Tabung Masa Depan

Sunday, January 23, 2011

Tips Blogging untuk NEWBIE Blogger, Blogger VETERAN jangan baca ya



Rasa macam dah lama je aku tak buat tips blogging kat sini. Jadi hari ini tangan aku gatal-gatal sikit ya nak sharing kat korang semua especially kat new blogger tentang tips blogging. Kalo korang nak tau, aku ini pun bukannya hebat sangat dalam berblogging ini, sebab sikit-sikit tenggelam timbul kat sini sebab itu memang lah tak glamor langsung berbanding kawan-kawan yang dulu seangkatan dengan aku naik kapal sama-sama dulu.


Ini hasil apa yang telah aku belajar masa mula-mula berblogging dulu daripada mereka yang berpengalaman:




1) Kalau korang nak tahu, dulu blog aku ini gelap jerk. Maklumla mood gadis emo waktu itu. Aku pulak lagi suka warna gelap-gelap macam hitam berbanding putih. Tapi atas nasihat seseorang yang istimewa cewahh.. So aku pun upgrade la blog jadilah putih purple macam ni.


2) Better tak payah letak widget banyak-banyak, menambahkan kolestrol je kat blog korang tu. Pilih mana yang perlu dan penting untuk memudahkan korang. Sebab, kalo blog kita berat sangat, nanti orang yang elok-elok nak datang blog kita tiba-tiba terus klik tanda pangkah kat atas tu sebab malas nak tunggu loading lama sangat. Haa, apa kata korang gi timbang luk blog korang tu bape kilo la ye hehe. 


3) Then, cuba susun atur blog korang ini elok-elok kasi teratur sikit. Yela, kadang-kadang ada blog yang aku  masuk tu mak aihh penuh aksesori dengan blink-blink nya lagi sampai juling dibuatnya. Kalau akulah, aku lagi suka blog yang simple dan kemas sebab nak baca pun senang. Rasanya kebanyakan blogger glamor pun buat simple-simple je macam Hanis Zalikha, Ben Ashaari, Zack Zukhairi, Cik Epal, Cik Lolly dan lain-lain. Lagi satu, tulisan tu janganla comel bebenow kecik je cam saiz tahi mata mak aihh berkedip-kedip orang nak baca dibuatnya.


4) Ada sesetengah blogger suka pasang readmore pada entry bagi menjimatkan space dan memudahkan blog di-loading, tapi bagi aku lak, aku tak berapa berkenan dengan penggunaan readmore jenis ini, apatah lagi kena klik then loading lagi sekali untuk buka full entry tu. Leceh la gak, lagi-lagi bagi orang yang mengalami masalah tenet tenuk lagi tenat macam aku ini, daripada bersemangat nak baca terus tak jadi . Tapi kalo guna readmore macam sifu blogger aku ini dulu Along Arman aku tak kisah, sebab dia automatik je keluar tak payah nak tunggu lama-lama.



Cukuplah itu yang boleh aku kongsikan berdasarkan pengalaman aku berblogging selama setahun lebih ini. Dulu blog aku ini pun banyak kali kena tegur, tapi kita sebagai newbie kenalah terima dengan hati terbuka coz apa yang diorang cakap tu banyak betulnya. Tak percaya boleh tengok blog review oleh Touya Karuma masa aku mula-mula blogging dulu. Teruk jugak kena kutuk ngan blogger lain dulu wawawa~~


Ada banyak cara nak hangatkan ruangan blog korang macam yang pernah aku tulis dulu. So gi la jeling-jeling k. Alamak ada ke blogger veteren baca?? Adeyh tak dela reti nak tulis tips-tips ni tapi nak juga menggatal. Kalau ada nak komen blog aku silakanlah ya, sebab aku ngakula gak aku ini sekadar blogger picisan tak ada istimewanya cewahh~


Hujung Tinta:

~ Thanks kepada Abang Ben yang sudi tulis entry tentang blog ni. Sangat terharu cam nak nangis guling-guling je wawawa.

~ Kadang-kadang nak tergelak je baca entry dolu-dolu, tak matang sungguh haha.




katakan like jika best ya!

44 comments:

ayuakira said...

oh akk suda jadi artis!! haha

anum shukri said...

Assalam...tip yang berguna untuk akak blogger baru ni..thanks!dah jengok blog akak ker?boleh komen?

miz.millyna said...

thanks for the tips... kalau rajin, jemput2 larh singgah blog kita.. heheh... btw, nice blog...

http://mizmillyna.blogspot.com/

Luffy said...

tengs kak..wah byk info kat sini..


hai semua saya budak baru..jgn lupa masuk blog saya dan follow sekali =)

Wahida Nasution Thakhrim said...

saya mengaku saya masih ni newbie jadi terima kasih atas nasihat yang diberikan.. (^^)

Nadhirah-chan said...

memang sesuai untuk saya . kihkihkih :)

Pinky Pixie said...

setuju utk semuanya. hehe.
tp kat blog yatie ade read more. mmg tersedia kat tmplate tu. huhu. sedih2.

FaraCuna said...

:)

Hafizah aYu said...

tQ for sharing..bgus tuk newbie cm sya...

Along Tapa said...

hihi..aku still dikira newbie gak kan??hahaa...


nak naik jadik top, beribu-ribu cara boleh apply...tapi nak stay at the top...pergghhh...separuh mati kot..

Gorengbaek - Tips nak nampak lebih muda...psichologically...

Hangit Habis dah - Ko ingat aku kisah kalo ko pandang slack??!

d_tieah said...

Femes ko..
Tadi aku baca entry ko kat abg Ben..
Aiseh..
Terus ko buat entry pasal ni ek..
Bagus2..
Syabas, nanti aku ikut tips ko sebab aku pun newbie gak..
Tapi blog aku cam tak kemas je..

ANATI SOKI said...

hehehe.. setuju!!!! hehe.. widget banyak2.. semak giler

Asni Amni said...

haha..ieqa...k.asni veteran blogger tapi berjiwa newbie, memang patut baca tips2 ieqa nih...ngee~

Legasi Piston Pecah said...

banyaknya tips...

ayienchan said...

NICE TIPS ! :D

mario said...

thanks...

Wen said...

oo yeke? hehe ok ok. aku try k... sya nak buka smeua widget tu la. buat berat je kan? huhu

.sweet-ants. said...

same lah dulu mule2 blog gulap gulita je xtau la nape konon cantek la tu..hehehe. skg dah matang dah, bc entry lame2 mmg bikin gelak :D

akmalhilmi said...

wahhhh
blogger otao da ko nieh
nice tips babe :)

AISHA INANI said...

halamakkk. aku letak gak read more tuhh.
tp skg mcm dah malas nak copy paste one by one. kalo rajin jek ada laaa.

try lah buang. but trafik byk siket ouh pakai read more tuhh/.

Yuni Aisyah said...

ingt mule2 dlu yuni mule ada blog...time tu mmg mint je ngn bckgroung itam n tulisan lak warna warni..hehe..n header lak terpampang muke sendiri..haha..lawak2..

NICK IRFAN said...

sy xthu nk baca ke x? sbb sy nk kata blogger veteren masih blum mencapai tahap tu nak kata newbie? sy dh lama berblog... hehehhe

ezany said...

mmg bagus tips ni.. agak lengkap la jugak.. hehe.. semoga terus maju.. :)

Wen said...

aku masih guna template gelap.. tulisan terang2... hehe ok ke?

Ieqa Swetluv said...

ayuakira~


buat apa jadi artis, baik jadi cikgu kan kan

Ieqa Swetluv said...

anum shukri ~

insyaAllah nanti ika datang komen sekali k =)

Ieqa Swetluv said...

miz.millyna~

thanks dear

Ieqa Swetluv said...

Luffy ~

hihi insyaAllah

Ieqa Swetluv said...

Wahida Nasution Thakhrim ~

sama2 kasihmu diterima =)

Ieqa Swetluv said...

Nadhirah-chan~

yeker?? hehe

Ieqa Swetluv said...

Pinky Pixie ~

lain orang lain cara. tak pela kalo ada tp tetap ada yg baca kan!

Ieqa Swetluv said...

FaraCuna ~

senyum je?

Ieqa Swetluv said...

Hafizah aYu ~

my plesure

Ieqa Swetluv said...

Along Tapa ~

betul2 setuju r ngan ko huhu

Ieqa Swetluv said...

d_tieah ~

tak de maknenye femes la.. adeyhh

Ieqa Swetluv said...

ANATI SOKI ~

sebab tu kena lah kurangkan ya

Ieqa Swetluv said...

Asni Amni~

haha akak banyak pengalaman ngee

Ieqa Swetluv said...

Legasi Piston Pecah~

kongsi2 je nak ikut x pe x nak ikut pun x pe hehe

Ieqa Swetluv said...

ayienchan~

thanks dear =)

Ieqa Swetluv said...

mario ~

=)

Ieqa Swetluv said...

Wen~

pilih yang perlu je k =)

Ieqa Swetluv said...

.sweet-ants. ~

haha biasalah kan jiwa muda2 dulu hik2

Ieqa Swetluv said...

akmalhilmi ~

tak adalah otai masih merangkak lor


AISHA INANI ~

yeker?? x pela aku tak reti hehe


Yuni Aisyah ~

ala.. yuni kan comei x pela


NICK IRFAN~

x nak jangan baca, nak baca sila baca, terpulang =)


ezany~

terima kasih ya =)


Wen~

nnti ika jenguk2 k =)

sweet-candy said...

Thanks sebab bagi tips :)