Tabung Masa Depan

Monday, January 31, 2011

Realiti sebenar sahabat-sahabat kita Di Mesir, Benarkah ada yang telah dirogol?? SILA BACA, PENTING!!


Terbaca informasi ini di blog sahabat, Luahan Hati Mamat 

Kisah Sebenar di Egypt, sila baca dan sebarkan.


Minta jasa baik semua yang berada di Malaysia,
Tolong, tolong, tolong, sebarkan pada semua.
Tingkatkan kesedaran.
Rakyat Malaysia di Egypt perlukan bantuan kerajaan.
Secepat mungkin.
Keadaan di Egypt adalah lebih buruk dari yg anda semua tahu.

Kami lihat, media utama di Malaysia tidak ketengahkan langsung hal Egypt.
Kata TPM, "Pelajar Malaysia selamat, tidak perlu dibawa pulang."

Please, jangan bergantung pada media tempatan dah.
Go online, bukak BBC, Al-Jazeera.
BUKA MATA, banyak lagi penting dari hal pilihanraya Tenang tu.

Kenapa, kenapa, student abroad je yg banyak sebarkan hal ni???
Lepas tu, keluarga pelajar Egypt yg kt Malaysia je risau.
Korang tak risau ke?
Tolong la, aku merayu ni.
 
 
JADI, APA SEBENARNYA YANG TELAH BERLAKU PADA RAKAN-RAKAN DAN SAHABAT-SAHABAT KITA DI EGYPT?? 

~ Airport di Alexandria dah tak boleh pakai.
~ Balai polis di sekitar Mansoura dan Alexandria dah dipecah.
Angkatan polis diarahkan untuk tidak mengawal, kononnya untuk susahkan lagi protes.
~ Penjara-penjara, yes, PLURAL, di sekitar Egypt dah dipecah masuk; lebih 6000 banduan   terlepas di jalan-jalan Egypt. 
Pelajar2 perempuan terpaksa bergantung dengan pelajar2 lelaki untuk mengawal rumah mereka.


Baca selanjutnya di sini ( link )
 

Kredit to krisis Mesir

Bila dengar macam ini, jadi takut pula. Yela ramai kot student kita, kawan-kawan aku  yang study kat sana. Sebenarnya aku try gak contact abang saudara aku yang kerja di Kedutaan Mesir melalui facebook, tapi setakat ini masih belum lagi tahu apa-apa perkembangannya. Entah macam mana la keadaan dia kat sana. 


Jadi harap semua yang ada terbaca atau membaca entry ini, silalah membantu mereka dengan doa insyaAllah semoga mereka selamat di sana.

http://www.facebook.com/pages/Global-Medic-Network/161720120528321?v=wall


http://krisismesirnasibrakyatkita.blogspot.com/

http://www.facebook.com/pages/Selamatkan-pelajar-dan-rakyat-Malaysia-di-Mesir/185618624791964




post credit to umek.thanks for posting this babe. i wouldnt understand unless you post it. and im praying that my aunty and all malaysian at egypt is alright. amin.

and you. yang sedang membaca. please copy and paste entry ini di blog, di facebook, di twitter in everywhere social network you have. spread it please.
thank you. :'(
 
 
***************************************** 

Respon aku :

Lepas satu ujian iaitu banjir besar yang terjadi di beberapa kawasan termasuklah bandar tempat aku tinggal kat Labis ini selepas Pilihan Raya DUN Tenang kelmarin, kini datang lagi satu ujian dari Allah kepada rakan-rakan kita di Mesir. 

Aku pun tak tahu adakah ini satu petunjuk kepada kita supaya ingat segala ujian pasti ada hikmah di sebaliknya dan bagi kita yang masih lagi selamat di Tanah Air kita. Mudah-mudah Allah melindungi mereka di sana. Aminn~


katakan like jika best ya!

18 comments:

aen peset said...

pray hard for malaysian there!

cik anumrosli said...

anum copy.ad kazen study sana jugak

Zura said...

smpai cm tue sekali ke...ya allah..seram dgr..

mye said...

kesiannya mreka..
tkot pulak mengetahui brita ini..
smoga Allah mlindungi mreka..
huhu

EZAN IDMA said...

astaghfirullahhalazim. moga Allah selamatkan mereka :)

Pendapat Syah said...

apa-apa pun kita tunggu kes yg sebenarnya..kdg2 isu2 atau berita dipalsukn utk menghangatkn keadaan...hrp2 smuanya baik shja..

Yuni Aisyah said...

sabar n kte disini berdoa moga kawan2 kte di mesir dlm keadaan slmt...amin

jgn percayakan berita yg tersebar sgt takut mengeruhkan lg keadaan...

xcyber said...

dah bace dah malam tadi..
mmg bengang kot ..
adoii tapi ap bleh buat is banyakkn2 berdoa tuk diaorng..

4umyfans said...

teman baru tau cerita sebenarnya apa yang berlaku di Mesir nun sana...

moga deme semua dilindungi Allah la ye... amin...

Ieqa Swetluv said...

aen peset ~

insyaAllah =)

Ieqa Swetluv said...

cik anumrosli~

boleh je silakan ya =)

Ieqa Swetluv said...

Zura~

itulah kak ika pun takut

Ieqa Swetluv said...

mye ~

aminn ya Rabbal 'alamin

Ieqa Swetluv said...

EZAN IDMA~

aminn =)

Ieqa Swetluv said...

Pendapat Syah~

harap2nya camtulah ya

Ieqa Swetluv said...

Yuni Aisyah~

btul gak tu yuni. mudah2an

Ieqa Swetluv said...

xcyber~

betul tu. marilah kita sama2 doakan mereka ya

Ieqa Swetluv said...

4umyfans ~

aminnn