya!

60 comments:

aman_arab said...

tak payah nak mengorat2 dingorat terngorat ni..kalau dah betoi2 suka..hantar ja rombongan meminang..kalau pompuan yg minang laki2 pun tak salah aih..cuma orang malaysia ja yang buat2 pelik..nabi dulu pun Siti Khadijah yang minang Nabi..:)

d_tieah said...

Nsb baik aku x usha laki..
Kalo sk tu aku pendam je..
Haha..
Dh jd cm stalker plak..
Ngee.. :)

fatian athiea said...

xyh ngurat2..
nnti lau mlepas mlu je kot..bia laki dlu y move on 1st.hehe

Syafrizal said...

tak salahnya nak usha..
saya ok je..
takde masalah

Amy Syaquena said...

salam...

zaman sekrang nie dah berubah perempuan ngorat laki pun boleh tengok melambak2..pelik kan

Sylarius said...

@Amy Syaquena
Tak da apa yang pelik lagi dah. Lelaki dan perempuan masing-masing mengorat sejak dari dulu.

Cuma cara mengorat itu saja yang dah berubah. Dulu perempuan minat kat laki, dia akan tunjukkan melalui cara yang lebih sopan.

beLLa said...

4 me xpayahla dok ngurat laki neh. nty dye ingat kte pompuan murah lak. kalau minat tu, diam je dlm aty. ;p

Along Tapa said...

pompuan nak ngorat tu, ikut diorang la..tapi sebagai jantan, personally, aku giler segan kalo pompuan ngorat aku....rasa macam nak keluor pakai topeng sinchan jek...

Gorengbaek - Entri emo...ikut korangla nak baca ke taknak

Hangit habis dah - Apa??suka ati aku la nak tak puas ati pun..

efa said...

hikhik...jgn ngurat...huhu...usha ja...pendam dlm hati ja :)

cik QasehThya said...

mengurat??
huhu..
baik tak payah..
kang silap ngurat..
terngurat buaya darat..
baru tau..
hehehe :)

saya_arief said...

ayuh mengorat beramai2..
;D

LATEST ENTRY :BARANG BAIK PUNYER

Mizi a.k.a SKELERTOR said...

tak salah pun pmpn ngorat laki.. Time nabi kite dl pun isteri die yang melamar kan.

Tp zaman skang ni kalo nak bt mcm tu kene lah hati2.. bkn sume laki kat dunia ni hati nye tulus.. Korang kene tau biler mase lagi tu dah btl2 fikir pasal nak ade commitment.. that kind of guy worth trying

Kalo silap tangkap tuan empunya badan menangis nnt.

touya said...

Touya suka ngorat awek ! Tapi bila diorang nak ngorat Touya ... Touya hilang .

Tapi klu Qa' nak hantar minang Tya . Tya tak kisah .

Tomato Gurl's Life said...

rasa xsalah tp for me xsuka ngorat lg dl..hihi

YOUsoF said...

tak salah kot. tapi pompuan tu sendiri tak segan kah dia? ;D

Amni said...

pada saya, salah.. haha.. kalau suka, terus meminang tu okey.. macam Siti Khadijah tu okey.. tapi usha2 pe semua tu memang tak sesuai..=P

nas said...

mungkin zaman dulu2 pelik...
sekarang nie da xpelik kot...
ntah..seyes aku lom pernah nak ngorat perempuan...pompuan je cube ngorat aku..aww :P

Zura said...

xpelik eiqa tp cm xmanis je...

K I E R A said...

Slalu, memang lelaki yg take first move.

Tapi sekarang ni, macam macam ada.

HAHA ;D

nursarah puteri said...

aku rasa better bagi perempuan untuk main tarik tali sket, bukan ngurat directly.

skill tu penting, jgn obvious sgt. jaga ego gak.haha.

kena pandaila2. hikhik

[z@ck] said...

err..mcm tak sesuai ja..pelik.

:"♥Warnida:"♥ said...

bg kita...pelik la:p tpi zmn skng ni kbykn nya mcm tu...hihihihi :p tak leh nk kta apa la....^_^

ciK LyndaWawa igUana said...

takpelik..hehehe....

yang penting..
ayata kena power ape..
hehe

adn said...

aku sokong perempuan yang mengurat... wakakaka... :D

cuteyes said...

hehe.nice entry.lain org lain pndapatnya kan..sy pnah post entry lebih kurang psl ni jugak! :)) bole tengok kat link neh.. http://zatulalwani.blogspot.com/2010/08/perigi-cari-timbaeeetak-malu.html

hiro said...

errkk.

ASaDa RyutaRo said...

hahaha.. tak salah kot perempuan nak mengorat lelaki. tapi kena la dengan caranya. jangan menggedik plak kan. menggedik tu dah lain citer..

kalau masih menjaga batas syariat, tak salah je.. nabi Muhammad SAW dlu pun siti khadijah yang mulakan merisik khabar.

tetiba teringat sorang perempuan gedik kat airport hari tu. muka lawa dah. tapi tengok cara dia, jd kurang berkenan lak..

maCy said...

stuju dgn asada. tp asada tu mmg pntang tgk pmpn cntk ;p

NICK IRFAN said...

pmpuan ngorat laki? sy pnh merasainya! hehehhe

EpoL ღMadd said...

Tak salah perempuan ngorat laki,
fungsinya tetap sama tak kira laki perempuan,
keduanya saling memerlukan.

Kalau rasa kenan dihati,
cepat-cepatlah cup.
Tak dapat, itu belakang kira. :)

NK said...

mungkin orang perempuan anggap, bile perempuan mulakan langkah dulu ni, maknanya perempuan tu jenis murahan.

namun sebenarnya tak, lelaki ada yang minat perempuan yang berani macam ni,

tapi perempuan tu kena ingat, jangan terlalu mendedahkan peluang untuk lelaki tu, biar ada tarik tali orang kata, baru boleh tau lelaki tu serius ke tak,

:)

shino said...

besela 2...apa2 hal boley berlaku..
janji bahagia...tak kesah pon sape ngorat sape.

kembatolo™ said...

kalo macam ni, lelaki tayah susah2 nak ayat awek la.. senang kan? goyang kaki jek.. haha

ct odah said...

MALU NYER NK NGORAT2 NI...AKU UJU..LG SKE PNDAM..TP YG PNGUNAAN ORG TNGAH TU AKU SGT STJU...TU LG BAEK.

Pinky Pixie said...

betul2. segan kalau tengok perempuan yg ngurat laki. yang ala-ala gedik la. haha. x kenan i.

y@n@ M!B said...

tgk jugak cr pompuan tu ngorat cane..klu x menggedik xpe..guna akal/ ilmiah..ecece~

kebanyakan awek skrg ngorat laki guna body languange (gedik)..nyampah oke!


miahaha~ =P

ish malu la camni said...

tengok la pada cara nye ;p
perempuan pakai cantik2 pn untuk ape, msti nak tambat hati lelaki kn ;p
biasa lah tuuu jgn over sudah

HonEyBuNNy said...

gurl kaya dgn sikap sopan santun dan pemalu...jadilah wanita yg susah untk di dapat....hanya lelaki yg mampu sja memiliki hati seorg wanita yg solehah...pndpt msg2..

rossoneri said...

hohoho itu mengorat gedik2 namanya,kalau pakai seksi2 jeling2 lelaki,pastu gelak besar2..adeii tergedik2..

JAY said...

tak pelik.. sebab lelaki sekarang sikit...(-.-")

puteriqaizyan said...

pelik jgk kdg2..
tp slh pon..
aslkn kne care.jgn terlalu gedik2 smpai org sekeliling meluat :)

biussaraf said...

<<tak pandai mungurat...seriusss!
tunggu gadis la gamakye-_-''

ARC™ said...

pendapat anda betol :D

alan said...

kalau suka cakap je suka..tak rugi mencuba

miss lolly a.k.a luvfareda said...

NGUUUUU.

ni bukan zaman tradisi0nal dah. semua p0mpuan leyh buat.

tapi kal0 dikira adat susila, mmg tak manis lah p0mpuan camni, sebab fitrah wanita kan pemalu :)

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

tak de peliknya saya lagi suka kalo macam gitu

SDS said...

tak heran da tengok pmpn jenis camni...gedik+menyampah...serius menyampah pempuan macam nih...

teddyuna said...

hehe a payah norat kot.. malas nk usha2 lelaki hehe

L.O.V.E hUnTeR said...

ikut teladan siti khadijah... Da berkenan, masuk je meminang..:)

SyAmSuL AnUaR said...

x yah lh ssh nk ngorat lelaki.. tngu je lelaki ngorat.... n_n

PeNgEtAhUaN Am

miss chekleen said...

huhu~hebat tol pompuan gitu..tapi mukan chekleen ler..ekeke

Encik Tikus said...

salah kot, gf gua tak pun keh keh keh

nur hidayah isa said...

kalo malu takyah ngorat..nnti dah melepas gigit jari aje la..tapi kan, kalo dah jodoh tak kemana punye...heee

latest entry,
Kisah Pergi Pangkor

Ciao Annin-sama said...

Nak ngorat kena ada teknik. Xleh belasah suka ati je. Kena bijak dalam menilai dan memilih.

Dunia sekarang susah nak tafsir ragam manusia. Tapi kalau sudah ditentukan, pasti dipermudahkan proses ngorat-mengorat nih hahaha!!!!

Ery Farieha said...

hahahaha

toya pakar mengorat

tp sorang pon tak dapat lagi

;p

Linglung said...

ishh..orait apa kalau pompuan ngorat lelaki...gua suka..hehehe

cik @!en said...

ai tak mungkin akan ngorat lelaki! hehe

darkbatman said...

xpelik pun.hehee.. lgpun xde rules ckp hanya laki kene ngort pompuan.hee

Rowena Chasez said...

eeerrrr....
tak salah nak ngorat..
tapi kene ada jugak jual mahalnyer tu..
:)

Zazgar said...

x salah perempuan ngorat llaki.. itu satu perkara yg baik.. tapi biar btul cara nya.. apa sjak perkara yg baik akan rosak jika di lakukan dgn cara kotor.. sbg contoh.. carik duit.. ada org carik duit dgn bekerja tanpa curi tulang, tanpa curi brg syarikat, jujur, amanah.. sgalanya yg baik2 yg mmbuatkn gaji yg di terima halal 100%.. itu ok.. tp bila x jujur, x amanah.. mnyeleweng, mnjtuhkn reputasi org dgn cara kotor.. kesimpulannya haram. bgtu jgk pasal hal ngorat mengorat ni.. lgpun skarang ni llaki makin pemalu.. + siapa cepat dia dapat.. jd klu dpendam2 nnt d ambil org kmu yg rugi.. mn la dia org yg kmu minat tu pun ada hati tp dia malu mo ckap.. kan mlepas dua2..